Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Özge Özal

Özge ÖzalAvrupa'da ve Osmanlı'da Cadılık yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
110
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

3 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şeytan için kullanılan bir başka kelime olan "daimon", Antik Yunan'da insanların içine giren ve onlara bir takım şeyler yaptıran güçler anlamına gelir. Bu tanımlama Hristiyanlığın ilk dönemlerinde kabul edilmiş, 2 ve 3. yüzyıllarda Helenleştirilerek Platon'un demonları kötü niyetli düşmüş melekler olarak nitelendirilmiş ve bu niteleme de yeni kabullere yol açmıştır: Putperestlerin tanrıları = kötü demonlar = şeytan. Böylece paganlarıları şeytanla ilişkilendirilir. Halbuki paganizm, kökeni kadim doğa dinlerine uzanan, doğayla bağ kurmayı, doğayı okumayı ve doğanın içinde kendini anlamlandırmayı, hem görülebilen hem de görülmeyen ve var olan ilahiliğe saygı duymayı içeren bir inanç biçimidir.
Unutulmamalıdır ki Hristiyanlık sadece dini bir kurum değil, aynı zamanda politik ve ekonomik bir iktidar mekanizmasıdır ve kilisede bu mekanizmanın kurumsal karşılığıdır. Merkezileşmek ve kurumsallaşmak adına da kilise korkuyu ve terörü yayarak dört asır boyunca cadı kimliği altında insanları öldürür.
Reklam
Okurken Ruhumda Çiçekler Açtıran Satırlar
Paganizmden Hristiyanlığa geçiş ile, görülen ile görülmeyenin ilişkisi tam tersine çevrilir. Tek tanrılı dinlerde görülmeyenin arkasında görülen yer alırken, yani tanrı görünmez soyut bir kavrama bürünür (göklerdeki babamız) ve "yarattığı" şeyler görünür hale bürünürken (doğa gibi); arkaik dönemlerde ise, görünenin arkasında görülmeyen şeyler vardır. Bir Poseidon veya Hekate tapınağı orada bir yapı olarak somut bir şekilde tanrıyı, o ilahi gücü temsil eder ama aslında orada ibadet edilen, o gücün hissedildiği yer, o somut temsilin arkasındaki görünmeyen güçtür. O heykelin temsil ettiği simgesel anlamdır. Joseph Campbell, şaman ve rahip arasındaki çatışmayı tam da bu durumu açıklayacak nitelikte bir öyküyle açıklar: "Bir rahip, şamanı ayaklarını uzattığı tanrı heykelinden çekmesi konusunda uyarıyordu. Oysaki şamana göre, yerkürede tanrı olmayan bir yer yoktu ve nereye basarsak basalım ayaklarımız tanrıya değmekteydi."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
"CADILIK, TOPLUMUN BASTIRMAYA ÇALIŞTIĞI KADININ İÇİNDEKİ BİLGELİKTİR. Tarih boyunca bastırılan kadın, bir başkaldırı olarak cadı kimliğiyle karşımıza çıkmıştır. Cadı, kendi şartlarıyla güce sahip olan tek kadın arketipidir. Bir erkeğin eşi, bir çocuğun annesi veya başka bir otoritenin uzantısı olarak tanımlanmaya hiç ihtiyaç duymaz. Cadı, her
Avrupa'da ve Osmanlı'da Cadılık
Avrupa'da ve Osmanlı'da CadılıkÖzge Özal · Destek Yayınları · 20233 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Şubat ayında İstanbul'a yaptığım bir gezi sırasında tesadüfen gördüğüm bu kitabı hiç araştırmadan, sadece içime öyle doğduğu için almıştım. Okuma sırası henüz gelmişti. Kısa sürede okuyup bitirdiğim kitabın üslubu sade, yazı dili ise açık ve anlaşılır. Cadılık, paganizm, Toprak Ana konularına ilgi duyan herkesin gönül rahatlığıyla
Avrupa'da ve Osmanlı'da Cadılık
Avrupa'da ve Osmanlı'da CadılıkÖzge Özal · Destek Yayınları · 20233 okunma