Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Niketas Khoniates

Niketas KhoniatesHistoria yazarı
Yazar
9.3/10
3 Kişi
11
Okunma
2
Beğeni
427
Görüntülenme

Niketas Khoniates Gönderileri

Niketas Khoniates kitaplarını, Niketas Khoniates sözleri ve alıntılarını, Niketas Khoniates yazarlarını, Niketas Khoniates yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk Tarihinde kayda geçen ilk uçuş denemesi:
Genellikle Türk tarihindeki ilk uçuş denemesinin IV.Murad döneminde (1623-1640) Hezârfen Ahmed Çelebi tarafından gerçekleştirildiğinden bahs edilir. Ancak Niketas'ın kayıtlarından çıkan sonuç ilk uçuş denemesinin II.Kılıç Arslan döneminde (1155-1192) gerçekleştirildiğini ortaya koyar. II.Kılıç Arslan, 1162 tarihinde Bizans İmparatoru Manuel ile Dânişmendlilerle arasındaki husumette tarafsız kalması konusunda görüşmek üzere İstanbul'a 1000 kişilik maiyetiyle gelir. Manuel, Kılıç Arslan'ın şerefine şenlikler düzenler. Bu şenliklerin birinde ismi Niketas'ın kaynağında geçmeyen bir Türk, hipodrom meydanında bulunan sütuna çıkarak uçacağını söyler. Niketas'ın anlatımına göre, bu Türk paraşüt benzeri bir kıyafet giymektedir ancak bu kıyafetin paraşütten tek farkı kanatlarının olmasıdır. Nitekim bu Türk, Bizans halkının "Haydi uç", "Haydi yelken aç" tezahüratları arasında uçuşunu gerçekleştirir fakat başarısız olur ve düşerek ölür.
Türk Tarih Kurumu
Anadolu'da Türkleşen Rumlar
"...Gölün içinde[Beyşehir Gölü civarı], bir çok yerde sudan fışkıran küçük fakat çok müstahkem adaların ahalisi hristiyan olmakla beraber, o sıralarda kayıkları aracılığı ile Konya Türkleriyle çok canlı ilişkiler sürdürmekteydiler. Böylece bunlarla Türkler arasında sadece kuvvetli bir dostluk kurulmakla kalmamış, bunlar âdet ve gelenekleriyle hemen hemen Türkleşmişlerdi. Bu sebepten de sınır komşularının tarafını tutuyorlar ve Bizanslıları kendilerine düşman görüyorlardı. Uzun bir alışkanlık işte milliyet ve dinden daha güçlü oluyor. "
Reklam
Alman kralı, Sicilyalılar bir daha özgürlüğü düşünüp isyana kalkışmasınlar diye, para, at, araba, sağlam şehir surları, cesur adamlar, güçlü savunma gibi bütün ÜMİTLERİ yok ettiler.
Soylu olmayan savaş esirleri de kurtuluş akçesi ödemeden serbest bırakıldılar. Alıkonulanlar sadece değerli kumaş dokumaktan anlayan Korinthos ve Thebai'li bazı halktan kişilerle yine aynı işten anlayan aynı zamanda GÜZEL kadınlardı. (Güzellik insanı tutsak ediyor)
Nehri geçmek için İSKİTLERİN büyük bir hazırlığa ihtiyaçları yoktur. Deriden torbaları samanla doldurup dikkatle, içine bir damla su sızmayacak şekilde dikerler. Bundan sonra eğer ve silahlarını sala yükleyerek bunu atlarının kuyruğuna bağlarlar. İşte o zaman da, İSKİTLER, gemilerinin yelkeni yerine atlarını kullanarak zahmetsizce TUNA'nın geniş sularını yüzerek geçmişlerdir.
Reklam
Savaşta Ölürsek, işte bu İsa aşkına katlanılan ölüm için en güzel kefendir. Beni, inşallah bir Türk, oku ile İsa için öldürür.
Kim hukuka aykırı olarak bir tarlayı ekerse suçludur, ama biz bu yoldan haksızca elde edilen ürünü cebine indireni de suçlamak zorundayız. Bir evi yakan suçludur, ama onu söndürebileceği halde hiç bir şey yapmayan da ondan daha az suçlu olamaz.
İsaakios bana çoğu zaman birdenbire öfkelenen bir kişi olarak göründü; her hangi bir sebeple köpürdüğünde ölçüsüz oluyor ve sonucunu düşünmüyor. Kendine hakim olamamak ise, insanı felakete sürükler ve bir çok delilikler yapmaya sevkeder.
Tanrı'nın bana bahsettiği kabiliyeti iyi yolda kullanıp kullanmadığımın ve devletimi büyütüp büyütmediğimin takdirini başkalarına bırakıyorum. (İmparator İonnes)
Reklam
Türkler atlarının suratına güvenerek yoğun bir bulut gibi ansızın Bizanslıların üzerine çöküyor ve Bizanslılar daha mızraklarını kullanamadan rüzgar gibi ortadan kayboluyordu.
Gerçekler önünde gözümüzü yummanın anlamı yok.
HISTORIA
"Sırplar, devlet huzur içinde ve güçlenmiş bulunduğu sürece, kendi halinde mert insanlar rolünü oynamış ve hep devlete bağlılıklarını teyid ve temin etmişlerdi. Fakat yüreklerinde başka şey yatmaktaydı. Çünkü bir az evvel tasvir ettiğimiz kara ve deniz felâketleri imparatorun başına yağdığında bunlar, küstahça ve hiç utanmadan fırsattan faydalanarak silahlarını Bizanslılara karşı kaldırmış ve kendilerine komşu Bizans arazisini tahrip etmişlerdi (1149)."
Sayfa 61 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
162 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
HISTORIA
Bizans ve Türk tarihi açısından çok önemli bir Ortaçağ kroniğidir. Oldukça karanlık olarak ifade edilen Anadolu'nun Türkleşmesi meselesine ışık tutabilecek kadar mühim bir eserdir. Giriş kısmında da bahsedildiği üzere kronik, orijinal dilinden ziyade Grabler'in Almanca tercümesinden yapılmıştır. Ioannes Komnenos'un imparatorluğu ile başlatılmış, İmparator Manuel'in ölümüyle sonlandırılmıştır. Eser, anlatım düzeni olarak "birinci kitap"tan başlayarak "yedinci kitap"a kadar bölümlere ayrılmıştır. Türk, Bizans ve Haçlı Seferleri çalışmaları için kıymetli bir kaynaktır.
Historia
HistoriaNiketas Khoniates · Türk Tarih Kurumu · 202013 okunma
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.