9.7/10
10 Kişi
32
Okunma
10
Beğeni
1.200
Görüntülenme

Pal Fodor Gönderileri

Pal Fodor kitaplarını, Pal Fodor sözleri ve alıntılarını, Pal Fodor yazarlarını, Pal Fodor yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
456 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Yazar, Kızıl Elma mefkûresinin ne olduğu ve ne olabileceği üzerinde tarihsel bilgileri irdeleyerek anlatıma başlayıp 15.-17.yy arasında Macaristan ve Viyana’nın Osmanlı için bir Kızıl Elma olduğunu ispatlamaya çalışıyor . Eserin sonraki kısımımlarında Osmanlı'nın bu efsanevi mefkûresinin bir gereği olarak Macaristan hudutlarında nasıl bir siyaset yürütüldüğünün izahına gayret gösterilmiş.Uzun ve kısa vadede Türk atlarının yönünü çevirdiği memleketlerin birer ülkü ve hedef haline gelip Kızıl Elma ‘yı ifade ettiklerinin altını önemle çizerek aynı zamanda bu efsanenin nasıl ortaya çıktığı, ne yönde geliştiği ve hangi damarlardan beslendiği analiz edilmekte. Türk tarihi için çok mühim bir kavramın açıklanmaya çalışıldığı eser, bu kavramın izahından başka Macaristan siyasetindeki Osmanlı Devletinin güttüğü manevraları anlamlandırmak konusunda okura alışıgelmişin dışında farklı bir bakış açısı sunuyor.Farklı müelliflerin konu üstünde görüş ve önerilerini ihtiva eden eserimiz bu yönüyle farklı konuları eş zamanlı pekiştirmemize olanak sağlıyor.Bizzat hocam Özgür Kolçak tarafından eksiksiz ve düzgün bir Türkçe çevirisi yapılan eser kanaatimce kitaplığınızda yer vermeniz gereken seçkilerden biri . Son olarak burada sevgili meslektaşıma kitabı bana armağan etme inceliğinde bulunduğu için teşekkür ediyorum ...
Semiha Özcan
Semiha Özcan
Kızıl Elma
Kızıl ElmaPal Fodor · Yeditepe Yayınevi · 20207 okunma
“Protestanlara sorulursa ,muzaffer Osmanlıların krallığı ezip geçmeleri ,Macarların günahları yüzünden gazaba gelen Tanrı’nın cezalandırma fiiliydi.”
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
Luther,Osmanlılara Tanrı’nın sopayla adam etme kudretinin tecessüm etmiş hali olduklarından “mektep hocaları “ diyordu .
Sayfa 112Kitabı okudu
MACAR KAYITLARINDA VARNA
“Varna Muharebesi (1444) hakkında “ düşmanın değil,ilahi adaletin darbeleriyle tarumar olduk ; barbarların bize galebe çalmalarını sağlayan günahlarımızdan başkası değildi “ diye yazmışlardı .”
Sayfa 111Kitabı okudu
Kızıl Elma mefkûresinin en asli unsuru belirsizliğidir ; bu ele avuca gelmeme hali,belli ki söylencenin sırtına iyice yapışmış .Türkler açısından uğursuz bir akıbeti haber veren kehanete verilen bir çeşit cevaptır .Kızıl Elma ,başka bir ifadeyle ,en son fetih ,mümkün olduğunca uzak bir menzile yerleştirilmelidir ki zaferler olabildiğince devam etsin ve kehanetin öngördüğü yıkım ötelerde bir zamana ertelensin.
Sayfa 102Kitabı okudu
“Katip Çelebi ,çıkarımlarını sağlam bir teorik zemine yaslıyordu.İbn-i Haldun’un görüşlerinden yola çıkan Katip Çelebi ,”devletleşmiş bir toplumu “ insan vücudundaki dört hılt ,ya da Türkçe ifadeyle suyuğa denk düşen dört ayak üzerine oturan canlı bir bir organizma olarak kabul ediyordu .Toplumu oluşturan dört hılt ; ulema ,askeriye ,tüccar ve reaya idi . Bir devletin serencamı :Büyüme ,olgunluk/durgunluk ve gerileme /zayıflama .Bu evrelerin ne kadar süreceği devletin bünye ve sağlamlığına bağlıydı .Örneğin Osmanlı ,devletin bünyesi kubbeli olduğu için durgunluk dönemini ağır ağır ,zamana yayarak yaşıyordu.”
Reklam
53 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.