9.2/10
8 Kişi
49
Okunma
2
Beğeni
1.137
Görüntülenme

Onur Önol Sözleri ve Alıntıları

Onur Önol sözleri ve alıntılarını, Onur Önol kitap alıntılarını, Onur Önol en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sıfırıncı Dünya Savaşı
1905 yılında Japonya'nın savaştan zaferle çıkması Asya ve Afrika memleketlerindeki milliyetçilik dalgalarına ivme kazandırmıştır.
Sayfa 149 - Ayrıca bu savaş Doğu-Batı rekabetinin olduğu bir dönemde Doğu'nun bir zaferi olarak nitelendirilmiştir. Batılı devletlere göre Rusya Doğu ülkesi sayılmasına rağmen bazı Doğu ülkeleri Rusya'yı Batı bloğunun bir üyesi olarak görüyordu.Kitabı okudu
III. Aleksandr'a göre çarlık otokrasisinin gücünü koruyabilmesi için sadece devrimci grupların etkinliğinin yok edilmesi yetmezdi. Buna ek olarak, anayasa, meclis ve çeşitli hak ve özgürlükler talep ederek rejime muhalefet edebilecek bütün sosyal gruplar ve kurumlar yeniden tasarlanmalıydı. Bunlardan belki de en kritik olanı imparatorluğun geleceğini şekillendiren eğitim kurumlarıydı. ... Bu yüzden rejimin gözünde, üniversite öğrencilerinin siyasetle alakası olmamalıydı. 1847 yılında bir idarecinin üniversite öğrencilerine verdiği tavsiye, bu bu bakış açısını özetler niteliktedir: "Kart oynayın, sarhoş olun, kadınları kovalayın ama siyasetten uzak durun."
Reklam
Rus fabrikalarındaki işçilerin maaşları da Avrupalı benzerlerinin çok gerisindeydi. Ortalama bir Alman işçinin yarısı kadar maaş alan Rus işçisi, bu dönemde büyük kentlerdeki konutlara artan talep sebebiyle, bu düşük maaşın önemli bir kısmını berbat koşullardaki kiralık daireler için vermek zorundaydı.
Sayfa 79
Otokratik Miras: III. Aleksandr Döneminde İç Politika
Tolstoy'a göre Batı Avrupa'daki gibi meclis veya anayasa gibi kurumlar Rusya için uygun değildi ve eğer bu gibi kurumların kurulmasına izin verilirse bu yolun sonu komünizme çıkardı.
Sayfa 23 - 1881-1894Kitabı okudu
Otokratik Miras: III. Aleksandr Döneminde İç Politika
Nikolay'ın başına geçtiği Çarlık Rusya, gücü paylaşmayan, her şeye kadir bir Çar etrafında şekillenmiş bir rejim ile yönetiliyordu. Örneğin, yasama ve bütçe hazrılığı konusunda yetkili olan Devlet Şurası'nın tüm üyelerini Çar atıyordu ve istediği üyeyi istediği an görevden alabilirdi. Devlet Şurası'nın kararları sadece tavsiye niteliğinde olup Çar yine son sözü söylüyordu.
Sayfa 21 - 1881-1894Kitabı okudu
Rejime aykırı sesler çıkarmaya başlayan diğer bir grup ise bu dönemde büyüyen bir sınıf olan şehirli profesyonellerdi. İyi eğitimli bu sınıf mensupları, Avrupa'daki çağdaşlarının yakaladığı maddi refahı ve özgürlükleri kendileri için de istiyorlar ve rejimin bunun önünde en büyük engel olduğunu düşünüyorlardı. Örneğin, dörtte üçü kamuda çalışan doktorların, 19. yüzyıl sonunda yaşanan kıtlık ve kolera salgınında devletin müdahalesindeki hataları görüp bunları kamuoyunda dillendirmeleri hükümet tarafından olumsuz karşılanmıştı. Otokratik rejimden umudunu kesen doktorlar gibi pek çok meslek grubu yavaş yavaş muhalefet saflarına katılıyordu. Aynı doktorlar gibi, üniversitelerdeki baskı ortamı ve idari özerklik taleplerinin reddine bozulan Milyukov gibi akademisyenlerin çoğu da liberal muhalif gruplara katılıyorlardı.
Sayfa 69
Reklam
20 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.