Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Alman İdeolojisi

Karl Marx

Alman İdeolojisi Gönderileri

Alman İdeolojisi kitaplarını, Alman İdeolojisi sözleri ve alıntılarını, Alman İdeolojisi yazarlarını, Alman İdeolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Feurbach üzerine tezlerin tamamı
Karl Marx [Feuerbach Üzerine Tezler[1]] 1. ad Feuerbach 1 Bundan önceki tüm materyalizmin (Feuerbach'ın ki de dahil olmak üzere) başlıca kusuru; nesnenin, gerçekliğin, duyumsallığın duyusal insan etkinliği, pratik olarak, öznel olarak değil, yalnızca nesne ya da sezgi [Anschauung1] biçiminde kavranmasıdır. Bu yüzden, etkin yan,
Sayfa 15 - Kor Kitap
Sanatsal yetinin sadece belli bireylerde yoğunlaşması, ve buna mahkum geniş kitlelerde bu yetinin baskıda tutulması, işbölümünün sonuçlarından biridir. Bir takım toplumsal koşullar altında herkes birer yetkin ressam olduğunu düşünsek bile bu herkesin aynı zamanda özgün bir ressam da olabileceği ihtimalini açıkta bırakmazdı hiçbir zaman; demek ki, burada bile "insani" emek ile "benzersiz" emek arasındaki ayrım sonuçta düpedüz anlamsızlığa varmaktadır. Her ne kadar, toplumun komünist bir düzen içinde örgütlenişiyle birlikte, sanatçının bütün bütüne işbölümünden ötürü bölgesel ve ulusal sınırlılıkla bağlı kalışı kadar, bireyin kendisini sadece bir ressam, bir heykeltıraş vb. haline getiren, belirli bir sanata bağlı kalışı da ortadan kalkar; sanatçı adı onun mesleki gelişmesinin sınırlılığını gösterir sadece. Komünist bir düzende, ressamlar yoktur, başka etkinliklerinin yanısıra resimle de uğraşan insanlar vardır
Reklam
Temsilcileri Feuerbach, B. Bauer ve Stirner’in şahsında modern Alman felsefesinin ve çeşitli peygamberleri şahsında Alman sosyalizminin eleştirisi 1845-1846 yıllarında yazılmıştır.
Bundan önceki tüm materyalizmin (Feuerbach’ınki de dâhil olmak üzere) başlıca kusuru; nesnenin, gerçekliğin, duyumsallığın duyusal insan etkinliği, pratik olarak, öznel olarak değil, yalnızca nesne ya da sezgi biçiminde kavranmasıdır.
Filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu değiştirmektir.
Sayfa 12 - Eriş YayınlarıKitabı okudu
Koşulların değiştirilmesine ve eğitime dair materyalist öğreti, koşulların insanlar tarafından değiştirildiğini ve eğitmenin kendisinin de eğitilmesi gerektiğini unutur.
Marx'ın Feuerbach karşıtı üçüncü tezinden bir parça. Marx'ın Feuerbach ile etkileşimi gerçekten materyalist felsefe tartışmalarının belki de tarihteki en kızışmalı örneklerinden biri olabilir.Kitabı okudu
Reklam
Gerçeği yadsımak geleceği değiştirmez.
İnsanların suda boğulmalarının tek nedeni yerçekim fikrine saplanıp kalmaları olamaz ve insanlar yerçekiminin bir hurafe olduğunu ilan edip bu fikri kafalarından çıkardıklarında suda boğulma tehlikesinden kurtulamaz.
Yaşamı belirleyen bilinç değildir, aksine bilinci belirleyen yaşamdır.
(...) proleterler eğer kendilerini birey olarak ortaya koyuyorlarsa, şimdiye kadar süregelen kendi varoluş koşullarını, daha da ötesi şimdiye kadar her toplumun koşulu olan varoluş koşullarını, yani çalışmayı ortadan kaldırmalıdırlar. Bu bakımdan, proleterler, toplum bireylerinin şimdiye kadar toplumun tümünün ifadesi olarak seçmiş oldukları biçim ile doğrudan bir karşıtlık halinde, yani devlet ile karşıtlık halinde bulunmaktadırlar, ve kendi kişiliklerini gerçekleştirmeleri için bu devleti devirmleri gerekir.
Tek tek bireyler, ancak başka bir sınıfa karşı ortak bir savaşım yürütmek zorunda oldukça bir sınıf meydana getirirler; bunun dışında rekabet içinde birbirlerine düşmandırlar. Bundan başka, sınıfın kendisi de, bireylere karşı bağımsız hale gelir. Öyle ki, bireyler kendi yaşam koşullarını önceden hazırlanmış olarak bulurlar, yaşamdaki durumlarını ve bunun yanında kendi kişisel gelişmelerini kendi sınıflarından alırlar; kendi sınıflarına bağımlıdırlar.
Reklam
Yaşamı belirleyen bilinç değil, tersine, bilinci belirleyen yaşamdır. Birinci durumda, sanki canlı bir bireymiş gibi bilinçten yola çıkılmaktadır; gerçek yaşama telabül eden ikinci durumda ise, gerçek yaşayan bireyin kendisinden yola çıkılır ve bilince de o bireyin bilinci olarak bakılır.
(...) belirli bir tarza göre üretici faaliyette bulunan belirli bireyler, bu belirli toplumsal ve siyasal ilişkilerin içine girerler. Her ayrı durumda, ampirik gözlemin toplumsal ve siyasal yapı ile üretim arasındaki bağı, ampirik olarak ve her hangi bir kurgu ve aldatmaca olmaksızın ortaya koyması gerekir.
Materyalist Tarih Anlayışının ÖzüKitabı okudu
Camera Obscura Metaforu
İdeolojiler, gerçeği baş aşağı, ters yüz olmuş olarak sunarlar.
Karl Marx
Karl Marx
Friedrich Engels
Friedrich Engels
Alman İdeolojisi
Alman İdeolojisi
785 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.