Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sokratesin Savunması

Platon (Eflatun)

Sokratesin Savunması Hakkında

Sokratesin Savunması konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Atina demokrasisinin hiç şüphesiz en karanlık sayfalarından biri Sokrates’in MÖ 399’da Ölüme mahkum edilmesidir. Atinalılar demokrasilerine rağmen yetmiş yaşında bir filozofu neden öldürmek istediler? Onları bu kadar rahatsız eden şey neydi? Biraz daha bekleselerdi halbuki Sokrates’in de söylediği gibi ilerlemiş yaşından dolayı kendiliğinden ölecekti. Sokrates'in onurlu ve yasalara saygılı biri olduğundan kimsenin şüphesi yoktu, düşmanlarının bile. Gerçeği söylemek gerekirse Sokrates günümüzde bile yoğun duygulanımlara neden olan güncel ve tartışmalı bir kişilik. Sokrates gibi fikirlerinden dolayı mahkum edilmiş başka aydınlar da vardı: Protagoras, Anaksagoras gibi... M.Ö. 5. yy.’ın son çeyreğinde Peloponesssos Savaşı’ndan dolayı Atinalılar din konusundan çok hassastılar, bunun nedeni insanların çaresizliği ve savaş nedeni ile bozulan toplum düzeninin yeniden kurulmak istenmesi olabilir. Sokrates dışında diğer aydınlar kaçarak yargılanmaktan kurtuldular. Sokrates kaçma imkanı olduğu halde mahkeme gününe kadar Atina sokaklarında özgürce dolaştı. Duruşma boyunca sürgün cezasını, dostlarından ve kentinden ayrı yaşamayı kabul etmedi.
Çevirmen:
İrini Karaca
İrini Karaca
Editör:
Kemal Kırar
Kemal Kırar
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 39 dk.Sayfa Sayısı: 58Basım Tarihi: Ağustos 2020İlk Yayın Tarihi: 400Yayınevi: Kabalcı YayıneviOrijinal Adı: Απολογία
ISBN: 9786059872560Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 65.8
Erkek% 34.2
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.