Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Hizmetli

Mustafa HizmetliKur'anı Kerim'in Türkçe Anlamı yazarı
Yazar
Çevirmen
7.5/10
2 Kişi
19
Okunma
2
Beğeni
922
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
19 okur okudu.
3 okur okuyor.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ahbâr Türü ve Gelişimi
Birtakım hayâlî unsurlarla karışarak gerçekten uzaklaşmış olsa bile ahbâr, tarihin malzemesini oluşturur. Önceleri tarihin yerini ahbâr alıyordu. İslam'dan sonra hem ahbârın gerçeğe uygunluk derecesi değişmiş, hem de ahbâr birbirine yakın kimi telif şekillerinin doğmasına yol açacak tarzda gelişmiştir. Hicrî 1. asrın ilk yarısından itibaren başlatılan megâzî kitapları şehir ve bölge tarihlerinin ilk biçimleri olan ve yine aynı tarihlerde yazılmaya başlanan, fethedilen bölgelerin niteliğine dair eserler (kitâbü'l-fütûh) ahbârdan ilk gelişen şekilleri oluşturmaktadır. Bunlar daha sonraki eserlere kaynak olmuşlardır.
Reklam
İlk Kıssacılar ve Tesir Kudretleri
İslamî dönemin bilinen ilk kassâsı Temîm b. Evs ed-Dârî (ö. 40/660) bir Hıristiyandı. Yahudi asıllı Müslümanlar Abdullah b. Selâm b. Hâris (ö. 42/663), Kâ'b el-Ahbâr ve Vehb b. Münebbih İsrâiliyât kaynaklı ahbâr ve kıssaları nakletmekle meşhur şahsiyetlerdir. Kassâsların zaman zaman mesleklerini dinî telkinin yanında siyasi maksatları ve muhtelif akımları desteklemeye yönelik kullandıkları da olmuştur.
İslâm Tarihinin İlk Kıraathaneleri
Ebü'l-Ferec Isfahânî'nin 90/709 yılında meydana gelen bir olayı naklederken aktardığı bir anekdota göre, Mekke'de aydınların sohbet etmek, okumak veya satranç, tavla, kırkat (damaya benzer bir oyun) oynayarak [19-20] vakit geçirdikleri bir evden söz edilmektedir. Abdülhakem b. Amr Cumahî'nin dostlarına tahsis ettiği, her ilimde defterlerin bulunduğu kıraathane tarzındaki bu mekâna gelenler dış giysilerini duvardaki kazıklara astıktan sonra bir defter alır ve okurlardı; kimileri de oyun oynardı. Bu defterlerin büyük çoğunluğunun eskilerin şiirlerini ve ahbârı içerdiği açıktır. Çok eski tarihlerden beri her kabilenin ahbârını, şairlerinin adlarını, şiirlerini, neseblerine dair bilgileri, emsâlini, eyyâm ve mefâhirini yazdıkları bir ana kitapları, divanları vardı. Bu tarz eserlerin ne zaman yazıldığı bilinmemekle birlikte Hz. Ömer'in muhtelif bölge idarecilerine mektuplar yazıp İslamî dönemde söylenmiş şiirleri toplatmaya çalıştığı bilinmektedir.
Sayfa 19 - 20Kitabı okudu
93/DUHÂ-5: Şüphesiz, Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın.)
Nazar
Doğrusu o kâfirler, Kur'an'ı işittikleri zaman, yüreklerine inen kin nefret ve haset yüzünden (sana olan düşmanlıklarından dolayı) az kalsın gözleri ile seni devireceklerdi. Hâlâ da (senin için): “-Muhakkak O bir mecnûndur.”(delidir) diyorlar. Oysa Kur’an, bütün şuurlu varlıklar için sadece bir öğüt, bir ders, bir hatırlatma kitabı, âlemler için öğütten başka bir şey değildir. KALEM 51-52.Ayetleri
Kur'anı Kerim'in Türkçe Anlamı
Kur'anı Kerim'in Türkçe Anlamı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
·
Puan vermedi
İslam tarihi ilmini ortaya çıkış anından ele alarak günümüzdeki eserlere kaynaklık eden neredeyse tüm kaynakları tek tek ele almak suretiyle yazılan çok güzel bir bibliyografya eseri. İslam tarihi ileri okumaları için tavsiye edebileceğim bir eser. İslam tarihinde ilk kaynakları tanımak isteyenler için güzel bir başvuru kaynağı.
İslam Tarihinin İlk Kaynakları
İslam Tarihinin İlk KaynaklarıMustafa Hizmetli · Ankara Okulu Yayınları · 20195 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
72 günde okudu
İslâm Tarihinin İlk Kaynakları
İslâm tarihçilerinin sadece tarihçi olmadıkları, aynı zamanda hadisçi, fıkıhçı, dilci, astronom, antropolog, arkeolog, madenci vs. olduklarını gösteriyor bu kitap. Hayli yoğun bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Kitabın en değerli hususiyetlerinden biri, söz ettiği türlerinin doğuşu ve neden böyle bir türe ihtiyaç duyulduğu, türlerle ilgili
İslam Tarihinin İlk Kaynakları
İslam Tarihinin İlk KaynaklarıMustafa Hizmetli · Ankara Okulu Yayınları · 20195 okunma
432 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kur'an-ı Kerim meali hazırlamak, sorumluluğu fazla olan bir iş. Bu alanda işi ciddiye almayan olmamıştır; ancak meallerde ortaya konan anlam yanlışları, konunun ehli tarafından hazırlanmadığının ispatı durumundadır. Oysa yıllardır bu alanda çalışmalarda bulunan Birleşik Yayıncılık, uzman şahsiyetlere hazırlattığı meallerle dikkat çekmektedir. "Amacımız, Kur'an'ı olabildiğince dinamik ve çarpıcı üslûbuyla Türkçe'de yeniden canlandırmaktır." derken, havai olan bir reklam amacı taşınmamıştır. Mustafa Hizmetli'nin ise gerek üslubu, gerekse meseleye yaklaşımı ile ciddi bir meal hazırladığı söylenebilir.
Kur'anı Kerim'in Türkçe Anlamı
Kur'anı Kerim'in Türkçe AnlamıMustafa Hizmetli · Birleşik Yayıncılık · 200017 okunma