Evet, özlüyorum seni. Kendi avucumdan kayıyorum, kaybederek ben'i, umutlanmadan reddeceğime senin tarafından bana geleni ciddi ve şaşmaz ve dikkatli.
... o vakitler: Ah, nasıl biriydim, ne bir çağıran, ne ele veren beni; suskunluğum, sanki bir taşınki, derenin mırıltısını üzerine serdiği.
Ama şu ilkbahar haftalarında, şimdi, bir şey biraz yavaşça bu bilinçsiz karanlık yıldan kopardı beni. Bir şey, zavallı sıcak hayatımı herhangi birinin eline teslim etti daha dün ne olduğumu bilmeyen biri.
Ada Lovelace, Rosalind Franklin ve Marie Curie gibi bilime yön veren kadınları hepimiz duyduk, ancak *STEM’de merakınızı cezbedecek daha birçok ünlü kadın var.
Bilim tarihi, zaman zaman sakallı yaşlı erkeklerin bir listesi gibi görünebilir (üzgünüz Darwin), ancak çevremizdeki dünyayla ilgili anlayışımızı değiştiren birçok inanılmaz ve ilham verici kadın oldu ve onları hatırlamak için Ada Lovelace Gününü beklememiz gerekmiyor. İşte bilmeniz gereken ünlü bilim kadınlarından sadece birkaçı.
1-Caroline Herschel Alman Gökbilimci (1750-1848)
1.2 m’den sadece biraz daha uzun olan bu bilim kadını yaptıklarıyla uzayı anlamamıza çok büyük katkılar sağlamıştır. Almanya’da doğan Caroline ,22 yaşında şarkıcı olarak eğitim görmek için İngiliz şehri olan Bath’dakiabisi William’ın yanına taşındı, ancak kısa sürede astronomi, kardeşlerin hayatlarının odak noktası haline geldi.
Gece gökyüzünü gözlemlemeyi kolaylaştıran lensler üreten abisinin yanında asistanlık yapan Caroline ve abisi, bunların yanı sıra, yaklaşık 2.500 yeni bulutsu ve yıldız kümesi kaydettiler ve Yeni Genel Kataloğu- bu göksel cisimlerin bu güne dek gelen isimlerinin verildiği ilk kaynak olan NGC notasyonu için temel oluşturdular.
Kendi başına bir gökbilimci olan, bir kuyrukluyıldızı keşfeden ilk kadındı ve çalışmalarını tanıtmak için 1787’de Kral George III tarafından William’ın asistanı olarak işe alınması, onu bilimsel çalışmalar için maaş ödenen ilk kadın yaptı. Toplamda 14 yeni nebula(bulutsu), sekiz kuyruklu yıldız keşfetti ve Flamsteeds Atlas’a 561 yeni yıldız ekledi.
Adı kardeşi William Herschelkadar bilinmese de, Caroline’ın katkısı, 1838’de Kraliyet Astronomik Topluluğundan Altın Madalya (bir kadın için bir ilk) ve kuyruklu yıldız olan bir asteroite verilen ismi de dahil olmak üzere birçok kez onurlandırıldı. , Ay’da bir krater ve onun adını taşıyan bir uzay teleskobu ve hatta bir Google Doodle’ı bile var.
2-Mary Anning İngiliz Fosil Avcısı (1799-1847)
19. Yüzyıldaki yaşam şüphesiz bazıları için zordu, ama özellikle fakir, eğitimsiz bir kadın olmak, daha zordu, bu da Mary Anning’in başarılarını daha da şaşırtıcı kılıyor. Deniz kenarındaki Lyme Regis kasabasında yaşayan genç Mary, babasıyla birlikte cilalayıp turistlere satmak için fosiller topluyordu.
Babasının ölümünden sonra bu, ailenin tek gelir kaynağı oldu. 1811’de kardeşi Joseph bir kafatası buldu ve birkaç ay sonra, sadece 12 yaşındayken, Mary fosilleşmiş iskeletin geri kalanını keşfetti. Fosilin ilk başta bir timsah olduğuna inanılıyordu, ancak bu alanda bilim ilerledikçe nihayet 200 milyon yıl öncesine dayandığı ve bir dinozorun ilk eksiksiz fosili olan bir ichthyosaurus( iktinozor ) olduğu ortaya çıktı ve bu şekilde sınıflandırıldı.
Anning, hayatının tamamını Lyme Regis’in (şu anda Jurassic Sahili olarak bilinen) kumsallarını arayıp, uzun boyunlu Plesiosaurus iskeleti ve Pterodactylus gibi fosilleri bulmak için keşif yapmaya harcadı.
Dünya’nın İncil’e göre başladığına inanılan bir zamanda, eski taşların derinliklerine gömülü olan 200 milyon yıllık hayvanların var olması, yaratılış öyküsüne aykırıydı ve Tanrı’nın yaratıklarının kusurlu doğasını öne sürdüğü için sorunlu olduğu da kanıtlandı. Anning’in alışılmadık ve sıklıkla tuhaf keşifleri, bilimsel düşünceyi İncil hikayelerinden uzaklaştırmaya yardımcı oldu ve paleontoloji alanını açtı. Henüz bebekken şimşek çarpan birine göre hiç de fena değil.
1930’larda, Lise Meitner, sadece bilim alanında çalışmasına izin verilen az sayıdaki kadından biri olduğu için değil, aynı zamanda Almanya’daki en önde gelen nükleer bilim insanı olduğu için özeldi. Fakat aynı zamanda Yahudi kökenliydi ve Naziler 1938’de iktidara geldiğinde ülkeden kaçmak zorunda kaldı.
O yılın ilerleyen zamanlarında Stockholm’de, Almanya’daki çalışma ortağının, uranyumun radyoaktif bozunması konusundaki çalışmalarında elde ettiği son sonuçları ve ne yapmadığı anlatıldı yani; uranyumun nükleer füzyona uğradığı, ikiye bölündüğü ve bazı muazzam nükleer enerji deposunu serbest bıraktığını.
Yedi yıl sonra, uranyumdaki aynı nükleer füzyon süreci, Little Boy (Küçük Çocuk) adlı bir bombanın içinde tetiklendi ve Japon şehri Hiroşima’ya atıldı. Gerisi, tarih diyebiliriz.
