Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Üstat dedi ki: “Halk yasalarla yönetilir ve cezalarla yola getirilmek istenirse, onlar kendilerini cezalardan kurtarmaya çalışacaklar; ama hiç utanç duymayacaklardır. Onlar erdemle yönetilir ve terbiye kurallarıyla yola getirilmek istenirse, utanç duyacaklar ve böylece iyi olmaya çalışacaklardır."
Sayfa 406 - SayKitabı okuyor
''Okullar zindanlara kurulsun, anlasınlar içimi; anlasınlar içini. Ve acizlik tüten bu yerlere, öğrenciler sunulsun! Büyüdüklerinde ne çekecekler, şimdiden anlasınlar, anlasınlar ve söksünler kendilerine, büyüklerinin takacağı kelepçeleri, prangaları! Tükürsünler suratına ikiyüzlü insanlığın, kaybedecek neyiniz var, neyiniz söyleyin! Bir pranga, bir kelepçe; harap olan ömür, bekleyecek dakikalar amansız...'' Z.a
Reklam
''Yaşamak derken, doğruldum da kırıldı kaburgalarım, Hasret bu ya, içime düştü amansız kasvet...'' Z.a
Zeynep Tüfekçi, yapay zekâdan güç alan bir distopya yaratarak tüm dünyada muktedirlerin bizleri nasıl kontrol etmesine izin verdiğimizi 2017 yılında New York'ta yaptığı TED konuşmasında çok güzel özetliyor. İnsanlar yapay zekâyla ilgili korkularını dile getirdiğinde genellikle kontrolden çıkmış insansı robotları hayal ederler. Terminatör gibi. En çok korkmamız gereken şey yapay zekânın kendi başına bize ne yapacağı değil, güç sahibi insanların bizi kontrol ve manipüle etmek adına yeni, bazen saklı, bazen de belirsiz ve beklenmeyen şekilde bunu nasıl kullanacakları. Yakın gelecekteki bağımsızlığımızı ve itibarımızı tehdit eden teknolojinin büyük kısmı verilerimizi ve dikkatimizi toplayıp reklamcı ve benzerlerine satan şirketler tarafından geliştiriliyor. Tek bir video izlemek için YouTube'a girip bir saat sonra 27 video izlediğiniz oluyor mu hiç? YouTube'da sağ tarafta "sıradaki" diye bir sütun var ve otomatik yeni video başlatıyor. Bu bir algoritma, ilgilendiğinizi ve kendi başınıza bulamayacağınızı düşündüğü videoları seçiyor. Editör bir insan değil. Algoritmaların işi bu. Sizin ve sizin gibi insanların izlediklerini derliyor, ilgi alanlarınızın bunlar olduğu ve daha fazlasını görmek istediğiniz çıkarımını yapıyor, daha fazlasını gösteriyor. İyi, faydalı bir özelllik gibi görünüyor ama öyle değil. Reklamla finanse edilen bu platformların çoğu ücretsiz olmakla övünüyorlar. Bu bağlamda, bunun anlamı şu: Satılmakta olan ürün biziz. Kişisel veri ve dikkatimizin en yüksek ücreti veren otoriter veya demagoga satılmadığı bir dijital ekonomiye ihtiyacımız var..
Sayfa 68 - Mundi KitapKitabı okuyor
Teknolojinin insanı kullandığı değil, insanın teknolojiyi kullandığı bir bilinç düzeyine ihtiyacımız var..
Sayfa 68 - Mundi KitapKitabı okuyor
Sosyal medya, ruhundan nefret ediyor. (Çünkü senin dünyayı anlama, gerçeği bilme kabiliyetin azalıyor, dünyanın da seni anlama kabiliyeti zarar görüyor..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Reklam
Sosyal medya siyaseti imkânsız hale getiriyor. (Çünkü en akıllı insanlarda bile sadece dileyerek toplumu değiştirebileceğine dair bir illüzyon yaratıyor ve bu illüzyon yıkıldığında artık çok geç oluyor; ve dünyayı en zalim, en bencil ve en eğitimsizler ele geçiriyor..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medya ekonomik saygınlığa sahip olmanı istemiyor. (Çünkü sosyal medyanın canlandırdığı Gig ekonomisi çalışanlarının finansal riskleri daha fazla..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medya seni mutsuz kılıyor. (Çünkü heveslerin ve ilgi alanların senden daha büyük güçlerin mikroskobu altında..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medya empati kapasitene zarar veriyor. (Çünkü empatinin merkezinde karşıdakinin mantığını çözümleyebilme, nasıl çalıştığını anlayabilme yetisi olan zihin kuramı yer alır; birinin davranışlarını etkileyen deneyimleri göremediğinde o kişi hakkında zihin kuramı geliştirilemez..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Reklam
Sosyal medya söylediklerini anlamsızlaştırıyor. (Çünkü bağlam olmadan, söylediğin şey manasızdır..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medya gerçeğin altını oyuyor. (Çünkü insanların sahte olduğu bir yerde, her şey sahtedir..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medya seni aptallaştırıyor. (Çünkü orada olmadıkça yoksunluk hissine kapılıyor; orada oldukça onay bekliyorsun..)
Sayfa 67 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medyayı bırakmak çağımızın deliliğine direnmenin en iyi yolu. (Çünkü görünmeyen bir sosyal barbarlık söz konusu..)
Sayfa 66 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
Sosyal medyada özgür iradeni yitiriyorsun. (Çünkü bu davranış değişikliği imparatorlukları tarafından mütemadiyen izleniyor ve daima ölçülüyorsun..)
Sayfa 66 - Mundi Kitap, Jaron LanierKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.