Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Firmin

Fiziksel Hareketlilik ve Egzersiz Zihin Sağlığını İyileştiriyor
Yayımlanan bir derleme makalesinde, fiziksel hareketliliğin zihinsel sağlık için danışman desteği ve başlıca ilaçlara göre 1,5 kat daha etkili olduğu yönünde bulgular ortaya kondu. Toplam 1.039 klinik deneme ve 128.119 kişiye ait verileri kapsayan 97 derleme makalesinin incelendiği araştırma; fiziksel hareketliliğin depresyon, kaygı ve psikolojik sıkıntı belirtilerini iyileştirmede çok faydalı olduğuna işaret ediyor. Depresyonda olan toplam 2.264 kişiye ait verileri içeren 41 makalenin incelendiği bir başka araştırmada da egzersizin depresyon üzerindeki iyileştirici etkileri ortaya kondu. Sonuçlara göre egzersiz depresyon belirtilerinin iyileştirilmesinde o kadar etkili ki araştırmacılar egzersizin “kanıta dayalı bir tedavi seçeneği” olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Reklam
Kuran eksikmiş diyenler
Ne yapıp edip, gerektiğinde ayetleri çekiştirip, içinde binlerce uydurma olan hadisleri ve dine ilave bunca yorumu/içtihadı uyduranların görüşlerini din diye yutturmak isteyenlere Kuran yetmiyor. Çünkü Kuran, kadını gelenekçilerin istediği gibi kısıtlamıyor, sanata ve heykele yasak getirmiyor, sarığın, sakalın ve cübbenin veya diğer Arap geleneklerinin dini bir yönü olduğunu söylemiyor. Bu yüzden, geleneksel inançlarını dinsel temellendirmeyle savunmak isteyen birçok kişi, Kuran’ın anlattığı gibi Müslüman olmaktansa Hanefi, Şafi ya da Şii olmayı tercih ediyor. Çünkü Kuran’da olmayan bu yasaklara, bu gelenek dinselleştirmeciliğine bu mezhepler geçit veriyor. Kişiler Kuran’ı açıp dini öğreneceklerine Kuran dışı pek çok kaynak ve söylemin etkisiyle kafalarında bir din oluşturup sonra bu dini Kuran’da arıyorlar; bu dini Kuran’da bulamayınca ise “Bak, Kuran eksikmiş” diyorlar!
Kalori Kısıtlı Beslenme
Kalori Kısıtlı Beslenme Sağlıklı Yetişkinlerde Yaşlanmayı Yavaşlatıyor Olabilir Yapılan bir araştırmaya göre daha az kalori tüketmek, sağlıklı yetişkinlerde yaşlanmayı yavaşlatıyor ve yaşam süresini uzatıyor olabilir. CALERIE adlı uzun soluklu kalori kısıtlaması içeren bu ilk klinik deneme 220 yetişkin üzerinde 2 yıl süreyle uygulandı. Araştırmanın lideri Dan Belsky, bugüne kadar kalori kısıtlı diyetlerin yaşlanmayı geciktirmek de dâhil insan sağlığına kayda değer faydalar sağladığına işaret eden çok sayıda kanıt olduğunu, CALERIE araştırmasında da bunları destekleyici bulgular elde edildiğini belirtiyor. Bir başka araştırmada da kalori kısıtlı diyetin 10 yıllık etkilerinin incelenmesi planlanıyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın” (Nisa Suresi 43).
Böylece Allah, sarhoşların ne söylediklerinden habersiz oldukları için namaz kılmalarını istemediğini bildirmiştir. Peki, ayık kafalıyken anlamını bilmediği ayetleri Kuran’dan okuyup ne dediğini bilmeyenlerin durumu bu sarhoşlarınkine benzememekte midir? Bunların namazlarında yerine getirmedikleri unsur olan “ne söylediğini bilmek” sarhoşların yerine getirmediği unsurla aynı değil midir? Kişinin ibadette söylediklerinin farkında olması bir ruhsat ve bir kolaylık olarak görülmemelidir. Kişinin söylediklerinin farkında olarak ibadet etmesi, kişinin Yaratıcısı ile gerekli bağı kurması için önemli bir şarttır. Kuran’da, 2-Bakara Suresi 45. ayette, sabırla ve namazla Allah’tan yardım dilemek geçer. Namazda söylediklerinin manasından habersiz olan kişi, kendi özel derdiyle ilgili özel duygularını nasıl dile getirip de Allah’tan yardım dileyecektir.
