Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Reyda Ergün

Reyda ErgünKimlik Bedenin Hapishanesidir yazarı
Yazar
Çevirmen
9.6/10
5 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
2.758
Görüntülenme

Reyda Ergün Gönderileri

Reyda Ergün kitaplarını, Reyda Ergün sözleri ve alıntılarını, Reyda Ergün yazarlarını, Reyda Ergün yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Zor olan kısmı açıklamaktı, dünya üzerinde bir şey olarak, başka şeyler arasındaki şu yaşamayı.”
Reklam
ahmaklığın hâkimiyeti**
Hayatın müthiş zenginliğinin kuşatılmayacağını,sürekli dönüşümünün durdurulmayacağını, insanların tümü için geçerli doğru bir fikir olamayacağını, kendi doğrularını herkesin doğruları sananların birer ahmaktan başka şey olamayacağını.
Sayfa 185Kitabı okudu
savaşmayın okuyun :)
Aksine insan bilgilendikçe, siyasi hâkimiyet alanını terk eder. Çünkü gerçek bilgi, yönetme hırsını dindirecektir.
Sayfa 106Kitabı okudu
İnsanlar arasında yapılabilecek tek ayrım, köle ile özgür insan, yani bilgiden yoksun olan ile bilge arasındaki ayrımdır.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
Küçük insan sonsuzca geri dönüyor!” diye acıyla haykırır Zerdüşt.Yalnız, hasta ve yorgundur. Hayvanlarından başka dinleyeni yoktur etrafında.
Sayfa 103Kitabı okudu
İnsan da, diğer canlılardan daha güçlü, daha kurnaz ve düzenbaz olduğundan, en korkutucu canlıdır.
özgürlüğü sağlayacak olan şey güvenliğe verilen önçelik değildir. Asıl güvenliği inşa edecek olan şey özgürlüktür.
korku korkuyu doğurur.
İnsanlar bir korkudan kurtulabilmek için bu sefer başka bir korkunun boyunduruğu altına girmeye razı olurlar; bir kölelikten kurtulup başka bir köleliğin kucağına düşerler.
Reklam
Spinoza’nın da belirttiği gibi, korkuyu siyasi araç olarak kullanan yöneticiler, insanların hurafeye yatkınlıklarını bileyerek daha kolay yönetilir hale gelmelerini sağlarlar
Spinoza. “Kalabalığı yönetmek için, hurafeden daha etkili hiçbir şey yoktur”ve bunu en iyi bilenler de, ister dinî ister siyasi olsun, yöneticilerdir.
bingo:)
İnsan tabiatının korkuya olan bu yatkınlığı, hurafeyi doğuran ve besleyen başlıca nedendir. Spinoza’ya göre, bugüne kadar hiçbir temeli olmaksızın tapınılmış olan her şey, kederli ve korkan bir zihnin hayallerinden ve hezeyanlarından başka şey değildir.
Hobbes düşüncesinde “korku" , pek çok düzlemde kilit bir rol oynar, insanlar, bir sözleşme yaparak devleti kurmaya iten neden, herkesin herkesten duyduğu korkudur. Bir başkasından gelebilecek ölüm ya da esaret tehdidi veya elindekilerin bir başkası tarafından gasp edilmesi korkusu... insan, tabiatı gereği bu korkudan kurtulmaya çalışacaktır.
İnsan İnsanın Kurdudur
İnsanlar, tabiatları gereği kaçınılmaz olarak birbirinin düşmanıdır. Bu nedenle, hepsini korkuyla dize getirecek denli kudretli bir siyasi aktörün varlığına ihtiyaç duyarlar.Diğer yandan, ölüm korkusu, rahat bir hayat için gerekli şeyleri elde etme arzusu ve emek vererek bunları elde etme umudu, yine tabii olarak insanları barışa yönelten duygulardır
67 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.