Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kemal Ramazan Haykıran

Kemal Ramazan HaykıranDenizlerin Efendisi Gazi Umur Bey yazarı
Yazar
8.0/10
9 Kişi
22
Okunma
5
Beğeni
1.669
Görüntülenme

Hakkında

Öğretim Görevlisi Kemal Ramazan Haykıran temel eğitimi İzmir Çeşme’de tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi (Bursa) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. HAYKIRAN, Yüksek Lisansını Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih (Ortaçağ Tarihi) Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. Doktorası’nı da aynı üniversite de Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih (Ortaçağ Tarihi) Anabilim Dalı’nda tamamlayan Kemal HAYKIRAN Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisidir. Araştırmaları “14 Yüzyıl Türk ve Moğol İlişkileri” üzerinde yoğunlaşmıştır.
Unvan:
Öğretim Görevlisi, Yazar

Okurlar

5 okur beğendi.
22 okur okudu.
25 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Siz onlara (mogollara )baktığınızda kafirler görüyorsunuz, ben ise gelecegin müminlerini" Mevlana
Sayfa 138 - SentezKitabı okudu
Moğollar inançlara karşı dünya tarihinin gördüğü en müsamahalı toplumdur. Cengiz yasası nın temel temel özelliklerinden biri de inançlara karşı kayıtsız ve tarafsız olunmasiydi. Bu alginin temelinde bir inancı devletin dayanağı haline getirmemek ve hükümdarların inançlara karşı eşit mesafede olmasını sağlamaktı.
Sayfa 78 - SentezKitabı okudu
Reklam
Sadreddin Konevi'nin Konya'da bulunduğu sıralarda Moğol­lara yakınlığı ile tanınan Mevlana Celaleddin Rumi ile görüşmemeyi tercih etmekteydi. Mevlana hakkında da olumsuz görüşler serdetmekteydi. Fakat daha sonraları devrin ileri gelenleri bu iki büyük mutasavvıfın görüşmelerini sağlamışlardı. Konya'da bulunan devrin bu iki büyük alimi son dönemlerini dostça geçirmişlerdi. Fakat ne Konevi Moğol karşıtlığından ne de Mevlana Moğollarla olan dostluğundan vazgeçmişti. Sadreddin Konevi, Kirmani ve Ahi Evran ile birlikte Anadolu'da şekillenen Türkmen menşeli tasavvufi düşüncenin güçlü temsilcileri olmuşlar Anado­lu'yu Moğol tahakkümüne ve Fars bürokrasisine karşı savunmuşlardı.
Anadolu Selçuklularında pek somut örnekleri kalmasa da astronomi faaliyetlerinin çok geliş­tiği pek çok medresede astronomi dersleri okutulduğu gibi pek çok da rasathane bulunduğu bilinmektedir. Anadolu'da astronomi çalışmaları o kadar ilerlemişti ki Anadolu'ya gelip Kay­seri'ye yerleşen Ömer b. Muhammed b. Ali es-Savi Akaid-i Ehl-i Sünnet isimli eserinin girişinde "Diyar-ı Rum'a geldim. Herkesin İlm-i nücüm ile uğraştığını dini ilimlerden bir haber oldukla­rını gördüm" demiştir.
XIll. yüzyılda Cengiz dağınık halde bulunan Moğolları bir çatı altında toplayıp da güçlü bir imparatorluk kurduğunda Moğolların ağırlıklı çoğunlu­ğu Şamandı. "Şaman" kelimesinin anlamının "Tunguz" kökeninden geldiği düşünülmektedir. Bozkır ile özdeşleşen Şaman kelimesi Türkçe'de ve Moğol­ca'da yoktur. Şaman kelimesi XIII. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa'da yaygın­laşmış bir tanımlamaydı. Kelimenin bozkır dünyasında kabul görmesi ise çok daha sonralarına denk gelmektedir. Cengiz Yasaları'nda yerin ve göğün yaratıcısı olan bir tanrının varlığına inanmanın gerekliliği birinci esastı. Cengiz de kendisini dinlere karşı tarafsız ve özgür düşünceli bir şekilde gösterirdi. İslam tarihçilerinin eserlerinde Cen­giz Han'ın Vacib'u'l-Vücud (bir varlığın gerekliliği) ile ilgili inançlarına ilişkin işaretler görülmektedir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