Marie Curie nükleer fizik alanındaki çalışmaları için iki Nobel ödülü kazandı ve adını ondan alan (Curium) kimyasal bir elemente sahipti, ancak kelimenin tam anlamıyla yer sallayan Lise Meitner’ın keşifleri çok daha az biliniyor. Kazanması gerektiği düşünülmesine rağmen asla bir Nobel kazanamadı, ancak kendi elementi meitnerium’a sahip. Albert Einstein bir keresinde onun için, “Almanya’nın Marie Curie’si” demiştir.
4-Barbara McClintock Amerikalı Genetikçi (1902-1992)
İnsan genomunu haritalandırdığımız ve yaşamın yapı taşlarını düzenlemek için CRISPR gibi araçlar geliştirdiğimiz bir çağda yaşıyoruz, ancak bunların tamamı Barbara McClintock tarafından genetiğe olan özveri ve yaşam boyu çalışma sayesinde mümkün oldu. Tüm kariyerini mısır analizi yaparak geçirdi ve 1930’larda bireysel kromozomların tanımlanmasına, incelemesine ve analizine izin veren bir boyama tekniği geliştirdi.
Mısıralışılmadık bir çalışma seçimi gibi görünebilir, ancak bir genetikçi için, her bitki kendi genetik yapısına sahip, farklı renkte çekirdekler oluşturabildiğinden, bunlar altın değerinde bilgilerdir. Araştırmasıyla, genomlar arasında hareket eden DNA dizisi olan -sıçrayan genlerin- varlığını kanıtlayabildi.
Çalışmaları hemen fark edilmedi ve o zamanlar sıçrayan genler, bilim çevrelerinin çoğu tarafından hurda DNA olarak kabul edildi, ancak McClintock baskı yaptı ve aslında hücrelerdeki genlerden hangisinin aralarındaki farkları yaratmada hayati öneme sahip olduğunu belirleyebileceklerini söyledi.
Hücre türleri olmasaydı, sadece bir amorf madde damlası olurduk. 1983 yılına kadar, Nobel Fizyoloji ya da Tıpta Nobel Ödülü’ne layık görülmediğinde, bilim dünyası, sadece bu sıçrayan genlerin ne kadar önemli olduğunu değil, aynı zamanda insan genomunun yüzde 40’ı kadarını oluşturduklarını da kabul etti. McClintock ayrıca, genlerin dış etkenlere yanıt olarak aktivitelerini değiştirdiği epigenetik fikrini resmi olarak üzerine çalışılmadan 40 yıl önce öneren ilk kişiydi.
5-Dorothy Hodgkin İngiliz Kimyager (1910-1994)
Margaret Thatcher’ın bilimsel konular hakkında, özellikle de sosyalizmin vokal destekçisi olanlar arasından tavsiye aldığı Demir Leydi’nin eski öğretmeni olan DorothyCrowfootHodgkin gerçekten ilham verici bir kadındı.X-ışını kristalografisi alanındaki ilerlemeleriyle tanınan Hodgkin, kolesterol, penisilin ve B12 vitamininin atomik yapısını belirleyebildi.
Buluşlarıyla1964’te Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı ve ödülü kazanan tek İngiliz kadın oldu. Sadece 1969 yılında, onlarca yıl süren X-ışını kristalografi tekniklerini geliştirdikten sonra, en uzun süren mücadelesini vermiş, 35 yıllık çalışmadan sonra insülinin yapısını haritalandıran, diyabet hastalarının tedavisini geliştirecek buluşunu tamamlamıştı. Bütün bu büyük çalışmaları uzun ve aktif yaşamının çoğunda romatoidartrit’tenmuzdarip olmasına karşın yapmıştı.
6-Yahudi Mary MS 1. ve 3. yüzyıllar arasında yaşayan simyacı
Baz metalleri altına çevirme sanatı olan simya, bugünlerde sert bilim olarak adlandırdığımız şey değil fakat eski bir kimya biçimi (tamamlanmış ya da değil) olarak, bunun için hala kullandığımız yöntem ve araçları temellerini atmıştır. En eskilerden biri, “sanatın” ilk öncüsü olmasa da, Yahudi Meryem idi.
Kendine ait hiçbir çalışma olmamasına rağmen, Simyaya temel teşkil eden çalışmaları veilk simya metinlerini yazan Panopolis’ten Zosimos tarafından referans alınmıştır.
Her ne kadar metali altına dönüştürmek zor olsa da, her ikisi de modern kimyada günümüzün eşdeğeri olan tribikos ve kerotakisin simya aygıtlarının yanı sıra hidroklorik asidi keşfetmesiyle itibar kazanmıştır. Ve eğer yemek pişirmek sizin için önemliyse, Mary’ye şerefine adı verilen pişirme şekli Bain-Marie için teşekkür edebilirsiniz.
7-Elizabeth Garrett Anderson İngiliz Doktor (1836-1917)
İlk İngiliz kadın doktor olan: Elizabeth Garrett Anderson, duruşu ve kararlılığı ile diğer kadınların da yücelmesini sağlayan şaşırtıcı ve güçlü bir kadındı.
ABD’deki ilk kadın doktor Elizabeth Blackwell gibi başarılı kadınlardan ilham alan Elizabeth Garrett Anderson, itaatkar yaşamına ters düşmeyi seçti. Saygın eğitimine rağmen, herhangi bir tıp fakültesine kabul edilmemesi yüzünden,itirazları sonucu okuldan atılmasına yol açan erkek akranlarıyla birlikte hemşirelik okumak zorunda kaldı.
Elizabeth eczacılar derneği aracılığıyla doktor olarak kaldıktan hemen sonra, dernek kadın katılımcıları yasakladı. Elizabeth’in karşılaştığı cinsiyetçilik ve sıkıntılar, yalnızca onun gücünü ve amacını körükledi. Paris Üniversitesi’nde okumak için kendi kendine Fransızca öğrenen Elizabeth, nihayet tıp diplomasını aldı.
Bununla birlikte, bu hala İngiliz Tıbbi Kayıt Sicili izni için yeterli değildi, bu yüzden daha sonra Dekan olarak atandığı Londra Kadın Tıp Okulu olacak Kadınlar için Yeni Hastane’yi kurdu. Sonunda vokal kampanya çabaları karşılığını verdi ve 1876’da tıp mesleğine kadın girişi yasallaştırıldı.