Yapılan bir araştırmada keyif amaçlı kitap okumaya erken yaşta başlayan çocukların sonraki yıllarda akademik testlerde daha yüksek puan aldıkları ve zihin sağlığı açısından daha iyi durumda oldukları belirlendi. Araştırmada, haftada 12 saatlik optimal bir okuma süresi ile ergenlik dönemine gelindiğinde bilişsel testlerde daha başarılı performans sergilendiği belirlendi. Araştırmacılar bunun erken yaşta keyif amaçlı okuma ile bilişsel gelişim ve zihinsel sağlık arasında güçlü ilişkiler tespit eden ilk araştırma olduğunu belirtiyor. Araştırmada yapılan beyin taramaları erken yaşta kitap okumaya başlayan ergenlerin, bilişsel işlev açısından önemli bölgeler de dâhil olmak üzere daha büyük beyin yüz ölçümüne ve hacmine sahip olduğunu da gösterdi.
Reklam
"Ölüm ne zaman başlar?"
Tuhaf ve çözülmeyen bir problem de insanların gerçekten yaşlılıktan dolayı ölüp ölmediğidir. Çok yaşlıyken ölen biri için neredeyse her zaman hücrelerinin anormal davranışlarıyla ilgili iyi bir açıklama vardır. Çok sık sorulmayan bir soru ise şudur: "Ölüm ne zaman başlar?" Muhtemelen doğumda. Yaklaşık iki bin yıl önce Marcus Aurelius'un yazdığı gibi: "Bir insanın varlığının ne kadar geçici ve değersiz olduğunu düşün; dün embriyonken, bugün mumya ya da küldür. "
Parmenides
Öne sürdüklerinin ilki, düşünceyle gerçeklik arasında bir 'bağlantı' olduğu ve kişinin olmayan bir şeyi düşünemeyeceği idi. Demek ki, düşüncelerimize konu olan her şey bir biçimde var olmak zorundadır; yoksa onlar üstüne düşünemezdik.
'bilinmeyen bilinenler’, bildiğimizi bilmediğimiz şeyler
“2003’te Rumsfeld biraz amatörce, bilinen ve bilinmeyen arasındaki ilişki hakkında felsefe yapmaya girişti: ‘Bilinen bilinenler vardır. Bunlar bildiğimizi bildiğimiz şeylerdir. Bilinen bilinmeyenler vardır. Yani, bazı şeyler vardır ki bilmediğimizi biliriz. Fakat bilinmeyen bilinmeyenler de vardır. Bunlar bazı şeyler ki bilmediğimizi bilmeyiz.’ Onun eklemeyi unuttuğu önemli bir dördüncü tanım var: 'bilinmeyen bilinenler’, bildiğimizi bilmediğimiz şeyler ki bu tam anlamıyla Freudcu bilinçdışıdır...”
Arapça
Namazda da merhametli, bağışlayıcı gibi sıfatlara sahip bir Allah’ın karşısında olduğumuzu bilir, ona göre Allah’ı hatırlar, ona göre Allah’a yöneliriz. Fakat namazda Arapça bilmeyenlerin Arapça Kuran okuması gerekmez ve eğer Arapçasından Kuran okuyacaklarsa da okuyacakları ayetlerin manasını öğrenmeleri yerinde olacaktır. Özellikle namazlarda hep tekrarlanan Fatiha Suresi’nin Arapçasını öğrenmek hem bu surenin manasını bilerek okuyabilmek için hem de toplu namazlarda bu sure okunurken anlamı anlamak için çok yerinde olacaktır.
porsiyonları küçültelim
Fareler, laboratuvarda iyi koşullar altında tutulurken; sütten kesildikten sonra iyi beslenen komşularından yüzde 50 daha az besin aldıklarında, yaklaşık yüzde 40 daha uzun yaşarlar. Daha çok besin alan gruptaki en yaşlı fare, yaklaşık 1 .000 gün yaşar ama sınırlı besin alanlar 1 .500 güne ulaşır. Biz insanların da, daha az kalori alarak yaşlanmayı geciktirebileceğimize dair bazı kanıtlar vardır. Bir Japon adası olan Okinawa'da, diğer Japon adalarına kıyasla yüz yaşını aşmış kişiler önemli ölçüde daha çok bulunur. Felçten, kalp hastalığından ve kanserden ölüm oranları, Japonya'nın genelindeki oranın yaklaşık üçte ikisi kadardır ve altmış yaş için ölüm oranı, ulusal ortalamanın yarısıdır. Ortalama yetişkin besin tüketiminin, kültürel sebeplerden dolayı, Japonya'nın genelinden yüzde 20 az olması ve Okinawa'daki okul çağındaki çocukların önerilen miktarın üçte ikisinden daha az yemesi bir tesadüf gibi görünmemektedir.
