Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mario Diani

Mario DianiToplumsal Hareketler yazarı
Yazar
6.5/10
2 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
319
Görüntülenme

Mario Diani Sözleri ve Alıntıları

Mario Diani sözleri ve alıntılarını, Mario Diani kitap alıntılarını, Mario Diani en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kimliğin inşası ve kişinin kendini yeniden keşfetmesi, basitçe psikolojik mekanizmalara indirgenemez, bunlar toplumsal süreçlerdir.
İnsanların sosyal yaşamdan aldığı hazların hemen hemen tamamı, protesto hareketlerinde bulunur: bir topluluk ve kimlik duygusu; süregelen yoldaşlık ve başkalarıyla kurulan bağlar; iletişimin, işbirliğinin ve rekabetin çeşitliliği ve zorlukları.
Reklam
Ahlaki yargının hiddeti,insanların mustarip olduğu hak edilmemiş zorluklara ya da kayıplara yol açan hareket ve durumların neler olduğuna dair inançlarla yakından ilgilidir.Hedefin soyutluğu ise önemli bir boyut teşkil eder...Gayrı şahsi,soyut güçleri ,acı çekmemizin sorumlusu olarak gördüğümüzde neyin değiştirilemeyeceğini ve elden geldiğince en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kabul etmiş oluruz...Diğer bir uçta ise,eğer hak edilmemiş ıstırap açıkça tespit edilebilen grupların kötü niyetli ya da bencil hareketleriyle ilişkilendirilirse adaletsiz bir çerçevenin duygusal bileşeni neredeyse ortaya konmuş olur./Gamson 1992b :32
Sayfa 106Kitabı okudu
Çeşitli etmenler bir araya gelerek çatışma için gerekli olan potansiyeli daha da genişletmeye doğru yönlendirdi. Birincisi devletin,kaynakların dağıtımındaki etkin rolü gittikçe belirgenleşirken,her zamankinden heterojen toplumsal grup ve menfaatleri korumak için harekete geçme imkanları da arttı.İkincisi,sosyal hakların genişlemesi,şüphesiz en alt toplumsal sınıflardan gelenler için daha büyük imkanları beraberinde getirmiş olsa da,aynı zamanda kayda değer bir mali yeniden dağıtıma da neden oldu. Bu,orta vadede orta sınıflar için bilhassa ağır ve aynı zamanda özellikle yaşlanan bir nüfus söz konusuyken refah devletinin artan masraflarının karşılanması için de yetersiz olarak değerlendirildi.Sonuç olarak dünya çapında hem mali hem de politik bir refah krizi ortaya çıktı. Sosyal kaynakların paylaştırılmasına ilişkin kıstasların alenen siyasi olan mahiyeti,orta sınıflar arasındaki hareketliliği,sadece vergi-karşıtı hareketler biçiminde değil aynı zamanda refah devletini küresel olarak eleştiren bir perspektiften de canlandırdı.(Fabbrini 1986,Brissette 198; Lo 1982,1990)
Hareketler içinde faaliyet gösteren örgütlerin önemini kabul ederken,hareketleri örgütlerle özdeşleştirme hatasına düşmememiz gerekir.Şimdiye kadar,küresel adalet hareketi; Greenpeace,WWF ya da Friends of the Earth (Dünya dostları) gibi büyük ulusaşırı örgütlerin istemeyerek de olsa bütün ilgiyi üzerlerine çektikleri çevrecilik hareketinde olduğu gibi,bu riske daha az maruz kalmıştır.
Küreselleşme, elbette korku ve umutları eşit ölçüde arttırdı; ancak denge, ülkeler ve sosyoekonomik alanlar arasında eşitsizlik yönünde daha fazla bozuldu.
Sayfa 3
Reklam
