Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Babaya Mektup

Franz Kafka
Kafka’nın babası Hermann Kafka’ya Kasım 1919’da yazdığı bu mektup, alıcısına hiçbir zaman ulaşmadı. Yazarın yapıtlarına ve esin dolu dünyasına adım atmak için mükemmel bir giriş metni olan mektup, aynı zamanda 20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından biri sayılabilir. Kafka, suçlayıcı bir tonla hafif bir ironinin birbirine karıştığı mektubunda, babası tarafından kabul görme talebini dillendirir. Aslında babasıyla arasındaki yabancılaşma ve iletişimsizliği, yapıtlarının çoğunda kendine mesele edindiği daha geniş kapsamlı varoluşsal bir açmazın parçası olarak görüyordu. Yazar evliliğe ve yetişkin bir erkek olmaya hazırlanan Georg Bendemann adlı karakterinin babası tarafından ölüme mahkûm edildiği Yargı adlı öyküsünde olduğu gibi, evlenememesinden ve yetişkin olamamasından babasını sorumlu tutuyordu. Başarılı bir işadamı olan Hermann Kafka’nın oğluyla ilişkisinde, işlerini devam ettirecek tek erkek evladına yönelik geleneksel beklentisi belirleyici olmuştu. Bu, yeni oluşmuş ataerkil Yahudi orta sınıfının yaşadığı tipik baba-oğul çatışmasının yaygın bir örneğiydi aslında.
Yazar:
Franz Kafka
Franz Kafka
Çevirmen:
Regaip Minareci
Regaip Minareci
Editör:
Gamze Varım
Gamze Varım
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 72Basım Tarihi: Eylül 2021İlk Yayın Tarihi: 1919Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıOrijinal Adı: Brief An Den Vater
ISBN: 9786254056369Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Franz Kafka'nın babasına yazdığı ve ulaştırması için annesine verdiği ama babasına hiç ulaşmayan mektubu. (Keşke ulaşmış olsaydı demeden geçemedim.) Kafka'nın çocukluğundan beri içinde biriken her şeyi babası Hermann Kafka'ya itiraf ettiği mektuptur. Bir hesaplaşmadır aynı zamanda bu mektup. Yer yer suçlama gibi görülse de Kafka babasını topyekün hiçbir zaman suçlamaz, belki de suçlamaya çekinir. İçinde kalanları, söylemediklerini dile getirir. Korkular, hayal kırıkları, sevgisizlik, kabul görememe... Bunların hepsini ve daha fazlasını yazmış Kafka. Okurken hüzünlendiren Kafka'ya sarılma ihtiyacı hissettiren bir kitap ve bence ebeveynlerin ya da olmak isteyenlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202140,7bin okunma
Reklam
72 syf.
8/10 puan verdi
Franz Kafkanın 1919 yılında Julie Wohryzek ile nişanlanması üzerine bu nişana karşı çıkan babası Hermann Kafkaya yazdığı bu uzun mektup, ona bu olay nezdinde söyleyemediği her şeyi içeren bir tür itiraf metnidir. Baba - oğul arasındaki çatışmayı gözler önüne seren bir eser aynı zamanda da Kafkanın kişiliğini aydınlatmaya yardımcı oluyor sürükleyici bir eserdi tavsiye ederim :)
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202140,7bin okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
Kitabın ana konusu çok güzel yer yer kendimi buldum benzer duygular yaşamışız. İyi kötü ne varsa çocukluğumla yüzleştim. Kitabı alırken zaten bu düşünceyle almıştım. Babaya mektup kitabını okumak isteyen arkadaşlara tavsiyem lütfen başka yayınevinin kitabını alın. Kitap çok güzel ama çevirisi berbat. Çevirmen Kitabı katletmiş resmen.!
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202140,7bin okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Franz Kafka- Babaya Mektup
Kafka'ya ait okuduğum ilk kitap oldu. Bu kadar ince ruhlu bir insanın tüm kitaplarının okunması kanaatine vardım. En kısa zamanda tüm kitaplarını da edinip okumayı planlıyorum. Biraz daha otobiyografik özelliğe sahip kitapta babasına karşı serzenişini, isyanını iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Bu zamana kadar korkudan söylemeye cesaret
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202240,7bin okunma
Reklam
72 syf.
9/10 puan verdi
BABAYA MEKTUP İNCELEMESİ - Dikkat spoiler içerebilir!
