Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğanşahin

Doğanşahin
@dogansahin
Akademisyen
Doktora
Malatya
5 Haziran 1986
45 okur puanı
Eylül 2020 tarihinde katıldı
Doğanşahin bir yorumu yanıtladı.
320 syf.
2/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir şey tamamen ak, ya da tamamen kara olamaz. Aksini iddaa etmek çoğu zaman için bağnaz bir tutumdur. Bu kitabın yarısında yazara katılıyor olsam da, diğer yarısında yazarın bağnaz bir şekilde yanlışı savunuyor olduğunu düşünüyorum. Öyke ki, kendini haklı gösterebilmek için bir çok noktada kendi ile çelişkiye düşüyor. Bir yazısında halkın dilini
Türkçenin Sırları
Türkçenin SırlarıNihad Sâmi Banarlı · Kubbealtı Neşriyatı · 20222,520 okunma
Oldi okurunun profil resmi
İncelemeyi yazanın iddialarından birisi: "Yazar Ermeniceden gelen örnek ve örneğin sözcülerinin Türkçe olduğunu söyleyenlere ateş püskürüyor." Bakalım püskürüyor mu? Çünkü, yine büyük Alman şairi Goethe'nin dediği gibi: "Bir dilin kudreti, kendine, yabancı olan şeyleri atmakta değil, onları yutup hazmetmekte gösterir." Demek oluyor ki orinag kelimesini örnek yapıp hazmeden, Türk halkının dehâsıdır. Aynı kelimeden yapıldığı iddia edilen çirkin ve yakıcı örneğin "sözcüğü" ise uydurmacıların gayrimeşrû bir çocuğudur. Bunun için çirkin, bunun için anormal ve bunun için yaratılış garibesidir. Çünkü "örneğin" kelimesi örnek sözünden değil, doğrudan doğruya, Ermenice "Orinag-imn" (Orinagin) sözünden ve Türkçeye bir kelime daha Ermenice katmak isteyenlere aldanışla uydurulmuştur. Aralarındaki ayniyet, bunun şüpheye yer bırakmayan bir delilidir. Bu, niçin böyle yapılmıştır? ** Yazar örnek kelimesinin Türkçe yapılışını dehalık kabul ediyor. Ermenice kelimenin aldığı ekle Türkçe'ye geçmesine tepki gösteriyor. Bu konuda çok haklı Örneğin kelimesindeki (in) ikinci tekil şahıs eki değildir. Yani Türkçe bir ek değil. "Örneğin havalar yağmurlu ne yapacaksın? " cümledeki örneğin ek almamış bir kelimedir. "Senin örneğini doğru bulmuyorum." buradaki isim tamlamasında ise ünsüz yumuşaması, iyelik eki ve 2. tekil şahıs eki almıştır. Bir insanın neye niçin itiraz ettiğini anlamadan bodoslama eleştiri bize birşey katmaz.
2 önceki yanıtı göster
Doğanşahin okurunun profil resmi
Söyleyecek çok şey var ama üslubunuza ayak uydurmak çok zor. 😊
Reklam
Doğanşahin bir yorumu yanıtladı.
279 syf.
2/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Çok zorlama kuramlar ile totalitarizmi eleştiren yazılarla dolu. 120. sayfaya kadar ancak dayanabildim. Sürekli kendini tekrar eden düşğnceler var. Kitabın başlığı "Cehenneme övgü" yerine "Bak bunlar hep totalitarizmden ötürü" olsaymış keşke. Örnek vermek gerekirse, insanların gece uyuyor gündüz çalışıyor olması totalitarizmin etkisiymiş. Cinsellik varmış bir de cinsel kimlik varmış, cinsel kimliğe sahip olmak da totalitarizmin etkisiymiş. Seçim yapmamız, aslında totalitaristler istiyormuşa kadar abartılan zorlanan düşünceler var. Hatta bir yerde bir hayvanın cinsel kimlik değiştirebildiği işaret edilerek, insanların ilkelliğinden hayıflanılıyor. Kimliksizlik nasıl arzulanabilir ve tavsiye edilebilir hayretler içinde kalıyorum. Mesele cinsellikle alakalı da değil. Uluslar da olmasın, dil de olmasın diyor adam. Dil düşünceyi esir ediyormuş. Peki nasıl iletişim kuralımmış? Sessizlik sözcüklerden daha kuvvetliymiş. Burada da yazarımız tatlı küçük bir romantik olup çıkıyor. Neyse işte... Bu yukarıda yazdıklarımı okuduktan sonra daha fazla zaman kaybetmemek adına kitabı bırakmaya karar verdim. Gerçi şimdi bazıları, benim totalitarizmin baskısının etkisiyle bu kitabı beğenmediğimi düşünecektir. Yanarım yanarım, kitabın şu pahalı zamanında bu kitaba verdiğm paraya yanarım.