Reklam
Günlük 4.000 Adım Atmak Bile
Günlük 4.000 Adım Atmak Bile Sağlığa Faydalı Yapılan bir araştırmada, sağlık açısından faydaların görülmeye başlandığı günlük adım sayısının daha önce sanılandan daha düşük olduğu belirlendi. 17 ayrı araştırmadan alınan, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan toplam 225.000’den fazla insana ilişkin verilerin değerlendirildiği araştırmaya göre günde en az 3.967 adım atılırsa herhangi bir nedene bağlı ölüm riski, günde en az 2.337 adım atıldığında ise kardiyovasküler (kalp ve kan damarlarıyla ilgili) hastalıklara bağlı ölüm riski azalmaya başlıyor.
Kuran yetersiz mi?
Namazlar vakitli farz olduğuna göre bu vakitlerin hangi vakitler olduğu, hadis veya ilmihal kitaplarına başvurulmadan bu farz namazların anlaşılıp anlaşılamayacağı tartışma konusu olmuştur. Hadislerle İslam’ın temel emir ve yasaklarını anlamaya kalkınca ortaya çıkacak yüzlerce soruna dikkat çekilince, bazıları, bir tek namaz konusunu gündeme getirerek hadis literatüründeki Kuran’a ve akla aykırı binlerce sorunu ortadan kaldırmış olacaklarını ve Kuran merkezli bir İslam anlayışını benimsemenin zaruretini ortadan kaldıracaklarını zannetmektedirler. Mezhepçi hadisçi anlayışları benimseyenler, Kuran ile belli meselelere nasıl cevap verilmesi gerektiğini gündeme getirip Kuran’ın yetersiz olduğunu göstermeye çalışırken, hadislerle ilgili sorunların muhasebesini kendilerinin yapmalarının gerektiğini hiç düşünememektedirler.
her dakika (15-724 trilyon) * 1 milyar ATP
Tipik bir hücrede, birkaç milyar ATP molekülü bulunur ve hepsi, her iki dakikada bir tamamen kullanılır, sonra yenilenir. Evrim sürecinde kullanılabilir enerji kaynağı olarak neden ATP'nin seçildiği anlaşılamıyor; ama mükemmel derecede iyi çalışıyor ve evrimin önemsediği de budur.
açıklandığında hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın
Geleneksel-mezhepçi yaklaşımı benimseyenler ise Allah’ın rahmetinin bir sonucu olan bu uygulamayı anlamamış, dinimiz eksikmiş gibi Allah’ın dinine ilaveler yapmışlardır. Bu arada şunu da bilmeliyiz ki örnek verdiğimiz saçı mora boyatmayı ve sigara içmeyi dini etiketle kötü göstermek ne kadar hatalıysa, aynı şekilde “Dinde saçı mora boyatmak var” veya “Dinde sigara içmek var” gibi ters bir mantıkla dinin yasaklamadıklarını, dinin tavsiye ettikleri gibi göstermek de çok büyük ve çok tekrarlanan bir hatadır Ey iman edenler! Size açıklandığında hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın. Kuran indirildiği zaman sorarsanız size açıklanır. Allah onları affetmiştir. Allah bağışlayıcıdır, yumuşak davranandır. Maide Suresi 101
"Ekselans, bin defa abartıyorsunuz."
Kendisinden soma Türkiye'nin öndersiz kalabileceği düşüncesine asla yer vermek istememiştir. Yıllarca önce, bu konuda ileri sürülen görüşleri yabancı basından okuyunca, yabancı diplomatları kabul ettiği sırada buna değinerek, "Ölürsem yerimi doldurabilecek binlerce Türk bulunur" demişti. Bunun üzerine büyükelçilerden biri hafiften kelimelerin üzerine basarak şu cevabı vermişti: "Ekselans, bin defa abartıyorsunuz."
1.429 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.