Franz Kafkanin hayatını bilenler bilir problemli bir aileye sahiptir. Özellikle babasından gördüğü şiddet hayatının her dönemin de kendini hissetirmistir. Bu kitabı okurken bunu iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Türü ne deseler bu kitap için dram derim. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202240,7bin okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Çocuklar için "baba" figürü çok önemlidir. Hatta baba demek, kahraman demektir. Çocuk bilir ki, başı ne zaman sıkışsa anında ona yardım edecek ve tüm sıkıntılarını giderecek biri vardır. O kişi babadır. Baba demek, her şeyden önce, güven demektir. Güvenle büyümek ve onun himayesi altında ne olacağını düşünmeden yaşayabilmek demektir.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202240,7bin okunma
·
Puan vermedi
Bazı çocuklar evlerinin yetimhanelerinde kalırlar.
Babaya Mektup, Franz Kafka'nın babası Hermann'a Kasım 1919'da yazdığı bir mektuptur. Kafka'nın korkusu öylesine bir korkudur ki bu mektubu yazarken bile bazı şeyleri yazmasının önüne geçer. Babası Kafka'nın aile içi soğukluğunu gördüğü için onu nankörlükle suçlamıştır. Kafka'ya fiziksel şiddetin yanı sıra, Kafka'yı daha da derinden yaralayan psikolojik şiddet uygulamıştır. Ani öfke patlamaları, sürekli bağırmaları ve hakaretleri dövülmenin etkisi kadar derin yaralar açar. Hatta mektubundan bir alıntıyla psikolojik şiddetin ağırlığından bahsedip konuyu sonlandırmak istiyorum."Bazı çocuklar evlerinin yetimhanelerinde kalırlar. Bana bir kez bile vurmadığın doğru. Ama bağırman, yüzünün kızarması, pantolon kemerini telaşla çözmen, onların iskemle kenarında hazır beklemesi benim için dövülmekten daha kötüydü. Sanki birinin asılması için yapılan hazırlık gibi, Baba." Ah canım Kafka'm.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202240,7bin okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Babalar sevgisini göstermez. Peki niye? Sevgisini gösterince otoritesini mi kaybediyor, küçük mü düşüyor çocuğunun gözünde? Çocuğu fazla sevmeyin şımarır, kucağa almayın alışır, yüz vermeyin astarını ister.. Bunun gibi birçok kalıp var büyükler tarafından anne babalara söylenen. Büyüklerinden sevgi görmeyen nesil ise çocuklarına da doğal olarak sevgi gösteremiyor, çünkü sevgi nasıl gösterilir bilmiyor. Kafka’nın bu eserinde, yıllarca içinde tutup babasına karşı söyleyemediği şeylerin mektubunu okuyoruz. Ancak bu mektup babasına ulaşması için yazılmadı. Babası bu mektubu hiç okumadı. Oğlunun neler hissettiğini de anlayamadı. Biz ise bu mektubu okuduğumuzda Kafka’nın diğer eserlerinde de baba-oğul ilişkisinin yer aldığını anlıyoruz. “Yazılarım senin hakkındaydı, orada tek yaptığım senin omzuna yaslanıp içimi dökemediklerimi yazıya dökmekti.” Otoriter bir babanın çocuğu olmak oldukça zorken Kafka’nın duygusal yapısı da işin içine girince bu mektup çıkıyor ortaya. Bir babanın bir çocuğu bu hale nasıl getirdiğini çok iyi bir şekilde anlıyoruz. “Biraz desteklenmeye, biraz dostça bir yaklaşıma, yolumun biraz açık tutulmasına ihtiyacım vardı, sense onun yerine yolumu kesiyordun..” “Senin başkalarına karşı duyduğun güvensizlik bile, bana aşıladığın kendime karşı duyduğum güvensizlik kadar büyük değil..” Şiddet sadece fiziksel değil psikolojik olarak da hasar almaktır. Çocuğunu dövmemiş olsa bile fiziksel acıdan kat be kat fazlasını psikolojik olarak yaşatmış Kafka’ya. Bir çocuğun geleceğini mahvetmek anne babanın bile hakkı değildir.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Panama Yayıncılık · 201740,7bin okunma
Reklam
57 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Yüzleşmek, iyileşmek için ilk adımdır!
“Mesele çocuklarına vereceğin herhangi bir ders değil, örnek bir yaşamdı” (s.37). Baba, anneyle birlikte bir çocuğun sağlıklı bir benlik algısı, güçlü bir kişilik, kendisi ve toplumuyla barışık bir kimlik geliştirmesinde en önemli aktörlerden biridir. Zira bir ailede baba güveni, otoriteyi, saygıyı, cinsiyet rollerinin öğrenilmesinde onaylanmayı
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202240,7bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.