Cehenneme Övgü
Cehenneme ÖvgüGündüz Vassaf · İletişim Yayınları · 20209,9bin okunma
Kübra okurunun profil resmi
İlk defa bu kitaba olumsuz açıdan yorum yapıldığını gördüm.
Doğanşahin okurunun profil resmi
Ben de pek olumsuz yoruma rastlamadım. Zaten kitaba güzellemeler yapan yorumlara kanıp da okuma kararı aldıydım. Ama hayal kırıklığı yaşadım. Güzel diyen varsa gelsin bi anlatsın. Bence çoğu kişi süslü cümlelerin ve üfürizmaların büyüsünde kalmış.
1 sonraki yanıtı göster
Doğanşahin yorumladı.
“Ömrünün ilk üçte birlik kısmını mümkün olan en iyi eğitimi almakla, ikinci üçte birlik kısmını mümkün olan en çok parayı kazanmakla, üçüncü üçte birlik kısmını da mümkün olan en hayırlı işlere bu parayı harcamakla geçir.”
Doğanşahin okurunun profil resmi
Ömrünün ne kadar süreceğini bilenler için harika bir tavsiye... Bir de şu var! İnsan, ömrünün ilk üçte birlik kısmında alması tavsiye edilen "en iyi eğitimin" ne olduğunun bilincine, ne yazık ki çok sonradan erişiyor. Ancak yaş kemale erdiğinde tanıyabileceğimiz kendimizi, keşke çocukluğumuzdaki kendimize anlatabilseydik. Bir keşke daha var ki, her çocuğun istediğini alabilecek güç ve iradeye sahip olması ile alakalı

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Doğanşahin bir yorumu yanıtladı.
140 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Bir çok yerde, bu kitabı Dostoyevski'ye başlangıç kitabı olarak önerildiğine şahit oldum. Kesinlikle bir başlangıç kitabı değildir. Dostoyevski'nin tüm eserlerini okursunuz, "Öteki" ile bu eser en sona kalır. Çok fazla alt metine sahip bir kitap. Bu nedenle iletişim yayınlarından çıkan baskıyı tavsiye ederim. Gerek önsöz, gerek sonsöz kısımları ile eserin çok detaylı bir incelemesi okura sunuluyor. Şahsım adına konuşmak gerekirse, eserde havada kalan ne kadar konu varsa, sonsöz kısmında açıklama buldu ve bu açıklamalar ile esere olan hayranlığım arttıkça arttı. Eserin içinde yazıldığı zamandaki felsefi akımlara eleştiriler, turgenyeve, gogola taşlamalar vb var. Şahsın adına ifade etmek gerekirse sonsözü okumadan bu taşlamaları veya felsefik eleştirileri anlamlandırabilmem mümkün değildi. İletişim yayınları ve iş bankası yayınları olmak üzere her iki çeviriden de okudum. İletişim yayaınlarındaki çeviri çok daha başarılı.
Yeraltından Notlar
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · İletişim Yayıncılık · 2020128,6bin okunma
Miss Nobody okurunun profil resmi
Can Yayınlarından okumakla birlikte incelemeniz üzerine iletişim yayınlarının sonsözünü merak etmedim değil.
Doğanşahin okurunun profil resmi
Joseph Frank tarafından yazılmış, 35 sayfalık bir sonsöz var. Metnin anlaşılması için çok değerli okduğunu düşünüyorum.