Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Robert Fisk

8.3/10
18 Kişi
45
Okunma
10
Beğeni
1.685
Görüntülenme

Hakkında

Dünyanın önde gelen Ortadoğu uzmanı İngiliz gazeteci. Fisk, Lancaster Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı ve Dublin’deki Trinity College’da siyaset bilimi okudu. Gazeteciliğe 1972’de The Times gazetesinin Belfast muhabiri olarak Kuzey İrlanda siyasi bunalımını haberleştirerek başladı. 1976’da The Times’ın Ortadoğu muhabiri olarak Beyrut’a yerleşti. Lübnan İç Savaşı, İran Devrimi, İran-Irak Savaşı, Körfez Savaşı, Afganistan ve Irak savaşı gibi Ortadoğu’nun önemli toplumsal ve siyasi olaylarının hemen hepsini gelişmelerin içinde yer alarak haberleştirdi. Bin Ladin ile üç kez röportaj yapan tek batılı gazeteci. 1987’den bu yana Independent gazetesinin Ortadoğu muhabirliğini yapıyor. Başta yedi kez kazandığı Britanya Basın Ödülleri-Yılın Uluslararası Gazetecisi ödülü olmak üzere birçok gazetecilik ödülü kazanan Fisk aynı zamanda pek çok üniversite ve kuruluştan onur ödülüne layık görüldü.
Unvan:
İngiliz Gazeteci, Yazar
Doğum:
Maidstone, Birleşik Krallık, 12 Temmuz 1946

Okurlar

10 okur beğendi.
45 okur okudu.
5 okur okuyor.
87 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Politika:
Saddam'ın bir keresinde bana şunu söylediğini hatırlıyorum: "Sen bilim adamısın. Ben politikacıyım. Sana politikanın ne olduğunu söyleyeyim. Bir karar alırım. Başkasına tam tersini söylerim. Ardından ise beni bile şaşırtan bir şey yaparım.”
Sayfa 153 - Dr. ŞehristaniKitabı okudu
Bin Ladin ile görüşmemden iki ay sonra silahlı adamlar Hartum’daki evini bastı ve onu öldürmeye çalıştı. Sudan hükümeti, muhtemel katillerin CIA tarafından kiralandığından kuşku duyuyordu. Batılı güçler tarafından bir zamane Mehdisinin hiç alemi yoktu elbette. Aynı yıl Suudi Arabistan Bin Ladin’i vatandaşlıktan çıkardı. Suudiler ve sonra Ameriklılar, Sudan’dan Bin Ladin’in iadesini talep etti.
Sayfa 30 - İthaki Yayınları
Reklam
Şebbiha'nın tarihçesi
Arapça'da hayalet anlamına gelen "Şebbiha" adıyla anılan bu gruplar, Esad ailesince yönetilen Suriye'deki Baas rejimine destek veren silahlı militan gruplardır. Şebbiha terminolojisi ilk kez 1970'li yıllarda Lazkiye sahil kentinde palazlanan gölge kaçakçı çeteleri için kullanılmış olup bu grubun kanunlardan muafiyetinin ardında, iktidardaki Esad ailesinin kabile ve köy bağlantılarının yattığı düşünülmektedir.
Sayfa 40 - İyidüşün YayınlarıKitabı okudu
Biz gazeteciler olayların aslını okuyucularımıza ulaştırmayı başaramadığımızda, sadece işimizi yapmamakla kalmayız; aynı zamanda haberini verdiğimizi düşündüğümüz kanlı olayların da bir parçası haline geliriz.
26 Ekim 2011, Robert Fisk
İnsanlar, Humus ve Hama'daki hükümet karşıtı gösterilerin, ne kadar barışçıl olursa olsun zalimlik içerdiğinin farkında ancak bugün Suriye'de çok az insan Suriye ordusunun en büyük hedef haline gelmiş olduğuna inanıyor.
Sayfa 86 - İyidüşün YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
828 syf.
·
Puan vermedi
Suriye’deki iç savaş, tam da 10. yılını tamamladı bu sene. Savaş başladığından beri bütün gelişmeleri takip ettim, okudum, araştırdım ve olup bitenleri sorguladım. Kimi zaman Suriye’yle yattım Suriye’yle kalktım. İlginç olarak 827 sayfalık bu eserde bilmediğim hiçbir olaya rastlamadım. Üstelik aklımda kitap dışındaki olay fazlaları da bulunmakta. Kitap, Suriye’de olup bitenleri zihnimde yeniden tazelememi sağladı. Kitabı okurken sanki film şeridi gibi tekrar iç savaşın içindeydim ve o günleri bir bir yaşıyordum. Bu kitap 2011 ve 2014 arasındaki gerçekleşen olaylar ve bu olayların değerlendirilmesinin bir bütünüdür. Elbette bu eseri okurken Suriye’nin dış politika kültürünü de iyi bilmek gerekli diye düşünüyorum. Suriye’nin dış politika kültürü ve içinde bulunduğu “Direniş Ekseni”ni bilmek Suriye’nin karşılaştığı “dış komplolar” açısından oldukça aydınlatıcı bir veche olacaktır. Kitap diğer yandan 2014’te sıçrayış aşamasına geçen radikal yayılmacılık yönünden doğal haliyle eksik kalmaktadır. Bunu ise kitabın yazılması gerekli olan ikinci cildi tamamlayabilir. Ancak ne var ki kitabın yazarlarından biri olan Robert Fisk geçtiğimiz aylarda hayatını kaybetti. Sözün özü, Suriye meselesini pek bilmiyorum, akşam haberleri seyrederken üstünkörü bombalama görüntüleri var aklımda diyorsanız bu kitap başlangıç olarak mufassal (ayrıntılı) gelebilir. Onun yerine önce daha kısa kitaplarla temel sağladıktan sonra bu kitabı okursanız daha sürükleyici olacaktır.
Suriye - Cehenneme Düşüş
Suriye - Cehenneme DüşüşRobert Fisk · İyi Düşün Yayınları · 20167 okunma
936 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ortadoğu'nu Felaketi
Bir Batılının gözünden Batı'nın Doğu'da yaptığı tahribatın güzel bir tahlili... Yazarın yazdıklarını bir Doğulu yazsaydı, muhtemelen Batı düşmanı olmakla suçlanırdı.
Büyük Medeniyet Savaşı - Ortadoğu'nun Fethi
Büyük Medeniyet Savaşı - Ortadoğu'nun FethiRobert Fisk · İthaki Yayınları · 201128 okunma
936 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
98 günde okudu
Robert fisk'in gazetecilik hayatı boyunca yapmış olduğu röpartajları, mülakatları, seyehatleri konu alan bir kitap. Fisk yaşadıklarını kitaba aktarırken objektif ve tarafsız olup, doğu ve batı kültürlerini iyi anlayıp tanıyarak diğer yazarların düştüğü hatalara düşmemiş. En önemli olan şey de verdiği mesaj; Büyük ülkelerin dünyadaki enerji kaynaklarını ele gecirmek için savasa ve entrikalara harcadağı paraları barış icin harcasalar dünya çok daha güzel bir yer olurdu.
Büyük Medeniyet Savaşı - Ortadoğu'nun Fethi
Büyük Medeniyet Savaşı - Ortadoğu'nun FethiRobert Fisk · İthaki Yayınları · 201128 okunma