Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İlk olarak ifade etmeliyim ki; kitapta okuduğum şiirlere, beyitlere hayran kaldım ve bir kez daha gördüm ki Namık Kemal yazarlığının yanında çok iyi de bir şair. Kitap Türk Edebiyatı'nın "İlk Tarihsel Romanı" olarak kabul ediliyor. Zaten karakterler, bilgiler ve hikaye tarihi olaylar üzerine; Sultan 2.Selim ve Osmanlı'nın en önemli devlet adamlarından Sokullu Mehmet Paşa dönemindeki Osmanlı-İran Savaşları üzerine kurulu. Kitapta kahramanlık, cesaret ve vatanperverlik temaları oldukça ön plana çıkıyor. Ancak kitap aynı zamanda bir aşk romanı. Tabi saray romanı olur da saraylara yakıştırılan entrikalarla örülü aşk olmaz mı ? :) Yazar karakterleri çok iyi tasvir ediyor. Ancak bazı karakterleri, alanında çok iyi olan isimlerle kıyaslayıp hatta bazen daha üstün göstererek tasvir olayını abartıyor. Olayların, mekanların, kişilerin tasviri neredeyse kitabın yarısını alıyor. Yarısından sonra da saray entrikalarını; rekabet, aşk ve iktidar mücadelesi üçgeninde okuyorsunuz. İyi ile kötünün, güzel ile çirkinin, kahramanlık ile ihanetin iç içe geçtiği olayların sonu sizi oldukça şaşırtacak. İyi okumalar.
Cezmi
CezmiNamık Kemal · Ren Kitap · 20184,651 okunma
Reklam
348 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
!!!SPOILER VARDIR!!!
Bu inceleme özet şeklindedir! Tanzimat Dönemi'nde edebiyatımıza birçok yeni tür girer. Roman, hikaye, deneme, makale, fıkra gibi türler edebiyatımıza bu dönemde girmiştir. Bu dönemde roman türünün ilk örnekleri çeviri yoluyla Türk Edebiyatı'na girer. İlk çeviri roman Yusuf Kamil Paşa'nın Fransız bir yazar olan Fenelon'dan çevirdiği ve adına
Cezmi
CezmiNamık Kemal · Ema Kitap · 20184,651 okunma
382 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
16. yüzyılda yaşanan Osmanlı-İran savaşının, Türk askeri Cezmi, Türk ordusuna destek veren Kırım Hanı Adil Giray, İran Şahı'nın kız kardeşi Perihan ve Şah'ın karısı Şehriyar karakterleri üzerinden anlatıldığı bir roman. Savaşın oluşum sebepleri, gelişimi, Osmanlı ve İran Devletlerindeki makam mevki mücadeleleri birçok entrikayla birlikte işleniyor. Eserde İran ve Osmanlı arasındaki mezhep farklılığı ve milliyetçilik üzerine Namık Kemal'in önemli yorumlarını görüyoruz. Yine Kanuni'den sonra bozulan Devlet yönetim anlayışı Namık Kemal tarafından eleştirel boyutta ele alınıyor. Roman, bazen savaş sahnelerinin anlatıldığı sürükleyici bir esere, bazen ikili ilişkiler ve entrikaların ön plana çıktığı pembe bir diziye, bazen Namık Kemal'in araştırma ve incelemelerini ortaya koyduğu bir tarih kitabına, bazen de şiirlerle donatılmış bir kitaba dönüşüyor. Anlayacağınız çok boyutlu, akıcı ve sürükleyici bir eser. Yazdıkları ve söyledikleri sonucu Osmanlı'da sürgünlerin adamı haline gelen Namık Kemal'in, düşünce ve görüşlerini anlamak için de faydalı bir eser olduğunu belirtiyor, iyi okumalar diliyorum.
Cezmi
CezmiNamık Kemal · Dorlion Yayınları · 20174,651 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.