Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hesna kocaman

Karanlıktan Sonra
Karanlıktan SonraHaruki Murakami
7.5/10 · 4.150 okunma
Reklam
Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk
Köpek Gibi Büyütülmüş ÇocukMaia Szalavitz
8.8/10 · 7,4bin okunma
Travma ne kadar erken bir zamanda başlarsa tedavi edilmesi bir o kadar zor, vereceği zarar bir o kadar fazladır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Beynin büyük bir bölümü, hayatın erken dönemlerinde geliştiği için bize ne şekilde ebeveynlik yapıldığının beynin gelişimi üstünde büyük bir etkisi vardır. Bu yüzden çocuklarımıza, çocukluğumuzda bize bakıldığı gibi bakma eğilimi taşıdığımızdan bir çocuğun iyi beyin tarihçesi ona bakan kişilerin çocuklarının ve çocukluk deneyimlerinin bir tarihçesiyle başlar.
Beyin tarihsel bir birikim yapan organdır. Kişisel öykülerimizi depolar. Yaşam deneyimlerimiz, davranışlarımızı bazen bilinçli olarak fark edebildiğimiz ama daha ziyade farkındalığımızın ötesinde olan süreçler aracılığıyla beynimizin şablon anıları kataloğunu yaratarak bizim kime dönüşeceğimizi şekillendirir.
Reklam
Bir kişiyi kronik korku ve strese maruz bırakmak bir arabaya daha güçlü bir motor eklerken fren yapma gücünü azaltmaya benzer. Makinenin tehlikeli bir biçimde kontrolden çıkmasını engelleyen güvenlik mekanizmalarını değiştirdiğimiz anlamına gelir.
Beynin belirli bir sıraya göre ve hayatın ilk birkaç senesinde büyük bir hızla gelişmesi, çok küçük çocukların neden travmanın kalıcı etkilerine maruz kalma konusunda büyük bir risk altında olduğunu açıklamaktadır. Onların beyinleri hala gelişme dönemindedir.
Disosiyatif çocuklar belirgin bir şekilde dikkatsizdirler. Derslerine odaklanmak yerine, gündüz hayalleri kuruyormuş ya da boş boş bakıyorlarmış gibi görünürler ve gerçekten de etraflarındaki dünyayı görmezden gelirler. Hiper uyarılmış gençler, hiperaktif veya ilgisiz görünenilirler çünkü dikkat ettikleri şey derslerinin içeriği değil, öğretmenlerinin ses tonu veya diğer çocuklarının beden dilidir.
Birçok post travmatik psikiyatrik semptomların, aslında travma anılarına karşı verilen ya disosiyatif ya da hiper uyarılma tepkileriyle ilişkili olduğunu anlamış bulunuyoruz. Bu tepkiler insanların geçirdikleri travmayı atlatmasına yardım edebiliyor ancak devam ettikleri taktirde diğer alanlarda yaşam boyunca ciddi sorunlara da yol açabiliyorlar.
Gelişmekte olan beyin, hayatın erken dönemlerinde hem iyi hem de kötü deneyimlerle kolaylıkla şekillenebilir ve bu dönem çocukların onlara karşı en hassas oldukları zamandır.
Reklam
Beynin her gün maruz kaldığı muazzam miktardaki bilgiler yüzünden dünyanın nasıl olduğunu tahmin edebilmek için bu örüntüleri kullanmamız gerekir. Erken yaştaki deneyimler anormalse bu tahminler davranışlarımızı olumsuz bir şekilde yönlendirebilir.
249 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sessizliğe Hayranlık
Sessizliğe HayranlıkAbdulrazak Gurnah
8/10 · 649 okunma
İlk başta hikayeler vardı, saatleri zihni doldurmak için hayatla rekabet içerisindeki hikayeler, sıradan olanı metafora yükseltmek için, hayatımı kendi elimde olan bir seçimmiş gibi, bu dünyaya gelişimde ve gidişimde bir düzen varmış gibi göstermek için hikayeler, yaşadığımız yavan düzensizlikleri görüş alanının dışına itebilirler.
Sayfa 145Kitabı okudu
225 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.