Yine Porto Alegre belgelerinde sorumluluğun net bir şekilde atfedildiğini görüyoruz: "Neoliberal küreselleşme bir dizi Hükümetler arası Örgüt (WTO,WB,IMF,NATO vb.) (Red Not: Dünya Ticaret Örgütü,Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu,Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü vb.),hegomanik bir süper güç(ABD) ve baskın toplumsal gruplar (çokuluslu şirketler) tarafından destekleniyor,güçlendiriliyor ve savunuluyor...
Sayfa 106Kitabı okudu
James Coleman'ın hatırlattığı gibi (1990:479),hayal kırıklığı,köksüzlük,yoksunluk ve toplumsal kriz durumlarının kendiliğinden ayaklanmalar yarattığı varsayımı,kolektif eylemi bireysel davranışların yığılmasına indirgemektedir.
Bütün bu örnekler gösteriyor ki,ulus-devlet ve modern vatandaşlık hakları evrensel kimliklerden ilham almış olsalar da,kolektif kimliğin ve çatışmanın diğer olası kaynakları yok olmamıştı. Kolektif aktörleri tanımlamak için işlevselci veya evrensel türde olanların yanı sıra devamlı başka kriterler ortaya çıkar. Bunlar,toplumsal cinsiyet,etnik köken,ya da yaş gibi "verili" niteliklere dayanır. Sonuç olarak,vatandaşlık birtakım bahşedilmişliklerden ziyade daha çok çatışmalı bir doğaya sahip bir süreç gibi görünür ki burada söz konusu olan vatandaşın ne demek olduğunu tanımlayan kriterlerdir.Devletin etki alanını müdahale amaçlı genişletmiş olması,yalnızca o asimetrilerin ve eşitsizliklerin politik doğasını daha da aşikar kılar.
"Objektif" gerçeklik ile gerçekliğin toplumsal inşası arasında ayrım yapmak istediğimizde ise ikinci bir sorun ortaya çıkmaktadır.(Berger ve Luckmann 1966). Siyasi fırsat yapısındaki bazı değişimlerin,toplumsal hareketin kendisi tarafından önemli bulunmadıkları sürece hareketler üzerinde etkisi yoktur. Yapısal elverişlilik,kargaşayı açığa çıkarabilmek için bir "bilişsel serbestleşme"süreciyle filtrelenmelidir.(McAdam 1986).
Reklam
Küresel adalet aktivistleri,kamuoyu ve katılımcılar üzerinde güçlü bir duygusal etki bırakarak olayları sahnelemede ya da muhaliflerin etkinliklerini sekteye uğratmada,özellikle başarılı olmuştur. Seattle'dan önce dahi,Dünya Ticaret Örgütü,Uluslararası Para Fonu,Dünya bankası veya G8 gibi neoliberal gündem ile bağlantılı uluslararası kuruluşların düzenli toplantıları,belirli toplantıları aksatmaya veinsanların dikatlerini alternatif gündemlere çekmeye çalışan oldukça görünür ve geniş katılımlı gösteriler dizisi için olanak sağlamıştır.(Podobnik 2004)
Küreselleşme,sadece bir yeni teknolojiler meselesi değil,aynı zamanda uluslararası hükümet kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yaygınlaşmasıyla üretim şeklini düzenlemek ve yinelemek için kurulmuş siyasi araçlar meselesidir.
Küreselleşmede algılanan tehlikelerden birisi,şüphesiz "reel sosyalizmin" yenilgisinin ardından ortaya çıkan tek bir düşünce biçiminin üstünlüğüdür. Uluslararası sistem,her bir bloğun farklı bir ideolojiyi temsil ettiği iki kutuplu bir yapıya bağlıydı;Berlin duvarının yıkılışı sembolik olarak Doğu bloğunun çöküşünü mimlerken,kapitalizmin
Düzenleyici gücün AB gibi uluslararası örgütlere devredilmesi,ulusal sınıfları sarstı.(Bartolini 2004)
İktidarda Yeralmak Nelere Kaadir...
Solun ve Sağın toplumsal hareketlere karşı tutumu, hükümette yer alıp almamalarından etkilenebilir.
Sayfa 300 - 1. baskı - Şubat 2020
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.