202 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Başarılı bir çalışma 1230 zamanları. .selçuklu devleti ve moğol işgali. .tabii o dönemde o kadar çok şehri ele geciriyorlarki islama tabii olan asya şaman lar hristiyanlar yahudiler hepsi bir potada eritiliyor..bu kitapta ilk kez "ilhanlilar " yani müslümanlığa geçen moğol devleti ile karşılaşıyoruz ..feth ettikleri bağdat, semerkant, tebriz ,tus gibi şehirlerdeki yerleşik sistem (ki moğollar göçebe bir toplum ) kültürel dini birikim onlarında bir dönüşüm geçirmesine sebep olmuş. Moğollar asyaya sekil verirken asyada onlara sekil vermiş .. Mevlana celaleddin rumi ile.olan diyaloglarda.ise "Sen tatarlardan koruyorsan ,tanrıyı tanımıyorsun demektir ,ben ise onları yüzbin tane iman sancagi ile istikbal ediyorum " sözüyle engin hoşgörü ve olduğu zamanın bir adım ilerisinde olduğunu ispatlamıştır ..Moğollar ile arasını her daim iyi tutmuştur .. Cani savaşçılar olarak bilinen moğol imparatorlarının hemen hemen hepsinde bir tanrı inancı ve onu bulmanın yollarını öğrenme hevesi vardır mevlana bunu fark etmiş ve bu yolda yürüyerek hem kendini hem halkı koruma altına almıştır ..çok detay ve ayrıntı içeren kitap tarih açısından ve okunabilirlik olarak keyifli.. Meraklısına tavsiyemdir
Moğollar ve Mevlana
Moğollar ve MevlanaKemal Ramazan Haykıran · Sentez Yayınları · 20155 okunma
328 syf.
·
Puan vermedi
Timuçin ya da sonraki adıyla Cengiz Han liderliğinde büyük bir imparatorluk kurarak sınırlarını Mançurya'dan Polonya ötelerine kadar genişleten ve bu büyük bölgede eski uygarlıkların bulunduğu toprakların yeni yöneticileri olan Moğollar Asya'yı bir asırdan fazla yönettiler ve ordularının önemli bir kısmını oluşturan Doğu Türklerine
Moğollar Zamanında Yakın Doğu
Moğollar Zamanında Yakın DoğuKemal Ramazan Haykıran · Ötüken Neşriyat · 20163 okunma
202 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Mevlânâ Celâleddîn Rûmî, bir oportünist miydi? Sadece kendi ikbâl ve istikbâlini mi düşünmüştü? Moğollar gibi “istilâcı” ve “işgalci” bir kavmin yanında ne işi olabilirdi? İslâm dünyası Moğolların yıkımlarıyla sarsılırken Müslümanlar Moğollara karşı mücadelenin yollarını ararken, Mevlânâ gibi büyük bir sûfî Moğolların yanında ne şekilde durabiliyordu? Amacı neydi? Bunu sadece yaşanan sıkıntıları hafifletme kaygısı açıklayabilir mi? Bugün kaynakların aktardığı bilgiler ışığında, Mevlânâ’nın Moğollarla olan yakınlığı inkâr edilemeyecek bir gerçek olduğuna göre bu ilişki, hangi zeminde anlaşılmalı sadece basit bir ifade ile Mevlânâ’nın Moğollara yardım edip onların imkânlarından müstefid olduğu mu düşünülmeli ya da Mevlânâ’nın “istilâcı” Moğolları sakinleştirmek amacıyla onlara yaklaştığı mı kabul edilmeli Mevlânâ-Moğol ilişkilerinde Mevlânâ’nın bakış açısı ve gayesi neydi
Moğollar ve Mevlana
Moğollar ve MevlanaKemal Ramazan Haykıran · Sentez Yayınları · 20155 okunma