Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorgo Seferis

Yorgo SeferisBir Şairin Günlüğü yazarı
Yazar
7.6/10
67 Kişi
303
Okunma
62
Beğeni
7,6bin
Görüntülenme

Yorgo Seferis Yorumları ve İncelemeleri

Yorgo Seferis yorumları ve incelemelerini, Yorgo Seferis kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yorgo Seferis puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
32 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 saatte okudu
1963 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olan Seferis günümüz Yunan şiirinin gelmiş, geçmiş en büyük ustalarından biridir. 1900 senesinde İzmir'in Urla ilçesinde dünyaya gelmiş 14 yaşına kadar İzmir'de yaşamış eğitimine Yunanistan' da devam etmiştir. Bir arkadaşım okumam için gönderdi kitabı Yorgo Seferis'i bu şekilde tanımış oldum doğup büyüdüğü topraklardan başka bir yere göç etmek zorunda kalması kendisi için büyük bir yara olmuş.Ancak onun göçü içindeki yazarın daha büyük şeyler yazmasına sebep olmuş . Her ne kadar çeviri şiir okumaktan keyif almasam da şiirlerini okurken keyif aldım. Destansı Öykü yitirilmiş bir cennetin özlemini, yirminci yüzyıl insanının çevresine yabancılaşmasını, eski anıtlar arasında duyulan çağdaş bir acıyı dile getiriyor. İyi okumalar..
Destansı Öykü
Destansı ÖyküYorgo Seferis · De Yayınevi · 196553 okunma
264 syf.
10/10 puan verdi
" Anı, " " Nereye dokunsan acıtıyor! "
Kitabın sayfalarını karıştırırken okuduğum bu cümle, ruhuma sirayet ederek bütün varlığımı esir altına aldı. İşte! O an, anladım ki, " Tamam! Şimdi, okuyacağım kitabı buldum!" dedim, buruk bir sevinçle!... Yorgo Seferis'in yıllar sonra iskeleyi gördüğü zaman zihnine dolan bu cümle, maziye gömdüğüm anılarımı ortaya serdi, birdenbire.
Bir Şairin Günlüğü
Bir Şairin GünlüğüYorgo Seferis · Can Yayınları · 201261 okunma
Reklam
93 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Nobel ödüllü büyük Yunan şairi Yorgo Seferis 50’li yıllarda Ankara’da Yunan sefaretinde çalışırken Kapadokya'yı gezmiş ve günlük tarzı diyebileceğimiz bu eseri yazmış. Seferis Kapadokya'yı ve kaya kiliselerini; doğası, kutsallıkları ve yok olan kalıntıları ile bize aktarırken şiirsel duyarlılığını da satırlara yansıtmış. Zaten turla gidip, harala gürele gezebildiğim Kapadokya burnumda tütüyor. Umarım bir gün uzun soluklu bir gezi planı yapabiliriz. Böylece Kapadokya'ya Seferis'in gözünden bakma şansı da yakalayabilirim.
Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç Gün
Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç GünYorgo Seferis · Yapı Kredi Yayınları · 201844 okunma
32 syf.
7/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
İtiraf etmeliyim ki Yorgo Seferis ismini ilk kez duydum ve bu kadar geç tanışmamıza üzüldüm. Betimlemeleri oldukça güzel bir şair çünkü. Neyseki eserleriyle herkes benim gibi geç tanışmamış ve layık olduğu değeri görüp 1963 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüş. Okumanızın bir saat bile sürmeyeceği bu güzel kitabı okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar:)
Destansı Öykü
Destansı ÖyküYorgo Seferis · De Yayınevi · 196553 okunma
32 syf.
