Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Lucy filminin düşündürdükleri..
youtu.be/6__zGnjSzgw Sorular var tabi; İnsan beyni %100 kapasite ile çalışsa idi ne olurdu? Ya da, neden beynimizin yalnızca %10'nunu kullanabiliyoruz? Beynin kullanılma kapasitesine konulan 'tahdit' neden tüm canlılarda var ve fakat aynı değil? Beyinlerinin %20'sini kullanabilen tek canlı olan yunuslar bizden zeki mi? *Ana rahminin fetüsle bağlantısını sağlayan o özel maddenin beynin kullanılabilme kapasitesini artırdığı gerçeğinden hareketle: Bu maddenin fetüse yalnızca hamilelik süresince iletilmesi, bir 'yeterli doz' ayarı mıdır? 'Yeterli doz' neden %10 ile sınırlıdır? Dozu kim ayarlar? O özel madde sonradan alındığında beynin kapasitesinin daha fazlasını kullanmamız mümkün mü? Bunu mümkün kılmak!! Filmdeki senaryo, insanın bu seviyede bilgiye bir 'yaratıcı' gibi sonsuz erişim sağlayabileceğini iddia ediyor. Yalnızca senaryo tabi, ama senaryo olmayan tek şey 'o özel madde', insanda ve sonsuz... Bir şeyi çağrıştırıyor ama...
Hayvanların IQ’su ölçülebilir mi?
Hayvanların ne kadar zeki olduğunu ölçmek için standart bir test yok. Bunun yerine hayvanların davranışlarını inceleyerek sadece gelişmiş beyinlerin yapabileceği eylemleri arıyoruz. Alet kullanımı, matematik becerisi ve aynada kendini tanıyabilmek zekâ işaretleri olarak kabul ediliyor. Ayrıca hayvanın beyin büyüklüğünü vücudunun geri kalanıyla kıyaslıyoruz. Beyin büyüklüğü bakımından maymunlar, yunuslar ve filler ilk sırada geliyor ve hepsi de çok zeki hayvanlar.
Reklam
Yunuslar Zeki Mi ?
...Vücuda göre beyin büyükse o daha zeki demektir. Beynimiz diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında vücut beyin oranından 7.5 kat daha büyük . İnsandan sonra 5.3 katsayı ile şişe burunlu Yunuslar geliyor.
152 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Öncelikle tek cümle; " Gelen gideni aratır." Sovyet eleştirisi olduğunu ( daha ziyade Stalinizm diyelim), cehaletimden kaynaklı olarak okuduktan sonra öğrendiğim güzel eser. Peki ben okurken ne anladım; iki ayak üzerinde yürüyen domuz mu olur ulan ! Kitabı okuyan bazı kimselerden gözlemlediğim sığlık derecesi yukarıda ki cümleyle aynı
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2020246,9bin okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bazıları kitap okumayı sevmez. Bu alışkanlık çocuklukta kazandırılırsa kalıcı olur, sonradan kazanmak zor. Özellikle bizim gibi "cahil bilge" lerin hürmet gördüğü toplumlarda, okumaktan ziyade duymak esas alınır nerdeyse. Kaynağı bulmak, araştırmak, kıyasa tabi tutmak(Belli derecede tecrübe gerektirir.) zor iştir. Kolaycılığı seçerek bildiğine inandığımız kişilerin yorumlarına bırakırız tercihi. "Vardır bir bildiği" sarıldığımız başlıca argumandır. Neden bu kadar lafı uzattın, derdin ne diyorsanız ; Efendim sizin okumanız yetmez bir şekilde etrafınızı da okumaya teşvik etmelisiniz. İşte bu yüzden insanlara okuması basit, ilgi çekici bu tarz kitaplardan hediye etmek başlangıç olabilir. Tabi ki okuma alışkanlığı olmayanlara. Bu tarz kitaplar, çabuk sıkılanlar için; Raskolnikov'un kararından, Jean Valjeanın sonundan, Anna Karenina'nın dramasından daha etkili olucaktır naçizane kanaatim. Efendim kitap hakkında söylenecek pek birşey yok, özellikle internetin yayılmasıyla artan yanlış bilgi kirliliğine, çok da ciddi yaklaşmadan eğlencelik bilgilerin doğru hallerini anlatmaya çalışmışlar. Örneğin; Dünya'nın en yavaş memelisi hangisidir? Atomun içinde ne vardır? Yunuslar mı zeki kargalar mı? gibi.. Kitabın devam serileride mevcut ilgililerine.
Cahillikler Kitabı
Cahillikler KitabıJohn Lloyd · Ntv Yayınları · 20122,042 okunma