Tıptan emekli olduktan sonra bile, Dr Anderson hâlâ ataerkilliğe başkaldırıyordu ve İngiltere’deki ilk kadın belediye başkanı oldu. Eşitlik hareketi üzerinde etkiliydi, kızına ve diğer pek çok korkusuz kadına adımlarını takip etmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çaba göstermesi için ilham verdi.
8-Grace Hopper Amerikalı Bilgisayar Programcısı(1906-1992)
“İnanılmaz Grace” takma adı, GraceHopper’a boşuna verilmedi. Sezgileri kuvvetli bir matematikçi ve bilgisayar programcısı olarak, ilk yıllarını Amerika’daki en prestijli kurumlardan bazılarında okuyarak geçirdi, sonuçta matematik alanında doktora yapan ilk kadınlardan biri oldu.
II. Dünya Savaşı başladığında, Hopper büyükbabasının ayak izlerini takip ederek Vassar Koleji’ndeki matematik öğretmenliği işini ABD Deniz Kuvvetleri’ne katılmak için bıraktı. İlk fonksiyonel bilgisayar olan Mark I’i programlamayı öğrenmek için Harvard Üniversitesi’ne yönlendirildi. Teknoloji Mark II bilgisayarına ilerlediğinde, Hopper, programlama ekibi bilgisayarın işleyişini bozan bir hatayı çıkardığında “debugging”(hata ayıklama) terimini meşhur etti.
Grace, her şeyden önce, ikili kod yerine İngilizce kelimelere dayanan kapsamlı bir bilgisayar dili olan COBOL’un geliştirilmesiyle, bilgisayarı genel kullanıma açık hale getirmek için çabaladı.
İki kez emekli olmaya çalıştı ancak 80’lerinde çalışmaya devam ederek ABD Donanması’nın en eski aktif görevli subayı oldu ve Savunma Üstün Hizmet Madalyası kazandı. Ayrıca, ilk defa Bilgisayar Bilimi Yılın AdamıÖdülü(Computer Science Man-of-the-YearAward), ilk kadın Ulusal Teknoloji Madalyası (NationalMedal of Technology)ve İngiliz Bilgisayar Derneği( British ComputerSociety) tarafından Seçkin İnsan seçilen ilk Amerikalı ve ilk kadın olmak gibi pek çok ilke layık görüldü.
Onun mirası günümüz bilgisayarcılığında yaygındır vekadın bilişimcileri destekleyen Kadın Bilişimciler Konferansı’nda Grace Hopper Kutlaması yapılmaktadır.
9-Valentina Tereshkova Rus Kozmonot (1937-)
Uzay Yarışı söz konusu olduğunda, ABD, Ay’a ilk inen kişiye sahip olmasına rağmen, yenildiği başka yerler de vardı. Sovyetler Birliği’nin şeref salonuna başkanlık eden üç Kozmonot; Uzayda ilk kişi olan YuriGagarin, ilk uzay yürüyüşü yapan kişi olan Alexey Leonov ve ValentinaTereshkova.
Bir tekstil işçisi iken Tereshkova, paraşütle atlama becerisi, proletarya geçmişi ve görev için yeterli olması nedeniyle 400 aday arasından seçildi ve 16 Haziran 1963’te uzayda ilk kadın olup bir tarih yazdı. Yaklaşık üç gün süren bir görevde 48 kez Dünya’nın yörüngesinde döndü ve sadece 26 yaşındayken uzayı ziyaret eden en genç kadın ve ilk sivil olmayı başardı.
Dünya’ya döndükten sonra, hükümetin yüksek rütbeli bir üyesi olarak Sovyet kadınlarını Küresel mecralarda temsil etmeye devam etti . Fakat uzaydan kopabilmiş değil ve tek yönlü bir yolculuk olsa bileMars’a uçmak istiyor.
10-Jane Goodall İngiliz Etolog (1934’den günümüze)
Şempanze meraklısı JaneGoodall gibi olağanüstü bilim insanlarının araştırmaları, bağlılığı ve şefkati sayesinde, son yıllarda yaban hayatı korumaya yönelik tutumlar çarpıcı bir şekilde değişmiştir. Çocukluğundan beri Jane, doğduğu savaştan, İngiltere’den uzakta Afrika’daki vahşi yaşama kavuşmahayalleri kuruyordu.
Üniversite’yi karşılayamayan Jane, sekreter olarak çalışmaya başladı ve 23 yaşındayken, ünlü antropolog ve paleontologDr Louis S B Leakey ile tanıştığı Kenya’ya yolculuk için yeterli parayı biriktirdi. Jane’in coşkusu ve bilgisi ile şaşıran Leakey, Afrika’da vahşi Afrika hayvanlarıyla birlikte yaşayan genç bir kadın kavramının akıl almaz olduğu bir zamanda Jane ile Gombe’deki vahşi şempanzelerin yaşam araştırmasına başladı.
Şefkatli doğası Jane’in şempanzelerin güvenini kazanmasını ve şempanzelerin vejeteryan olduğu yönündeki varsayımları yanlışlayan et yemek, alet kullanmak gibi davranışlara tanık olmasını sağladı, 1965 yılında, bir okul derecesine sahip olmamasına rağmen doktora yapan ilk kişi olma olasılığını reddetti ve bu nedenle birçok bilim adamı onun başarısını göz ardı etti.
Fakat sonunda başarısı, NationalGeographic’den fon sağlayarak Gombe Nehri Araştırma Merkezini kurmasını sağladı. Olağanüstü kariyeri boyunca, JaneGoodall devrim niteliğindeki eseri Gombe Şempanzeleri: Davranış Modelleri ’gibi birçok kitap yayınladı ve JaneGoodall Yaban Hayatı Araştırma, Eğitim ve Koruma Enstitüsü gibi öncü araştırma kuruluşlarını kurdu.
Küresel vahşi yaşamı tehdit eden ormansızlaşmaya tanık olan, Dr. Goodall deneyimli elini korumaya yöneltti ve şimdi dünya çapında seyahat ederek gelecek nesle, tehlike altında olan vahşi yaşamı aktif olarak korumak için ilham veriyor.
*Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik)
8 Kasım 1938 Salı günü bir kere daha beliren ve bütün bakım ve tedaviye rağmen ilerlemesine mâni olunamayan ve büyük bir süratle gelişen ikinci bir büyük koma içinde 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı, saat dokuzu beş geçe, çok muazzez ve büyük hasta terk-i hayat etmiştir. Ölüm nedeni açıktı, otopsiye lüzum görülmedi. Resmî vefat ilâmı, “Kemal Atatürk’ün tarihte ve Türklerin kalbinde ebediyen yaşayacağı” söylenerek noktalanıyordu, Alman bir görgü tanığı, mülteci statüsüyle Türkiye’de yaşayan hukukçu Ernst Hirsch (1902-1985), İstanbul’un Atatürk’ün ölüm haberini duyduktan sonraki manzarasını şöyle tarif eder: Atatürk’ün ölümü (…) halkın tüm katman ve kesimlerini derinden sarstı. Hakikaten adeta bütün Türklerin babası ölmüş gibiydi. İnsanlar naaşının önünden sessizce geçip ona son bir kere daha saygılarını göstermek için sel gibi akıyordu. Dolmabahçe Sarayı’ndan başlayan, Galata semtinde köprüyü geçip Sarayburnu’na kadar uzanan matem konvoyuna üniversite profesörleri de –protokole göre bakan, milletvekilleri ve kordiplomatiğin arkasında– frak ve silindirle katılmıştı.
*DANTE Yeni Dünya (Dante Alighieri) İlahi Komedya (Dante Alighieri)
*TOLSTOY Savaş ve Barış (Lev NikolayeviçTolstoy) Anna Karenina (Lev NikolayeviçTolstoy) İnsan Ne ile Yaşar (Lev NikolayeviçTolstoy) Hacı Murat (Lev NikolayeviçTolstoy) Diriliş (Lev NikolayeviçTolstoy) Sivastopol Serisi(Lev NikolayeviçTolstoy) Kazaklar (Lev NikolayeviçTolstoy) İvan İlyiç'in Ölümü (Lev NikolayeviçTolstoy) Kreutzer Sonat (Lev NikolayeviçTolstoy)
*ROBERT MUSİL Niteliksiz Adam -Robert Musil Genç Törless - Robert Musil
*JACK LONDON Martin Eden (Jack London) Vahşetin Çağrısı (Jack London) Beyaz Diş (Jack London) Demir Ökçe (Jack London): Distopya-ütopya Deniz Kurdu (Jack London)
*STENDHAL Kırmızı ve Siyah (Stendhal) Parma Manastırı Stendhal
*DAN BROWN Da Vinci Şifresi-Dan Brown Dijital Kale ( Dan Brown) Melekler ve Şeytanlar -Dan Brown Cehennem - Dan Brown Başlangıç ( Dan Brown)
*BORGES Kum Kitabı -Jorge Luis Borges Brodie Raporu- Jorge Luis Borges Şifre - Jorge Luis Borges Ficciones- Jorge Luis Borges Alef- Jorge Luis Borges Yaratan- Jorge Luis Borges Atlas- Jorge Luis Borges Tartışmalar- Jorge Luis Borges Yedi Gece- Jorge Luis Borges Sonsuz Gül -Jorge Luis Borges Evaristo -Carriego Jorge Luis Borges Alçaklığın Evrensel Tarihi- Jorge Luis Borges Düşsel Varlıklar Kitabı - Jorge Luis Borges Sonsuzluğun Tarihi -Jorge Luis Borges Öteki Soruşturmalar - Jorge Luis Borges
*CHARLES DİCKENS İki Şehrin Hikayesi (Charles Dickens) Oliver Twist (Charles Dickens) Kasvetli Ev (Charles Dickens) David Copperfield (Charles Dickens) Büyük Umutlar (Charles Dickens) Müşterek Dostumuz (Charles Dickens)
*GORKİ Ana (Maksim Gorki) Artamonov Ailesi - Maksim Gorki
*BALZAC Vadideki Zambak ( Balzac) Goriot Baba (Honoré de Balzac) İki Yeni Gelinin Anıları (Balzac) Eugénie Grandet (Balzac)
*MİLAN KUNDERA Varolamanın Dayanılmaz Hafifliği-Milan Kundera Gülüşün ve Unutuşun Kitabı- Milan Kundela *ROBERT LOUİS STEVENSON Define Adası- Robert Louis Stevenson Dr jekyll ve bay Hyde - Robert Louis Stevenson
*HENRY JAMES Washington Meydanı (Henry James ) Daisy Miller (Henry James ) Bir Kadının Portresi (Henry James) Yürek Burgusu (Henry James)
*WİLKİE COLLİNS Beyazlı Kadın (Wilkie Collins) Aytaşı (Wilkie Collins)
*PUŞKİN Maça Kızı (Aleksandr Puşkin) Yüzbaşının Kızı (Puşkin)
*FLAUBERT Madam Bovary -Gustave Flaubert Bilirbilmezler ,Bouvard ile Peuchet (-Gustave Flaubert Aşk Eğitimi -Gustave Flaubert Duygusal Eğitim Bir Delikanlının Hikayesi - Gustave Flaubert
*JANE AUSTEN Aşk ve Gurur (Jane Austen) Mansfield Parkı (Jane Austen) Emma (Jane Austen) İkna ( Jane Austen) Akıl ve Tutku (Jane Austen)
*SHAKESPEARE Hamlet (William Shakespeare ) Macbeth (William Shakespeare) Romeo ve Juliet (William Shakespeare) Othello (William Shakespeare) Bir Yaz Gecesi Rüyası (William Shakespeare) On İkinci Gece (William Shakespeare) Kral Lear (William Shakespeare) Venedik Taciri (William Shakespeare) Kış Masalı (William Shakespeare)
*WELLS Zaman Makinesi (H.G.Wells) Görünmez Adam (H.G.Wells) Dr. Moreau'nun Adası (H.G.Wells) Dünyaların Savaşı(H.G.Wells):