6/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
1900'de Osmanlı topraklarında doğan Yorgo Seferis, 1963 yılında büyük bir prestij ve yetkinlik göstergesi olan Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Yunan edebiyatının ileri gelen şairlerinden biri olduğu da bu sebeple açıktır. Kitabını okuduğumda bunu gözlemledim. Sahiden çok iyi ve özgün tasvirleri var. Vaktiyle atalarımızla vatandaş olan, bizim toprağımızın insanı Yorgo Seferis, ömrünü Atina'da, Yunan devletinde tamamladı... Seferis'in kitabı oluşturan şiirlerinde, yarattığı idealist Hristiyan temanın içinde yitirilmiș bir cennete duyulan özlemi, çağındaki bunalım hissinin ortaya çıkardığı sıkışmışlık hissini ve imgeci bir bakış açısının izlerini bulabiliyoruz. Son zamanlarda okuduğum birçok şiir kitabının mütercimi Cevat Çapan çıkıyor. Tesadüfen bu kitabın çevirmeni de Cevat Çapan. :) Çok başarılı sahiden. Yorgo Seferis'in duyguları ve Cevat Çapan'ın tercümesi ile vücuda gelmiş bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Destansı Öykü
Destansı ÖyküYorgo Seferis · De Yayınevi · 196553 okunma
264 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
Yorgo Seferis 1900 İzmir doğumlu. 14 yaşına kadar da Urla'da yaşamış, sonra ailesiyle Atina'ya taşınmış ve gelecekte de Nobel ödülü almış, Yunan şairdir. . . Benim ilgimi çeken ve kitabı okumama sebep olansa şairin Urla'da yaşamış olmasıydı. . . Yorgo Seferis'in 1945 - 1951 yılları arasında tuttuğu günlükleri kapsayan kitabı, "günlük" okumayı sevenlere tavsiye edebilirim. Kavafis ile T.S.Eliot (her ikisi için de deneme yazmıştır), Andre Gide, Marcel Proust gibi isimlerden de bahsediyor, Binbir Gece Masalları'ndan alıntılar yapıyor. . . Benim için kitabı ilginç kılan ise 1950'li yıllarda, Ankara, Kütahya, Muğla, Bodrum, Söke, Ayvalık, İstanbul ve çocukluğunun geçtiği Urla'ya yaptığı seyahatlerde izlenimlerini paylaşıyor olmasıydı. . 1950 yılının Temmuz ayında Burhaniye'deki bir tespitini buraya alıntılamak istedim: "Burhaniye limanında konuksevmez, kumlu bir kıyıda yüzdük. Yerlilerin denize alışması çok zaman alacak gibi görünüyor. Denizleri var, ama (bir düşün) onunla ne yapacaklarını bilmiyorlar. syf.222 . . Kitabı İzmir manzarasıyla fotoğraflamamın sebebi ise yine Seferis'in İzmir için söylediği bir cümle; Syf.238 de şöyle diyor İzmir'de bulunduğu bir gün; "İzmir bugüne kadar gördüğüm en cansız kent" Ben de gel şimdi gör İzmir'i, Yorgo Seferis demek isterdim . . #okudumbitti #yorgoseferis #günlükler #birşairingünlüğü #canyayınları #izmir #urla #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #okumaönerisi #ekimokumaları
Bir Şairin Günlüğü
Bir Şairin GünlüğüYorgo Seferis · Can Yayınları · 201261 okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Nazan Bekiroğlu’nun La: Sonsuzluk Hecesi isimli kitabıyla eş zamanlı okudum. Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümündeki şiirlerden bazıları o kitapla denk düşünce her iki kitaptan da enfes bir tat aldım. İkinci bölümde şairin türkiye özellikle izmir üzerine hatıralarına ve bazı denemelere yer verilmiş. T. S. Elliot ile Kavafis’in karşılaştırıldığı deneme bana hayli uzun ve sıkıcı gelse de kendine has bir tadı var. Son bölümdeki şiirlerde ne yazık ki ilk bölümdeki tadı alamadım. Keyifli okumalar
Üç Kırmızı Güvercin
Üç Kırmızı GüvercinYorgo Seferis · Sözcükler Kitapları · 201654 okunma
32 syf.
5/10 puan verdi
1963 Nobel Edebiyat Ödülünü alan ve Yunan şiirinin büyük ustalarından biri olan şair/yazar Yorgo Seferis'in bir kitabıdır Destansı Öykü... Şiirsever okurlara tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Destansı Öykü
Destansı ÖyküYorgo Seferis · De Yayınevi · 196553 okunma
93 syf.
7/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Şairin diplomat olarak bulunduğu Ankara’dan Kapadokya’ya yaptığı üç günlük gezinin notlarından oluşan kitap ve bu kitabın yanında çevirmenin katkılarıyla çekilmiş kilise fotoğrafları. Kapadokya ve peri bacalarını daha önce görmeyenler için oldukça faydalı bir çalışma. Kayalardan oyulmuş kiliseler ve kiliseleri süsleyen birbirinden değerli freskler eşliğinde okuma keyfi…
Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç Gün
Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç GünYorgo Seferis · Yapı Kredi Yayınları · 201844 okunma
238 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Ayın son kitabını kütüphaneden aldığım, Yunan edebiyatından okuduğum ilk kitap oldu. Yine bu ay çeviri şiir kitaplarını araştırdım ve karşıma Yorgo Seferis'in Bütün Şiirleri kitabı çıktı. Gerçekçi ve samimi üslubuyla beğendiğim çeviri şiir kitapların arasına girdi. #heraybirşiirbirromanokuyoruz grubumuzla birlikte okuduk. Şiirle ve sevgiyle
Bütün Şiirleri
Bütün ŞiirleriYorgo Seferis · Varlık Yayınları · 199047 okunma
Reklam
264 syf.
·
Puan vermedi
·
66 günde okudu
1945- 1951 günleri... İzmir'de doğan ve çocukluğu Urla'da geçen Yunan şair... Burada dikkatimi çeken bu değil, hiç değil. 1900'de doğmuş, 1914'te ailesiyle Atina'ya göç etmiş.14 yaşında 1. Dünya Savaşı, 40 yaşında 2. Dünya Savaşı'na tanık olmuş bir şair. İşte beni çeken bu. Biz ufak krizlerin bile altında ezilirken, şair bir ruhun, Seferis'in yaşadığı ızdıraplar, özlemler, hayal kırıklıkları... Anlatımıyla maddeye dönüşmüş tüm o duygulara temas etmek mümkün bu günlükte.
