Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lewis Grassic Gibbon

Lewis Grassic GibbonSpartaküs yazarı
Yazar
7.3/10
13 Kişi
46
Okunma
2
Beğeni
767
Görüntülenme

Hakkında

James Leslie Mitchell (müstear adıyla “Lewis Grassic Gibbon”) 1901’de İskoçya’da the Mearns’taki bir köyde doğdu ve çocukluğunun büyük kısmını orada geçirdi. Romanlar, kısa hikâyeler, denemeler, bilim kurgu çalışmaları kaleme almış üretken bir yazardı ve eserleri onun dine, arkeolojiye, tarihe, sol siyasete ve bilime olan yoğun ilgisini yansıtmaktadır. Ortadoğu’da yaşadığı askeri deneyimler onun ilk kısa hikâyelerine ve sonraki çalışmalarının birçoğuna ilham kaynağı oldu. En ünlü çalışması A Scots Quair’i oluşturan Sunset Song (1932), Cloud Howe (1933) ve Grey Granite (1934) adlı eserleri peş peşe yayınlandı ve İskoç yazınında bir köşe taşı hâline geldi. Son hızla yazmayı sürdürürken, 1935’te aniden öldü ve geride bitmemiş bir İskoç romanı olan The Speak of the Mearns’ı bıraktı. Zaman içinde, bu çalışması (1982) ve onu döneminin önde gelen yazın ve bilim adamlarından biri olduğunu gösteren birçok projesi yayımlandı.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Auchterless, Birleşik Krallık, 13 Şubat 1901
Ölüm:
Welwyn Garden City, Birleşik Krallık, 7 Şubat 1935

Okurlar

2 okur beğendi.
46 okur okudu.
2 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Keçi yavrusunun kanını içtiler; fakat gırtlakları çiğ eti yutamayacak kadar kurumuştu. Kısa boylu adam hayvanın yüreğini, plaka biçimindeki bir taşla deldi ve onu, törensel bir edayla güneşe doğru tuttu (...)
Yalnızca mükemmel özgürlük sayesinde hayat tekrar mükemmel olabilir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Reklam
Kölelerden biri emekleyerek ayağı kalktı ve ağır ağır Titül'ün yanına yaklaştı. "Hep koca bir aptaldın, İberyalı. Tanrın da senin gibi kölenin teki ve yatağına yatmayı bile beceremiyor."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
288 syf.
7/10 puan verdi
·
44 günde okudu
Spartaküs'ün Doğuşu
Birçoğumuzun dizi uyarlamasıyla tanıdığı Spartaküs'ü, bir de okuyarak tanımak istedim. Sonucunda da İskoç yazar Lewis Grassic Gibbon (1901-1935) tarafından yazılan Spartaküs eseriyle tanıştım. Trak bir köle olan gladyatör Spartaküs, M.Ö 109-M.Ö 71 yılları arasında yaşamıştır. Roma ordusunun altında köle olarak yaşarken, birkaç arkadaşıyla (Crixus, Oenomaus, Gannicus, Castus) birlikte firar etmiştir. Ardından da kendi köle ordularını toplayıp, tarihte büyük iz bırakmış olan III. Köle Savaşı'na (Gladyatör Savaşı - Spartaküs Savaşı) yol açmıştır. Roma Cumhuriyeti'ne (S.P.Q.R) yönelik en büyük, en şiddetli ayaklanma olarak kayıtlara geçmiştir. Tahmini savaş kaybı 180.000-190.000 kişi olarak düşünülmektedir. Bu eserde de, geçmişin ve tarihin bilgilerine de sadık kalınarak bir kurgu oluşturuluyor. Kurgunun akışı, Spartaküs'ün karakter gelişimini, çevresini ve köle ayaklanmasında yaptığı liderliği gözler önüne seriyor. Ayaklanma fikrinin ortaya çıkışından itibaren, bu fikrin nasıl eyleme döküldüğünü de anbean sunuyor. Bu ayaklanma aynı zamanda Platon'un "ideal devlet" anlayışına da bir yolculuk. Gerisini de tıpkı bir dizi ya da film izler gibi okuyoruz. Bolca savaş, bolca askeri taktik bulduğumuz bu eserde, aşkı ve ihaneti de buluyoruz. Aynı zamanda dönemin tarihine de yakından bir bakış atma fırsatı buluyoruz. Tarihi kurgu seviyorsanız, eski dönemlere merakınız varsa ve bir de benim gibi dizisinden ötürü Spartaküs hayranıysanız, kesinlikle tavsiye edebilirim.
Spartaküs
SpartaküsLewis Grassic Gibbon · Yordam Kitap · 201346 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Büyük Umutların İnsan Yaşamını Değiştirme Gücü Üzerine Örnek Yaşamlar
Lewis Grassic Gibbon
Lewis Grassic Gibbon
Kitap şu şiirle başlar: Sen ki özgürlük için yaşadın, karanlık Henüz tam çökmemişti; ve az bir ışık Kör etmişti insanların gözlerini, ve tan vakti uzak ve belirsizdi -aptalca bir hülya, sanki bir rüya! Körlemesine akıp giden günler ve yollar unutulsa da Ne senin adın ne amacın, hiçbiri solup gitmedi asla! Hadım ve aynı zamanda eğitimli bir köle olan Kleon'un efendisini boğazlaması ve özgürleşmesiyle büyük köle ayaklanması başlatılmış olur. Kitabın giriş kısmında Kleon göğsünde Platon'un Devlet'i ile resmedilir. Bu şekilde kölelerin toplanması başlar. Kitap yer yer boğucu ve bıktırıcı pasajlar içerse de bir bütün olarak akıcılığını korumayı başarmaktadır. Araya serpiştirilen şiirsel cümleler bu bıktırıcılıkta büyük pay sahibi tabi. Bunun nedeni çevirideki tercih mi yoksa yazarın üslubundaki belirli bir özellik mi bilemedim doğrusu. Açıklamak gerekirse, şiirsel hava taşıyan cümlelerin çoğu 've' ile başlayan ve yapı olarak devrik cümlelerdi. Bu üslup okumamı zorlaştırmış olsa da, kitabın, tarihi olay ve olgular konusunda yazılmış düşünsel ve bilimsel kitaplar karşısında çoğu zaman sıkılan kişiler için iyi bir tercih olacağı kanaatindeyim.
Spartaküs
SpartaküsLewis Grassic Gibbon · Yordam Kitap · 201346 okunma