Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Varolma Deneyimi

İçinde hep şu duygu vardı: Sanki gözlerinin önündeki gizemli ortamın içinden bir görüntü geçmiş de, kendisi tam o anda bunu yakalayamamış gibi bir duygu. Bu yüzden, sinemada bazen yaşadığımızdan farklı olmayan, sürekli bir uyarılma halindeydi; tüm filmin yarattığı yanılsamanın yanı sıra, gerçekte gördüğümüz görüntülerin arkasında, her biri ayrı ayrı bakıldığında diğerlerinden oldukça farklı olan sayısız başka görüntünün yanıp söndüğüne dair belirsiz farkındalığı hiçbir zaman tam olarak üzerimizden atamayız.
Sayfa 142 - #varoluş #bulantı #varolmak #psikoloji
Reklam
Basini türünden insanların hiçbir anlamı, değeri yoktur, onlar sadece içi boş bir kılıftan, bir biçimden ibarettir. Gerçek insan, kendi iç dünyasına nüfuz edebilen kişidir, “kozmik” insandır, o büyük, uçsuz bucaksız evren ile bağlantılarını keşfedebilecek kadar kendi iç dünyasına inebilen kişidir. Bu türden insanlar, gözleri kapalı olarak harikalar yaratırlar, evrenin bütün gücünü kullanmayı başarırlar. Çünkü bu güç onların hem içinde hem de dışında mevcuttur. Ama bağlı olduğu ikinci ipi izleyen her kişi, önce birinci ipi koparmak zorundadır.
Sayfa 94 - #varoluş #bulantı #varolmak

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
504 syf.
9/10 puan verdi
Kayıp Tanrılar Ülkesi
“Unutmanın bedelini ödeyecek unutanlar. Cezaların en şiddetlisiyle ödüllendirilecek saygısızlık yapanlar, kalbi yerinden çıkarılacak beni kalbinden çıkaranların, yüzlerinin derisi yüzülecek benden yüz çevirenlerin…” Berlin’de yaşayan sanatçı Cemal Ölmez'in öld*rülmesi ile başlıyor her şey. Cin*yet dosyasını Türk asıllı bir komiser yürütüyor. Bu cin*yet diğerlerine hiç benzemiyor. Zeus’u dinlemediği için mi kalbi sökülmüş Cemal’in? İyi de kim bu devirde Zeus’a inanır? Irkçı Neo-Naziler’in parmağı olmasın? Zeus Uranos, Kronos, diğer tanrılar ve devlerle dövüşüyor. Pergamon Zeus Altarı’nda başlayan bu hikaye yine Pergamon’da bitiyor… Yorumuma gelecek olursak: Mitoloji ve tarihin iç içe geçtiği, polisiye ile harmanlandığı mükemmel bir polisiye roman. Bir yandan mitolojiyi bizzat Zeus’un diliyle öğrenirken bir yandan da cin*ayetin çözülmesi için ipuçları topluyor, araştırmalara devam ediyorsunuz Yıldız komiser ve Tobias ile. Polisiye, mitoloji ve tarih seven herkesin beğeneceği bir kitap. Ben Zeus Altarı’nın Bergama’dan Berlin’e götürüldüğünü bile bu roman vesilesiyle öğrendim. Ahmet Ümit, romanlarıyla kültürel olarak bildilendiren bir yazar. Daha önce Bab-ı Esrar romanını da severek okumuş biri olarak bu kitabını da beğendim. Tavsiye edilir
Kayıp Tanrılar Ülkesi
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202320,4bin okunma
Hiçbir yararı yok ama bunu kendimize itiraf etmemeliyiz. Zaten gün boyu okulda öğrendiklerimizin bize ne yararı var? Bütün bu yaptıklarımız bize ne katıyor? Yani demek istiyorum ki kendi özümüze nasıl bir katkıda bulunuyor? Anlıyorsun, değil mi? Akşam olunca gene bütün bir günü dolu dolu yaşadığımızı, yeni bilgiler edindiğimizi, ders programını uyguladığımızı biliyoruz ama içimiz boş kalıyor. Yani demek istiyorum ki iç dünyamız hâlâ açlık duyuyor…
Sayfa 34 - #varoluş #bulantı #varolmak
Reklam
Varolma Deneyimi tekrar paylaştı.
Marksist anlamda irade, hedeflere ilişkin farkındalık demektir, bu da kişinin kendi gücünün tam bilgisi ve onu eylemde ifade etme aracı demektir. Dolayısıyla irade, her şeyden önce, sınıfın belirgin ve kendileşmiş olması, kendi özgül amaçları doğrultusunda -tereddüde düşmeksizin ya da yolundan sapmaksızın- sıkıca örgütlenmesi ve disiplin altına girmesi demektir.
Sayfa 47 - Bizim Marx (1918)Kitabı okuyor
99 syf.
·
Puan vermedi
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme Barış Bıçakçı ile ilk tanışmam. Uzun zaman olmuştu öykü okumayalı. Açıkçası böyle beklemiyordum. Hayatta her gün, her an olabilen şeyleri anlatır gibi başlayan, süren ama bir noktada tokatı yüzünüze vuran öyküler. Düşündürdü, sorgulattı ve boş boş duvara baktırttı. İnceleme yazarken de sanki onun tarzına saygı ve hayranlıktan öykülerine benzer bir üslupla yazmak gerektiği gibi bir hissiyattaydım. Başaramadığım için bir alıntıyla bitirmek istiyorum: "Nehrin gürültüsü sanki sessizlikten meydana geliyordu, akışı da hareketsizlikten."
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme
Doğum Lekesi Gibi Bir GülümsemeBarış Bıçakçı · İletişim Yayınları · 20211,821 okunma
Bütün maceralar aslında bir kendini arama, bulma hikayesi, diye geçirdi içinden. Oysa ben bu maceraya kendimi aramak veya bulmak için değil, kaybetmek için çıktım.
Sayfa 51 - #hikaye #felsefe
Bütün kuruntuların bir bir gerçek olduğu döneme yaşlılık demiyor muyuz?
Sayfa 50
385 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.