Günadydındındındın
8/10
·104 syf.·
2026 89. kitabı
Cimri kitabını okurken bir yandan güldüm, bir yandan da “Bu kadar da olmaz!” dedim. Kitabın baş karakteri Harpagon, parayı o kadar çok seviyor ki sanki insanlarla değil, altınlarıyla duygusal bir ilişki yaşıyor. Kitap boyunca çocuklarının mutluluğunu, aşklarını ve hatta kendi itibarını bile para uğruna ikinci plana atıyor. Harpagon’un cimriliği bazen sinir bozucu olsa da çoğu zaman çok komik durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. (Düğün yemeği verileceği diyaloglar mükemmeldi :)))))))) Özellikle para sandığı kaybolduğunda verdiği tepkiler beni en çok güldüren bölümlerden biri oldu. Kitabın en sevdiğim yanı, üzerinden yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ güncelliğini korumasıydı. Çünkü günümüzde de Harpagon’un modern versiyonlarına rastlamak mümkün. Molière, insanın para hırsını öyle güzel eleştirmiş ki hem eğleniyorsunuz hem de düşünüyorsunuz. Kısa ama keyifli bir klasik okumak isteyenlere tavsiye ederim. Kitabı bitirdiğimde aklımda tek bir soru kaldı: Harpagon günümüzde yaşasaydı telefonunu şarja takar mıydı? Puahahahahah Neyse Tiyatro diyalog seviyorsanız çok eğlenceli,şahsen sevmediğim halde çok çok eğlendim. :))))) Gittim beeennn
Alıntı
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202227,9bin okunma
Cimri
Puan vermedi·104 syf.·
2026 101. kitabı
Cimri köklerini Aulularia( #k:67744isimli antik bir oyundan alıyor olsa da Molière bu mirası yalnızca devralmakla kalmıyor, onu kendi çağının insanına ve toplumuna uyarlayarak yeniden kuruyor. Antik metinde daha çok eğlenceli bir olay örgüsü olarak kalan cimrilik moliere’yle bir karakterin iç dünyasına, bir ailenin çatışmalarına ve toplumun genel yapısına uzanan derin bir meseleye dönüşüyor. Harpagon figürü bu yüzden hem gerçek bir insan kadar somut, hem de her çağda karşımıza çıkabilecek bir zaafın simgesi olacak kadar soyut bir yerde duruyor. Molière, hazır bir hikayeyi alıp sadece anlatmakla yetinmiyor, genişletiyor, derinleştiriyor ve cimriliği yalnızca güldüren değil, düşündüren bir insanlık hali olarak sahneye taşıyor. Cimri beş perdeden oluşan bir tiyatro eseri ve paraya aşırı düşkün olan Harpagon’un hayatını anlatıyor. Harpagon, her şeyi para üzerinden düşündüğü için çocuklarının isteklerini önemsemiyor ve onları kendi çıkarına göre yönlendirmek istiyor. Bu durum ev içinde çeşitli anlaşmazlıklara ve gizli planlara yol açarken, sevgi ile para arasında bir çatışma ortaya çıkıyor. Oyun boyunca hem eğlenceli hem de düşündüren olaylar yaşanıyor. Cimri sadece güldüren bir tiyatro oyunu olarak değil insanın zaaflarını sade ama etkili bir şekilde yüzüne vuran bir eser, klasik metinlerin izini sürerken güldürürken çarpıcı detaylarla keyifle okunacaktır. Herkese keyifli okumalar.