Bir Şairin Günlüğü
Bir Şairin GünlüğüYorgo Seferis · Can Yayınları · 201261 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Edebiyat dünyasında Urla denince akla gelen isimlerden bir diğeri de Yorgo Seferis’tir. 📚 Dünyaca ünlü bir şair ve yazar olan Seferis, 1900 yılında Urla’da doğmuş; ama 1914 yılında Yunanistan’a göç etmek durumunda kalmış. 📚 Yazar 1950 yılında Türkiye’de diplomatik görevde de bulunmuş. 📚 Yazar 1963 yılında ‘Nobel Edebiyat Ödülü’nü almış. 📚 Tatil için Urla’ya gideceğimiz netleşince yazarın bu eserini edindim ve yazarın yaşadığı evde (restore edilmiş ve otel olarak kullanılıyor) ve yazarın adının verildiği sokakta fotoğrafladım. 📚Eserde yazarın 1945-1951 yılları arasında yazdığı günlükleri mevcut. 📚 Eserde Türkiye’ye ve Türklere dair anekdotlar mevcut. Örneğin Yunanlar’da/Rumlar’da ‘salı’ günü uğursuz, sevilmeyen bir günmüş; sebebi ise İstanbul’un 29 Mayıs 1453 Salı günü Türkler tarafından fethedilmesiymiş… 📚📚
Bir Şairin Günlüğü
Bir Şairin GünlüğüYorgo Seferis · Can Yayınları · 201261 okunma
264 syf.
1/10 puan verdi
Niçin?
Bu kitabı bir sahaftan almıştım. Öncesinde Seferis'in bazı internet sitelerinde birkaç şiirini okuduğumu anımsıyorum. Kitap bende tam bir hayal kırıklığı yarattı. Hayal kurmamıştım, ancak bir şairden, daha fazlasını bekliyordum. Seferis'in denize girmesi, odun kesmesi v.s. yapıp etmeleri dünya edebiyatına ne katmıştır? Kitabın tamamı neredeyse bu tür sıkıcı, banal ifadelerle dolu. Okuyucu ile yazar arasındaki anlam ilişkisini kuran nedir? Yazarın öznel tecrübelerini, yargılarını nesnel bir tavra , anlamla ilişkiye sokması değil midir? Seferis bunu yapmıyor. Geriye ne kalıyor, hayranlık. Edebiyattan az çok haberi olan ben de kendisinin hayranı olmadığım için, nesnelleşememiş ifadelerdeki yavanlığı edebiyat diye yutmuyorum. Heidegger'in Gadamer'le birlikte odun kestiği fotoğraf geliyor aklıma. Heidegger'in konumu, fikriyatı bakımından bunun bir anlamı var. Ancak Seferis'in yapıp etmelerinin sıkkınlıktan, bıkkınlıktan öte hiçbir temeli yok. Bu da okuyucunun metinle bağ kurmasını engelliyor. Zaten son yüz sayfasını okumadım, hızlı bir biçimde taradım yalnızca. Belki gözüme bir şey çarpar, hiç olmazsa birkaç cümleyle ünsiyet kurarım düşüncesiyle. Maalesef böyle bir ilginçlik vuku bulmadı. Dönemle ilgili bir vesika sunar mı diye bekledim, o da olmadı. Yaşantısının en azından küçük bir bölümünde, şairlerin o üst bilincindeki derinliği yakalarım belki dedim, hak getire. Sormadan edemedim kendime, türü ne olursa olsun bir kitap niçin yazılır o halde? Bizdeki sağda, solda yazar geçinen ve çok derin gerçekleri yakalamış havasına giren ortalama tiplerden biri gibi geldi bana Seferis. Nobel alması falan da bu kanaatimi değiştirmeyecek.
Bir Şairin Günlüğü
Bir Şairin GünlüğüYorgo Seferis · Can Yayınları · 201261 okunma
261 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İzmir doğumlu Yunan şair, yorgo seferis'in gençlik yıllarından başlayarak düzenli tuttuğu günlükler den bir kısmı. 1963 yılında "Avrupa şiirine getirdiği yenilikler"den dolayı seferis'e Nobel Edebiyat ödülü verilmiş. Seferis ölümünden (20 Eylül 1971) kısa süre önce bu günlüğün kopyasını yakın bir arkadaşına göndermiş ve yayınlanmasını istemiş yalnız yayınlandığını göremeden vefat etmiş. Ben kitabın ilk yarısına kadar olan kısımda sıkıldım. Ama sonraki kısım Türkiye'deki günleri olduğu için daha çok dikkatimi çekti. Çoğu yerlerde özgürlük, insan sevgisi, kimi zaman seferis'in özel dünyası okunmaya değdi.
Bir Şairin Günlüğü
Bir Şairin GünlüğüYorgo Seferis · Can Yayınları · 201261 okunma
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.