Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yunus Kahraman

Yunus Kahraman
@ynskhrmn
Üniversite
İstanbul
5 okur puanı
Mayıs 2019 tarihinde katıldı
%16 (71/432)
Zihin Avcısı
Zihin AvcısıMark Olshaker
8.6/10 · 247 okunma
Reklam
144 syf.
8/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau
8/10 · 13,9bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
360 syf.
8/10 puan verdi
Batı Felsefesine güzel bir giriş kitabı
Batı Felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere çok güzel bir giriş kitabı. Nigel Warburton'ın sade ve anlaşılır üslubu kitabın kolayca bitirilmesini sağlıyor. Herkese tavsiye ediyorum.
Felsefenin Kısa Tarihi
Felsefenin Kısa TarihiNigel Warburton · Alfa Yayıncılık · 20206,9bin okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
Emeğin sömürülmesine karşı güçlü bir tez: Tembellik Hakkı
Paul Lafargue, sanayi devrimi ile gelen fazla üretim ile birlikte çalışmanın kutsallaştırılmasını ve burjuvazinin proleterler üstündeki egemenliğinin arttırılmasını çok çarpıcı bir biçimde eleştirmiştir. Kapitalist düzende çalışmanın kölelikten farklı olmadığını bizlere somut argümanlarla ispatlamıştır. Özellikle din, iktisatçılar ve toplum önderlerinin çalışma kutsiyetinde etkin bir rol üstlendiğini, proleterlerin iş istiyoruz diye eylem dahi yaptığını ve toplumu bir yanılsamalar sarmalına sürüklediklerini gözlerimizin önüne sermiştir. Çalışmak kötü müdür? Bence değil, Lafargue çalışmaya karşı değildi, emeğin sömürülmesine, sevmediğin işte ömür çürütmeye karşıydı, ödeyemeyeceğin borçlar için kendini paralamaya, anlık zevkler için tüm ömür bir arpa boyu yol alamamaya karşıydı. Bugünün post-modern yaşamın da Lafargue'ın argümanları birçoklarına ütopik gelecektir ancak hayatın özü minimalist yaşamda gizli olduğuna inanan biri olarak Lafargue gibi düşünenlerin her dönemde ortaya çıkacağını söyleyebilirim. Kapitalist dünyada yaşayan bir proleter olarak, üzerimize çizilmiş beyaz-mavi yaka hapishanelerimizde yaşamaya çalışıyoruz, selam olsun emekçilere, emeğin sömürülmediği geleceklere...
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · İthaki Yayınları · 201810,1bin okunma
Reklam
Fazla üretimin ardından gelen
"Karşılaştığı tüm sıkıntıya rağmen burjuvazi bir kez mutlak tembelliğe kendini kaptırıp zoraki eğlenceyle morali bozulunca, yeni yaşam biçimine razı oldu. Ardından her türlü değişikliği dehşetle karşıladı. İşçi sınıfının yazgı olarak kabul ettiği varoluşun sefil şartlarının ve sapkın iş tutkusundan ortaya çıkan organik bozulmanın yarattığı manzara, tüm zorunlu çalışma ve keyif kısıtlamaları için hoşnutsuzluğunu daha da arttırıyordu. Burjuvazinin bir sosyal sorumluluk olarak yüklendiği moral bozukluğunu dikkate almaksızın proleterler, kapitalistlere işi zorla dayatmayı kafalarına tam olarak işte o an koydular."
Sayfa 37 - İthakiKitabı okudu
Yunus Kahraman
@ynskhrmn·2019 okuma hedefini ekledi.
2019 OKUMA HEDEFİ
9/100 kitap - %9 tamamlandı
9 kitap okudu
100 kitap
2.005 sayfa
2 inceleme
1 alıntı
#4983 En çok okuyanlar'da.