*MARCEL PROUST *Kayıp Zamanın İzinde (Marcel Proust) 1) Swann'ların Tarafı 2) Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde 3) Guermantes Tarafı 4) Sodom ve Gomorra 5) Mahpus 6) Albertine Kayıp 7) Yakalanan Zaman
*ÇEHOV Martı (Anton Çehov) Vişne Bahçesi (Anton Çehov): Tiyatro Oyunu *JULES VERNE 80 Günde Devri Alem (Jules Verne) Dünya Merkezine Yolculuk (Jules Verne) Denizin Altında 20bin Fersah (Jules Verne) Aya Yolculuk (Jules Verne)
*GOETHE Faust (Johann Wolfgang von Goethe) Genç Werther'in Acıları (Johann Wolfgang von Goethe) Wilhelm Meister'in Çıraklık Yılları (Johann Wolfgang von Goethe) Gönül Yakınlıkları (Johann Wolfgang von Goethe)
*NABOKOV Lolita - Vladimir Vladimiroviç Nabokov Ada ya da Arzu - Vladimir Vladimiroviç Nabokov Solgun Ateş - Vladimir Nabokov
*PEREC Kayboluş - Georges Perec ŞEYLER (Altmışlı Yılların Bir Hikayesi)-Georges Pere w ya da bir çocukluk hatırası -George Perec Yaşam Kullanma Kılavuzu - Georges Perec
*PAUL AUSTER New York Üçlemesi – Paul Auster Ay Sarayı - Paul Auster Şans Müziği - Paul Auster
*J.R.R TOLKİEN Yüzüklerin Efendisi- John Ronald Reuel Tolkien Hobbit- John Ronald Reuel Tolkien
*JAMES JOYCE Dublinliler (James Joyce) Ulysses (James Joyce) Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi - James Joyce
*DOYLE Baskerville’lerin Köpeği-Arthur Ignatius Conan Doyle Sherlock Holmes-Arthur Conan Doyle
*TURGENYEV İlk Aşk (İvan Turgenyev): Babalar ve Oğullar (İvan Turgenyev)
*MARK TWAİN Tom Sawyer'ın Maceraları (Mark Twain):Çocuk edebiyatı Huckleberry Finn ‘in Maceraları – Mark Twain
*ITALO CALVİNO Görünmez Kentler-İtalo Calvino Bir kış gecesi eğer bir yolcu -İtalo Calvino Kesişen Yazgılar Şatosu - Italo Calvino
*D. H. LAWRENCE Gökkuşağı - David Herbert Lawrence Lady Chatterley’in Sevgilisi- David Herbert Lawrence oğullar ve sevgililer - David Herbert Lawrence Aşık kadınlar- David Herbert Lawrence
*PATRİCK SÜSKİND Güvercin - Patrick Süskind Koku -Patrick Süskind
*MARGUERİTE DURAS Lol V. Stein'ın Kendinden Geçişi - Marguerite Duras Konsolos Yardımcısı - Marguerite Duras
*YUKİO MİŞİMA Bahar Karları Bereket Denizi 1 - Yukio Mişima Kaçak Atlar / Bereket Denizi 2 - Yukio Mişima Şafak Tapınağı Bereket Denizi 3 - Yukio Mişima Meleğin Çürüyüşü Bereket Denizi 4 - Yukio Mişima
*YAŞAR KEMAL İnce Memed -Yaşar Kemal Yer Demir Gök Bakır - Yaşar Kemal Orta Direk – Yaşar Kemal
*KEMAL TAHİR Devlet Ana - Kemal Tahir Esir Şehrin İnsanları - Kemal Tahir
*SAİT FAİK ABASIYANIK Medarı Maişet Motoru - Sait Faik Abasıyanık Alemdağ'da Var Bir Yılan - Sait Faik Abasıyanık
*LATİFE TEKİN Sevgili Arsız Ölüm- Latife Tekin Berci Kristin Çöp Masaları-Latife Tekin
*ATİLLA İLHAN Kurtlar Sofrası – Attilâ İlhan Ben sana Mecburum -Atilla İlhan
*AZİZ NESİN Zübük-Aziz Nesin Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz- Aziz Nesin
BİYOGRAFİ
*Marco Polo -Laurence Bergreen *Tolkien- Humphrey Carpenter *Mozart- Maynard Solomon *Descartes- Desmond M. *Büyük Konstantin -Paul Stephenson *Irak Kralı I. Faysal -Ali A. Allawi *Siyah Rus -Vladimir Alexandrov *Kubilay Han- Morris Rossabi *Bismarck -Jonathan Steinberg *Nietzsche -Julian Young *Robespierre- Peter Mcphee *Jane Austen- Claire Tomalin *Benjamin Franklin - Walter Isaacson *Paul Dirac - Graham Farmelo *Schopenhauer-David E. Cartwright *Caesar -Adrian Goldsworthy *Beethoven-Lewis Lockwood *Kierkegaard-Alastair Hannay *Konstantinos Paleologos-Donald M. Nicol Mithradates-Adrienne Mayor *Sarah Bernhardt -Arthur Gold *Thomas Hobbes- Aloysius Patrick Martinich *Afrikalı Leo- Natalie Zemon Davis *Leibniz -Maria Rosa Antognazza *Hegel -Terry Pinkard *Budha- Hajime Nakamura *Jack London -James L. Haley *Zihnin Kâşifi _ Aile Arşivinden Özgün Fotoğraf ve Belgelerle Sigmund Freud Biyografisi -Ruth Sheppard *Rimbaud- Graham Robb *Gabriel García Márquez -Gerald Martin *Olof Palme -Henrik Berggren *Hammurabi -Marc Van De Mieroop *Korkunç İvan- Isabel de Madariaga *John Locke- Roger Woolhouse *Charles Darwin -Adrian Desmond *Immanuel Kant -Manfred Kuehn *Jean_Jacques Rousseau -Leo Damrosch *Churchill- Martin Gilbert *John Stuart Mill -Nicholas Capaldi *Simon Bolivar -John Lynch
******
Nobel Ödülü alan tüm yazarlar ve yazarların yayımlanan kitaplarının listesi:
