Mustafa Çevik

Mevlana'da Aşk ve Varoluş yazarı
Yazar
6.9/10
10 Kişi
34
Okunma
3
Beğeni
877
Görüntülenme

Mustafa Çevik Sözleri ve Alıntıları

Mustafa Çevik sözleri ve alıntılarını, Mustafa Çevik kitap alıntılarını, Mustafa Çevik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefe; yerel değerleri, inançları ve sorunları görmezden geldiği zaman yapılan şey 'ötekinin' kültürünü ve düşünce sorunlarını taşımaktan öteye gitmeyeceği gibi çoğu zaman toplumsal tabanı olmayan kimi yapay felsefi sorunlar ile boğuşmak durumunda kalınır. Belki doğru olan felsefenin evrensel, kapsamlı ve eleştirel tarzından yola çıkarak yerel değerleri ve inançları evrensel tarzda ele almaktır. Bu bağlamda Mevlana'nın genelde felsefe; özelde din felsefesi konusu sayılacak konulardaki düşüncelerinin işlenmesi bu tarzda yapılması gerektiği aşikardır.
Mevlana'da temel paradoks, sonsuz olan 'aşkın ben' ile sonlu bedenin iç içe birlikte var olmasıdır; varoluşu başlatan ve diri tutan insanın bu paradoksal durumundan duyduğu sıkıntı ve huzursuzluk halidir.. Bu paradoksal durumda insan ruhu ve kişiliği bedenin kontrolünde ve güdümünde bir nesne konumundayken varoluşsal süreçle birlikte "özne"leşir.
Reklam
Mevlana, Tanrının mutlak iradesi ve mutlak iyi sıfatları nedeniyle evrendeki her şeyi iyi kabul eder..
Mevlana'da akıl ve kanıt ile hakikate ermekten çok aşk yoluyla hakikati yaşama tarzı vardır. Bunun yolu önce kendi beninin ve transandantal benin farkında olmaktır. Kendi benini veya başkanının benini bilmek transandantal ben karşısında hiçliğinin farkına varmakla eşdeğerdir.
Sokrates 'kendini bil' der....... Sokrates'in kendini bilme ile kastettiği kuşkusuz bedensel bilgiden çok, sahip olduğu potansiyel değerlerdir. İnsana sahip olduğumuz gövdenin ötesinde bir anlam yüklemesi, onun, insanı anlamlar dizgesi olarak kabul ettiğinin kanıtıdır. Asıl insan budur..
Varoluşçu felsefede özgünlük ve öznellik belirleyici ilke olduğundan "herkes için geçerli her türlü teoriyi bir yana bırakan bir .istisna felsefesidir
Reklam
39 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.