Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mücahit Gültekin

Mücahit GültekinAlgı Yönetimi ve Manipülasyon yazarı
Yazar
8.7/10
379 Kişi
1.642
Okunma
141
Beğeni
6,9bin
Görüntülenme

Mücahit Gültekin Sözleri ve Alıntıları

Mücahit Gültekin sözleri ve alıntılarını, Mücahit Gültekin kitap alıntılarını, Mücahit Gültekin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hepimiz, demokrasi denilerek diktatörlüklerin tahkim edildiği, barış denilerek savaşların çıkarıldığı, özgürlük denilerek tutsaklıkların ve bağımlılıkların var edildiği sağlık denilerek hastalıkların üretildiği, eğitim denilerek cehaletin yaygınlaştırıldığı bir dünyayı gözlemliyoruz. Kitlelerin zihni kıyasıya savaşların verildiği bir savaş meydanına dönmüş durumda. Gerçeklerle aramıza giren algı yönetmenleri ve manipülatörler; gördüklerimizi duyduklarımızı nasıl yorumlayacağımızı belirlemek için profesyonel bir çaba gösteriyorlar.
Sayfa 5
Uzaklar bize yakın olurken yakınlar göremeyeceğimiz kadar uzaklaşıyor.
Reklam
Kitaptan, kalemden uzaklaşan bir nesil için düşünmek daha da zahmetli bir iş haline gelmiştir.
İnsanlar bugün kendisine hiç dokunamadıkları pop yıldızlarının hayat hikayelerini detaylarıyla öğrenirken, komşularının adını bilmiyor.
Reklam
"Bir şeyin gerçek olması pek o kadar önemli değildir; fakat gerçek olarak algılanması çok önemlidir."
İnsan bir tanıma göre, unutmak anlamına gelen "nisyan" ile aynı kökten gelmektedir. Belki de bu sebeple olsa gerek, Peygamberlerin bir görevi de "tezekkür" dür; yani hatırlatmak. Çünkü İnsan, en önemli şey olan hayata gelme amacını bile unutabilir.
Aslında algı yönetimi ve manipülasyon tekniklerinin ardında yatan temel ilke gayet basittir: Eğer silah üretiyorsanız, savaşa ihtiyacınız vardır; ilaç üretiyorsanız hastalığa. Eğer bilgi üretiyorsanız da cehalete.
Günümüz dünyasında eğitimsizliğin olduğu kadar, eğitimin de bir sorun olduğunu söylemek gerekir.
Reklam
Geleneklerin, inançların, değerlerin sınırlamasından kurtulmayı 'özgürlük ' olarak empoze eden algı yönetmenleri yeni bir kölelik biçimi oluşturmuşlar;insanları hazza,keyfe,konfora ve teknolojiye bağımlı hale getirmişlerdir.
İnsanlar bugün kendisine hiç dokunamadıkları pop yıldızlarının hayat hikayesini detaylarıyla öğrenirken, komşularının adını bilmiyor.
Churchill'den şu sözü aktarıyor: Savaş zamanında hakikat, daima bir grup yalanlar muhafızının refakat etmesi gereken çok kıymetli bir mücevher gibidir.
Kadınların çalışmasının kadın-erkek eşitliği ile ilgisi olabilir. ama bu bilginin tamamı değil. Örneğin, ben Google'a girip " çalışan kadın " yazıp görseller bölümünden bir arama yaptığımda karşıma çıkan ilk 5 fotoğrafın hepsinde, ofis ortamında çalışan ve gülümseyen (gülümsemeleri çalışıyor olmaktan mutlu olduklarını gösteriyor ) kadın görselleriyle karşılaşıyorum . Ev hanımları ise genelde ev işleri yapmaktan bitap düşmüş görsellerle temsil ediliyor. Google' ın mesaji net: Ev hanımları mutsuz, çalışan kadınlar mutludur.
Algı yönetmenleri , bir satış tekniği olarak , " bu ürünü herkes alıyor " argümanına sık sık başvurur . Ürünün çok satılması , " iyi " olduğunun bir kanıtı gibi sunulur . Çünkü insanoğlunun " çoğunluğun yanında olmak ” gibi bir zaafı bulunmaktadır . Pek çoğumuz şöyle bir mantık yürütürüz : " Eğer iyi olmasaydı bu ürünü bu kadar kişi almaz ; bu düşünceyi bu kadar kişi savunmazdı ” Hâlbuki bu her zaman doğru olmayabilir . Yapılan pek çok araştırma , çoğunluğun yanılabileceğine ve yanıltabileceğine dair kanıtlar ortaya koymaktadır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.