1901 Sully Prudhomme (16 Mart 1839, Paris, Fransa – 6 Eylül 1907) 1902 Theodor Mommsen (30 Kasım 1817, Garding, Almanya – 1 Kasım 1903) 1903 Bjørnstjerne Bjørnson (8 Aralık 1832, Kvikne, Norveç – 26 Nisan 1910) 1904 Frédéric Mistral (8 Eylül 1830, Provence, Fransa – 25 Mart 1914) José Echegaray y Eizaguirre (19 Nisan 1832, Madrid, İspanya – 14 Eylül 1916) 1905 Henryk Sienkiewicz (5 Mayıs 1846, Polonya – 15 Kasım 1916) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Ateş ve Kılıç” 1906 Giosuè Carducci (27 Temmuz 1835, Pietrasanta, İtalya – 16 Şubat 1907) 1907 Rudyard Kipling (30 Aralık 1865, Mumbai, Hindistan – 18 Ocak 1936) – “Dilek Evi” 1908 Rudolf Christoph Eucken (5 Ocak 1846, Almanya – 15 Eylül 1926) – Alman felsefeci. “Hayatın Anlamı’’ 1909 Selma Lagerlöf (20 Kasım 1858, Mårbacka, İsveç – 16 Mart 1940) – İsveçli kadın yazar. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Küçük Nils Holgersson’un Yaban Kazlarıyla Maceraları”, “Nils Holgersson’un Serüvenleri”, “Uçan Kazlar”, “Klasikleri Okuyorum – Nils ve Uçan Kaz” 1910 Paul Heyse (15 Mart 1830, Berlin, Almanya – 2 Nisan 1914) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Andrea Delfin” 1911 Count Maurice Maeterlinck (29 Ağustos 1862, Gent, Belçika – 6 Mayıs 1949,) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Mavi Kuş” 1912 Gerhart Hauptmann (15 Kasım 1862, Polonya – 6 Haziran 1946) – “Atlantis” 1913 Rabindranath Tagore (7 Mayıs 1861, Kalküta, Hindistan – 7 Ağustos 1941) – “Gora”, 1914 Bu sene kimseye ödül verilmemiştir. 1915 Romain Rolland (29 Ocak 1866, Fransa – 30 Aralık 1944) – “Yaşama Sevgisi” 1916 Verner von Heidenstam (6 Temmuz 1859, Olshammar, İsveç – 20 Mayıs 1940) Henrik Pontoppidan (24 Temmuz 1857, Danimarka – 21 Ağustos 1943) 1917 Karl Adolph Gjellerup (2 Haziran 1857, Danimarka – 13 Ekim 1919) 1918 Bu sene kimseye ödül verilmemiştir. 1919 Carl Spitteler (24 Nisan 1845, İsviçre – 29 Aralık 1924) 1920 Knut Hamsun ( 4 Ağustos 1859, Lom, Norveç – 19 Şubat 1952) –: “Açlık” 1921 Anatole France (16 Nisan 1844, Paris, Fransa – 12 Ekim 1924) – Kırmızı Zambak” 1922 Jacinto Benavente (12 Ağustos 1866, Madrid, İspanya – 14 Temmuz 1954) 1923 William Butler Yeats (13 Haziran 1865, İrlanda – 28 Ocak 1939) – “Dibbuk” 1924 Wladyslaw Reymont (7 Mayıs 1867, Polonya – 5 Aralık 1925) 1925 George Bernard Shaw (26 Temmuz 1856, Dublin, İrlanda – 2 Kasım 1950) “Ölümsüzlüğün Sırrı” 1926 Grazia Deledda (28 Eylül 1871, İtalya – 15 Ağustos 1936) – İtalyan kadınyazar. “Sardinya Efsaneleri” 1927 Henri Bergson (18 Ekim 1859, Paris, Fransa 4 Ocak 1941) – “Madde ve Bellek” 1928 Sigrid Undset (20 Mayıs 1882, Danimarka – 10 Haziran 1949) – Norveçli kadın yazar. Türkçeye çevrilen kitabı: “Her Kadın Gibi” 1929 Thomas Mann (6 Haziran 1875, Lübeck – 12 Ağustos 1955) – Alman yazar. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Venedik’te Ölüm”, “Buddenbrooklar / Bir Ailenin Çöküşü”, “Büyülü Dağ”, “Yusuf ve Kardeşleri” 1930 Sinclair Lewis (7 Şubat 1885, Minnesota, ABD – 10 Ocak 1951) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Vahşi Aşk” 1931 Erik Axel Karlfeldt (20 Temmuz 1864, Karlbo, İsveç – 8 Nisan 1931,) 1932 John Galsworthy (14 Ağustos 1867, Kingston, Birleşik Krallık – 31 Ocak 1933) 1933 Ivan Alekseyevich Bunin (22 Ekim 1870, Voronej, Rusya – 8 Kasım 1953) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Mitya’nın Aşkı” 1934 Luigi Pirandello (28 Haziran 1867, Agrigento, İtalya – 10 Aralık 1936) – “Gölge Adam 1935 Bu sene kimseye ödül verilmemiştir. 1936 Eugene O’Neill (16 Ekim 1888, Longacre Square – 27 Kasım 1953) – ABD’li oyun yazarı. Türkçeye çevrilen kitabı: “Allahın Ayısı” 1937 Roger Martin du Gard (23 Mart 1881, Fransa – 22 Ağustos 1958) – “Thibault’lar 1938 Pearl Sydenstricker Buck (26 Haziran 1892, Batı Virginia, ABD – 6 Mart 1973) – Nobel edebiyat ödülünü alan ilk Amerikalı kadın. “Sürgün