Bercesteden
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202227,9bin okunma
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Puan vermedi·96 syf.··
Beğendi
·
2026 6. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 01 Nisan 2026 23:28
İkiyüzlü,düzenbaz,sahte dostluk ve kibarlık budalası insanlardan kaçan,samimiyetle sığındığı aşka rağmen yüzüstü bırakılan Alceste nin dramı. Moliere bu oyunuyla beraber Cimri Hastalık Hastası gibi kitaplarından farklı olarak oyunda aksiyon ve mizah öğesinden öte bir kişilik ve karekter tahliliyle ön plana çıkmış.Samimiyetsiz,ikiyüzlü ve sahte kişiliklere karşı eleştirel bir gerçekçilikle konuşturmuş Alceste karekterini. Oyun karekterleri hakkında benzetme yapılması yönünde ise Alceste karekterinin Moliere in bizzat kendisi,Celimen karekterininse eşi Armanda nın benzeri olduğu yönünde bir önsöz var.Yazar sanatanın olgunluk çağında böyle bir eser yazararak dönemin saray beyfendilerini ve düşük karekter sahibi toplumsal bir kesiminin eleştrisini yapmış aynı zamanda ve de yasaklanan Tartuffe kitabına yönelik adeletsizliğe de değinmiş. Alçalan,aşağılaşan,yoksuzlaşan ve sosyal olarak çürümeye başlayan bir toplumda İnsandan kaçmak-tabi bu insani karekter ve kişilik olarak aşağı olan insanlar için geçerli-bir nevi çürük bir meyvenin tüm sepeti çürütmeye başlamasını engellemek açısından bir zorunluluk gibi artık çağımızda.Moliere de bu eseriyle bir yandan samimi,dürüst ve karekter sahibi insana olan özlemini aktarırken diğer yandan bu samimiyetsiz insan modelini olanca sivriliğiyle yermiş bu eserinde. Okumaya ve izlemeye değer bir eser.Herkese iyi okumalar.
İnsandan KaçanMolière · İş Bankası Kültür Yayınları · 20131,902 okunma
Puan vermedi·104 syf.··
2026 11. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 08 Mart 2026 14:55
Molière in, Cimri eserini okurken sık sık güldüğümü fark ettim. Harpagon’un paraya olan düşkünlüğü öyle bir noktaya varıyor ki insan hem şaşırıyor hem de ister istemez komik buluyor. Her şeyi parayla ölçmesi, çocuklarının mutluluğunu bile ikinci plana atması karakteri gülünç ama bir o kadar da düşündürücü hâle getiriyor. Aslında güldüğümüz şey biraz da insanın hırslarının onu nasıl körleştirdiği. Bence eserin en güçlü tarafı, mizahın arkasına saklanmış olan insan eleştirisi. Çünkü aslında Harpagon sadece tek bir karakter değil; insanın açgözlülüğünü ve sahip olduklarına körü körüne bağlanmasını temsil ediyor. Hem güldüren hem de insanın hırsları üzerine düşündüren klasik bir eser... Zevkle okudum.
Duygu ve Düşünce
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202227,9bin okunma
CİMRİ İNCELEME
7/10
·104 syf.··
2025 12. kitabı
·
30 günde okudu
·
Okunma: 25 Kasım 2025 22:29
Dikkat Spoiler içerebilir. Cimri, kitabı ismindeki cimri kelimesini bize cidden anlatıyor. Kitabın ana konusu bir aşk ve kavuşma hikayesi olması olsa da kitaba adını veren cimri karakterin cimriliğinden kaynaklanan olaylar silsilesinin etkisi azımsanmayacak kadar fazla. Belki nefret etmeyeceksiniz ancak bu karakterin sizi çok kızdıracağını temin edebilirim. Komik ve akıcı bir kitap.
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202227,9bin okunma
Puan vermedi·104 syf.··
2025 34. kitabı
·
12 saatte okudu
·
Okunma: 24 Kasım 2025 12:37
Molière Cimri Cimri’yi okurken hem güldüm hem de düşündüm. Harpagon’un paraya olan tutkusu o kadar abartılı ama bir o kadar da tanıdık ki, insan ister istemez “bugünde de değişen pek bir şey yok” diyor. Molière, cimriliği sadece bir karakter özelliği olarak değil, insan ilişkilerini kurutan bir hastalık gibi ele alıyor. Harpagon, parasını severken çocuklarını, aşkı ve insan olmanın getirdiği sıcaklığı gözden çıkarıyor. Ama eser bunu ağır bir dille değil; mizahla, ironiyle ve zekice diyaloglarla anlatıyor. Bu da okurken keyif almamı sağladı. Kitap kısa, akıcı ve düşündürücü.
1000Kitap
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202227,9bin okunma