Hüyükteki Nar Ağacı

Yaşar Kemal

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
116 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Başımız Sağ Olsun Türkiye! Yüzyılımızın en büyük felaketinde kaybımız 3549 son güncellemeyle. An be an takip etmeye, yardım etmeye çalışıyoruz, dua ediyor endişeleniyoruz. Ya yardım ediyoruz ya da yardım edenlere yardım ediyoruz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz da. İnşallah bu günleri atlatacağız. Yaşananlara yönelik bazı yorumlarım oldu
Hüyükteki Nar Ağacı
Hüyükteki Nar AğacıYaşar Kemal · Toros Yayınları · 19824,673 okunma
Reklam
116 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Destansı anlatımlarına alıştığım Yaşar Kemal’in, yazdıktan çok sonraları yayımladığı Höyükteki Nar Ağacı yazarın alıştığım anlatımından biraz uzakta kalmış kısa romanıdır. 1950’li yılarda ülkeye giren Marshall yardımlarıyla tarımda makinalaşmanın hızlandığı ve bu sürecin toplumda köklü ve hızlı bir değişme sürecini tetiklemesini, köyünde zor koşullarda yaşayan Memed ’in, arkadaşlarıyla birlikte iş bulmak için Çukurova’ya doğru yola çıkmasını ve Çukurova’da karşılaştıkları işsizlik sorunlarını okuyucuya aktarır. Çukurova’da artık sarı öküzlere ve ırgatlara ihtiyaç yoktur, çiftliğe makineler girmiş, adam çalıştırma, tarlayı ekme, biçme yöntemleri değişmiştir. Bütün bunlardan kaynaklı kahramanlarımızın geçim sıkıntını aşabilmenin umudu olarak gördükleri Çukurova istedikleri iş imkanını vermez. Roman ilerledikçe bu umut Höyükteki Nar Ağacını bulma itkisine dönüşür. Nedensellikler konusunda eksiklikler olan romanda nesneler genel hatlarıyla işlevli kullanılmıştır(Traktör, Sinek, Nar Ağacı, Çakı vb. ). Doğa-insan çatışmaları, sınıf çatışmalarını romana başarılı bir şekilde yedirmiştir Yaşar Kemal.
Hüyükteki Nar Ağacı
Hüyükteki Nar AğacıYaşar Kemal · Toros Yayınları · 19824,673 okunma
93 syf.
10/10 puan verdi
Şu insanoğlu anlaşılmaz bir yaratık... "
Yaşar Kemal gerçek adıyla :Kemal Sadık Gökçeli “Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar” “Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar,yoksukluk bütün insanlığın utancıdır” demiş bir konuşmasında ne güzel de demiş... Yaşar Kemal denilince aklımıza İnce Memed Eseri geliyor ama İnce Memed ‘in doğuşunu müjdeleyen roman olan Hüyükteki Nar Ağacı O yüzden ilk bu kısa romanla adım atmak istedim. Hüyükteki Nar Ağacı 1982 yılında basılmasına rağmen roman, 1951’de tamamlanmıştır. Yazarımızın Kadirli’deyken yazdığı son eserdir. Hüyükteki Nar Ağacı’nda traktörün 1950’ li yıllarda Çukurova’ya girmesiyle günlük Yaşamları altüst olan halkın sorunlarının ve yöresel değişimlerini ele alınmıştır. Yaşar Kemal yaşadığı toprakların kültürünü biz okurlara tanıtmış, düz ve doğrudan anlatımla zengin bir düş dünyası oluşturmayı başarmıştır. Çukurova’ya dair ne varsa biz okurların avuç içine bırakmış, zengin betimlemelerle insanı ve doğayı en güzel şekilde tasvir etmiştir. Yaşar Kemal’in aydın duruşunun, yaşantısının her alanında özü sözü bir olmasının zulme uğrayan tüm işçinin, ırgatın, kadının, çocuğun, doğanın sesini içselleştirmiş olması da ona karşı derin bir hayranlık duymamıza yol açıyor.Bu arada yazmadan geçemeyeceğim bir yerde okumuştum çok hoşuma gitti: Yaşar Kemal’i okumak uzunca bir süreden sonra kaldığın yerden rüyaya devam etmektir Eğer siz de rüyalarıma kaldığım yerden devam etmek istiyorum diyorsanız hayatınızdan bu koca çınar geçsin.
Hüyükteki Nar Ağacı
Hüyükteki Nar AğacıYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20184,673 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.