1939 Frans Eemil Sillanpää (16 Eylül 1888, Finlandiya – 3 Haziran 1964) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Taşra Kızı” 1940 –1941-1942- 1943 Bu yıllar arasında kimseye ödül verilmemiştir. 1944 Johannes Vilhelm Jensen (20 Ocak 1873, Danimarka – 25 Kasım 1950,) – Türkçeye çevrilen kitabı: “Kralın Düşüşü” 1945 Gabriela Mistral (7 Nisan 1889, Vicuña, Şili – 10 Ocak 1957) – Asıl adı Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga. Kadın şair, eğitimci, diplomat. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Gabriela Mistral Şiirlerinden Seçmeler” 1946 Hermann Hesse (2 Temmuz 1877, Calw, Almanya – 9 Ağustos 1962) – “Boncuk Oyunu” 1947 André Gide (22 Kasım 1869, Paris, Fransa – 19 Şubat 1951) – “Pastoral Senfoni”, “Ayrı Yol 1948 Thomas Stearns Eliot (26 Eylül 1888, St. Louis, Missouri, ABD – 4 Ocak 1965) – ”, “İhtiyar Farenin Kediler Kılavuzu” 1949 William Faulkner (25 Eylül 1897, New Albany, Mississippi, ABD – 6 Temmuz 1962) – “Ses ve Öke” 1950 Bertrand Russell (18 Mayıs 1872, Birleşik Krallık – 2 Şubat 1970) – “Eğitim Üzerine”, “İnsanlığın Yarını 1951 Pär Lagerkvist (23 Mayıs 1891, İsveç – 11 Temmuz 1974) – “Yeryüzü Sürgünü” 1952 François Mauriac (11 Ekim 1885, Bordeaux, Fransa -1 Eylül 1970) –”, “Yılan Düğümü” 1953 Winston Churchill (30 Kasım 1874, Birleşik Krallık – 24 Ocak 1965) – Politikacı. 1954 Ernest Hemingway (21 Temmuz 1899, Illinois, ABD – 2 Temmuz 1961) – Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Çanlar Kimin İçin Çalıyor”, “Yaşlı Adam ve Deniz” 1955 Halldór Laxness (23 Nisan 1902, Reykjavík, İzlanda – 8 Şubat 1998) – “Özgür İnsanlar” 1956 Juan Ramón Jiménez (24 Aralık 1881, Moguer, İspanya – 29 Mayıs 1958) –”, “Ruhsal Sone” 1957 Albert Camus (7 Kasım 1913, Fransız Cezayiri – 4 Ocak 1960) – “Yabancı”, “Veba”, “Düşüş, “Yaz” 1958 Boris Pasternak (10 Şubat 1890, Moskova, Rusya – 30 Mayıs 1960) – Boris Pasternak, Sovyetler Birliği Hükümeti’nin baskısı üzerine bu ödülü reddetmek zorunda kalmıştır. “İnsanlar ve Haller
1959 Salvatore Quasimodo (20 Ağustos 1901, İtalya – 14 Haziran 1968) Türkçeye çevrilen önemli kitapları: “Güngünüstüne” 1960 Saint-John Perse (31 Mayıs 1887, Guadeloupe – 20 Eylül 1975) – Fransız şair ve diplomat. Türkçeye çevrilen eserleri: “Sözcükler Denizi” 1961 Ivo Andric (9 Ekim 1892, Travnik, Bosna-Hersek – 13 Mart 1975) – Türkçeye çevrilen kitapları: “Drina Köprüsü” 1962 John Steinbeck (27 Şubat 1902, Kaliforniya, ABD – 20 Aralık 1968) -“Fareler ve İnsanlar”, “Gazap Üzümleri 1963 Giorgos Seferis - (13 Mart 1900 – 20 Eylül 1971) – Urla doğumlu Yunan şair. Daha çok Yorgos Seferis olarak bilinir. “Üç Kırmızı Güvercin” 1964 Jean-Paul Sartre (Reddetti) (21 Haziran 1905, Paris, Fransa – 15 Nisan 1980) – Kendisine verilen diğer tüm resmi ödülleri reddettiği gibi Nobel Edebiyat Ödülünü de reddetmiştir. Türkçeye çevrilen önemli kitapları: “Bulantı” 1965 Mihail Şolohov (24 Mayıs 1905, Vyoshenskaya, Rusya – 21 Şubat 1984) – “Durgun Don 1966 Shmuel Yosef Agnon (17 Temmuz 1888, Buchach, Ukrayna – 17 Şubat 1970) – “Tılsım” Nelly Sachs (10 Aralık 1891, Schöneberg, Almanya – 12 Mayıs 1970) – Alman asıllı İsveçli kadın yazar ve şair. “Akkor Bilmeceler 1967 Miguel Ángel Asturias (19 Ekim 1899, Guatemala – 9 Haziran 1974) – “Kasırga” 1968 Yasunari Kawabata (11 Haziran 1899, Osaka, Japonya – 16 Nisan 1972) –Karlar Ülkesi 1969 Samuel Beckett (13 Nisan 1906, Foxrock, İrlanda – 22 Aralık 1989) – Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Üçleme”, Üçleme 2″,Üçleme 3” 1970 Aleksandr Soljenitsin (11 Aralık 1918, Kislovodsk, Rusya – 3 Ağustos 2008) –”, “İvan Denisoviç’in Bir Günü’’ 1971 Pablo Neruda (12 Temmuz 1904, Parral, Şili – 23 Eylül 1973) – “Sevdiğime Seslenir Gibi” 1972 Heinrich Böll – (21 Aralık 1917, Köln, Almanya – 16 Temmuz 1985) – “Fotoğrafta Kadın da Vardı”, “İlk Yılların Ekmeği”, “Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru”, “Dokuz Buçukta Bilardo”, “ 1973 Patrick White – (28 Mayıs 1912, Londra, Birleşik Krallık – 30 Eylül 1990) – “Çöl” 1974 Eyvind Johnson (29 Temmuz 1900, İsveç – 25 Ağustos 1976) – “Yaşamak Dediğin” Harry Martinson (6 Mayıs 1904, İsveç – 11 Şubat 1978) 1975 Eugenio Montale (12 Ekim 1896, Cenova, İtalya – 12 Eylül 1981) – Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Xenia” 1976 Saul Bellow (10 Haziran 1915, Lachine, Kanada – 5 Nisan 2005) – Türkçeye çevrilen önemli kitapları: ‘’ Boşlukta Sallanan Adam’’ 1977 Vicente Aleixandre (26 Nisan 1898, Sevilla, İspanya – 14 Aralık 1984) – Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Kılıçtan Keskin Dudaklar” 1978 Isaac Bashevis Singer (21 Kasım 1902, Leoncin, Polonya – 24 Temmuz 1991) – Polonya kökenli Amerikalı yazar. “Toplu Öyküler” 1979 Odysseas Elytis (2 Kasım 1911, Kandiye, Yunanistan – 18 Mart 1996) – Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Övgüler Olsun Sana” 1980 Czeslaw Milosz (30 Haziran 1911, Litvanya – 14 Ağustos 2004) – Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Tutsak edilmiş Akıl” 1981 Elias Canetti (25 Temmuz 1905, Rusçuk, Bulgaristan – 14 Ağustos 1994) – Eserlerini Almanca yazmıştır. Türkçeye çevrilen önemli kitapları: “Körleşme 1982 Gabriel García Márquez (6 Mart 1927, Kolombiya – 17 Nisan 2014) – Türkçeye çevrilen önemli kitapları: “Yüzyıllık Yalnızlık”, “Kolera Günlerinde Aşk” 1983 William Golding (19 Eylül 1911, Newquay, Birleşik Krallık – 19 Haziran 1993) – “Sineklerin Tanrısı” 1984 Jaroslav Seifert (23 Eylül 1901, Žižkov, Çek Cumhuriyeti – 10 Ocak 1986) 1985 Claude Simon (10 Ekim 1913 – 6 Temmuz 2005) – Fransız yazar. Türkçeye çevrilen önemli kitapları: “Tramvay” 1986 Wole Soyinka – 13 Temmuz 1934, Abeokuta, Nijerya doğumlu. 1987 Joseph Brodsky (24 Mayıs 1940, St. Petersburg, Rusya – 28 Ocak 1996) – Rus asıllı Amerikalı şair. 1988 Necip Mahfuz (11 Aralık 1911, Kahire, Mısır – 30 Ağustos 2006) “Ezilenler 1989 Camilo José Cela (11 Mayıs 1916, İspanya – 17 Ocak 2002)– Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Arı Kovanı 1990 Octavio Paz (31 Mart 1914, Meksika – 19 Nisan 1998) – “Öteki Ses 1991 Nadine Gordimer (20 Kasım 1923 – 13 Temmuz 2014) – Güney Afrikalı kadın yazar. “Başka Dünyalar
1992 Derek Walcott - (23 Ocak 1930, Saint Lucia – 17 Mart 2017) – Saint Lucialı şair, yazar ve ressam. 1993 Toni Morrison – 18 Şubat 1931, Ohio doğumlu ABD’li kadın yazar. “En Mavi Göz” 1994 Kenzaburo Oe – 31 Ocak 1935, Japonya doğumlu yazar. “Kişisel Bir Sorun” 1995 Seamus Heaney – (13 Nisan 1939, Castledawson – 30 Ağustos 2013), İrlandalı yazar. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Kuzey” 1996 Wislawa Szymborska (2 Temmuz 1923, Kórnik – 1 Şubat 2012) Polonyalı kadın yazar. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Başlıksız Olabilir”. 1997 Dario Fo -(24 Mart 1926, Sangiano, İtalya – 13 Ekim 2016), İtalyan yazar. “Sıradan Bir Gün ve Diğer Oniki Komedi” 1998 José Saramago (16 Kasım 1922 – 18 Haziran 2010) – Portekizli yazar. “Görmek”, “Körlük 1999 Günter Grass – 16 Ekim 1927, Gdansk, Polonya doğumlu Alman yazar. Teneke Trampet 2000 Gao Xingjian – 4 Ocak 1940, Ganzhou, Çin doğumlu yazar, çevirmen, eleştirmen ve ressam. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Ruh Dağı” 2001 Vidiadhar Surajprasad Naipaul – 17 Ağustos 1932, Trinidad doğumlu Britanyalı yazar. “Büyülü Tohumlar” 2002 Imre Kertész – 9 Kasım 1929, Budapeşte, Macaristan doğumlu. “Kadersizlik 2003 John Maxwell Coetzee – 9 Şubat 1940, Güney Afrika doğumlu yazar ve akademisyen. “Utanç 2004 Elfriede Jelinek – 20 Ekim 1946, Avusturya doğumlu, kadın feminist oyun yazarı ve romancı. “Piyanist 2005 Harold Pinter – 10 Ekim 1930, Londra doğumlu İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni ve aktör. “Ay Işığı” 2006 Orhan Pamuk – 7 Haziran 1952, İstanbul doğumlu. Nobel Edebiyat ödülünü alan ilk Türk yazar. Kitapları: “Kara Kitap” “Cevdet Bey ve Oğulları”, “Yeni Hayat”, “Beyaz Kale” 2007 Doris Lessing – 22 Ekim 1919, Kirmanşah, İran doğumlu Britanyalı kadın yazar (İngiltere/Britanya). “Son Aydınlık Yaz” 2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio – 13 Nisan 1940, Nice, Fransa doğumlu. “Çöl” 2009 Herta Müller – 17 Ağustos 1953, Romanya doğumlu Alman kadın yazar.“Keşke Bugün Kendimle Karşılaşmasaydım’’ 2010 Mario Vargas Llosa – 28 Mart 1936, Peru doğumlu. “Yeşil Ev” 2011 Tomas Gösta Tranströmer – 15 Nisan 1931, Stockholm, İsveç doğumlu şair, psikolog ve çevirmendir. “Hüzün Gondolu” 2012 MoYan (Guan Moye) – 17 Şubat 1955, Gaomi, Çin doğumlu. Gerçek adı Guan Moye’dir, ancak Çince “sakın konuşma!” anlamına gelen Mo Yan mahlasını kullanır. Sürekli sansürlenen ve eserleri korsan yollarla çoğaltılan Çinli yazarlar arasında en meşhurudur. Türkçeye çevrilen önemli kitapları: “Kızıl Darı Tarlaları” 2013 Alice Munro – 10 Temmuz 1931, Kanada doğumlu kadın yazar. “Sevgili Hayat” 2014 Patrick Modiano – 30 Temmuz 1945, Boulogne-Billancourt, Fransa doğumlu. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “En Uzağından Unutuşun” 2015 Svetlana Aleksiyeviç – 31 Mayıs 1948, İvano-Frankivsk, Ukrayna doğumlu kadın yazar. Kızıl İnsanın Sonu” 2016 Bob Dylan – 24 Mayıs 1941, ABD doğumlu. Asıl adı: Robert Allen Zimmerman. 2017 Kazuo Ishiguro – 8 Kasım 1954, Japonya doğumlu İngiliz romancı. Türkçeye çevrilen önemli eserleri: “Beni Asla Bırakma”