Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ezgi Kumbay Uğraç

160 syf.
5/10 puan verdi
Türk Masallarını bir hevesle almıştım, bir hevesle de okumaya başladım ama ı ıhh hiç sarmadı ve açıkçası bizim kültürümüze hiö yakışmayan masallar olduğunu düşünüp düşünüp üzüldüm. Yani hangi akla hizmet böyle masallar türetilmiş bilemiyorum. Diğer kültürlerin masal kitaplarında inanın çok daha fazla zevk aldım. Bizde ise sürekli güzellik - çirkinlik temaları, kötülük üzerine kurulu hikayeler, ırkçılık, kadın erkek ayrımı gibi bir sürü hatırlamak istemediğim şeylerle doluydu. Sanırım beklentim ve hevesim çok diye eleştirim de olumsuz yönde oldu. Derleyen Macar Türkolog olduğu için belki de kendi kültürlerine daha yakın masalları seçmiş de olabilirler bilmiyorum. Ben göçmen Türklerle ilgili olur diye hayal etmiştim
Türk Masalları
Türk MasallarıIgnac Kunos · Karbon Kitaplar · 0266 okunma
Reklam
135 syf.
7/10 puan verdi
Mutluluğun en güzel tarihi… Seriye devam ediyorum. Mutluluk nedir? Umut etmek gerekli midir? Mutlu olmayı gerçekten biliyor muyuz? Gibi sorularınıza belki de cevap bulabilirsiniz bu kitapla. Belki depresifliğinizden benim gibi biraz olsun kurtulabilirsiniz. An’da kalmak ve o anı yaşamayı öğrenmek gerekli. Kaygılarımızdan sıyrılmak kolay mı tartışılır ama en azından denemekle bir şey kaçırmayız.
Mutluluğun En Güzel Tarihi
Mutluluğun En Güzel TarihiAndre Comte-Sponville · İş Bankası Kültür Yayınları · 2020142 okunma
238 syf.
9/10 puan verdi
Kitaplıkta uzun zamandır sessiz sedasız bekleyen bu kitabı neden daha önce okumadım diye kendime kızdım. Her karakteri ayrı güzel işlenmiş, hepsi birer birer okuyana ders veriyor. Hikayesi, kurgusu öyle akıcı öyle güzel ki. Bayıldım. Kitabı okurken canım bol bol şeftali istedi :) Yazarın diğer iki kitabını da en kısa zamanda mutlaka kitaplığıma katmalıyım.
Dağın Ay'la Buluştuğu Yer
Dağın Ay'la Buluştuğu YerGrace Lin · Altın Kitaplar · 2018406 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
288 syf.
8/10 puan verdi
Türk Edebiyatı’nın Zola’sı olarak da bilinen yazar genç yaşta hayata gözlerini yummuş. Maalesef eserleri de hakettiği değeri görememiş. Umuyorum ki günümüzde daha çok okunur ve daha fazla edebiyat severe ulaşabilir. Mahalle, savaştan dönen bir askerin ardında bıraktığı ailesini aramasını anlatıyor. Vatanı için birçok şeyden vazgeçip, döndüğünde yaşadıkları ile adeta hüsrana uğruyor. Ana karakterin gözünden zamanda yolculuk yaparken, eski mahallesinde yaşayanların hayatlarını da öğreniyoruz bir yandan da kendi hikayesini yaşıyoruz. Günümüz Türkçesi olması da bizim için bir artı.
Mahalle
MahalleSalahaddin Enis · İthaki Yayınları · 2021162 okunma
144 syf.
7/10 puan verdi
Newyork üçlemesi / Kilitli oda… Paul Auster’ın kaleminden yine beni mest eden bir kitap. Ve bence üçlemenin en iyisiydi. Elime aldım sonra bir baktım bitmiş gitmiş. Su gibi akıp giden bir konuya sahip. Bu üçlemenin hiçbiri birbiriyle bağlantılı değil, yani seri değil. O sebeple istediğinizi, istediğiniz sırayla okuyabilirsiniz. Ama bu kitapta ilk iki kitaba yapılan gönderme inanılmaz hoşuma gitti ️ Üçünün benim için tek ortak özelliği, ana karakterlere sinir olmam diyebiliriz. Kitap hakkında herhangi bir şey söyleyemiyorum çünkü anlatmaya başlarsam konu hakkında da az çok ipucu vermiş olacağım. Kısaca bu yazarı seviyorum
Kilitli Oda
Kilitli OdaPaul Auster · Can Yayınları · 2018661 okunma
Reklam
162 syf.
5/10 puan verdi
En güzel tarih serisini uzun süre olmuş alalı. Aralarından çekip çekip okuyorum. Bu okuduğum ikinci kitap ama sanırım bundan daha anlamsızı olamaz. Kitapta büyük dinleri anlatıyor. Okuyucuya da diyor ki ‘okumak için inançlı ol veya olma farketmez. Biz dinlerin tarihini anlatacağız.’ Buraya kadar güzel tamam ama bundan sonra olumsuzluklar başlıyor. Birincisi ister kabul edilsin, ister edilmesin sadece Yahudilik ve Hristiyanlık anlatılıyor. Sadece önsözde islamiyetten söz ediliyor ki tüm dünyada azımsanmayacak bir nufüsta müslüman var. Açıkçası müslüman olmasaydım da anlatılmaması beni rahatsız ederdi. İkinci rahatsız olduğum konu ise çok tutarsız bilgiler içermesi. Din bilimcilerin anlatmasına rağmen, resmen inancı çürütmeye yönelik bir algı yaratıldığını düşünüyorum. Dinin çıkış tarihi, insanların dini kabulü, zaman içindeki toplumların inanca bakışının değişimi vb konulara değinilecek zannederken konuyu çok farklı taraflara çekmişler. İçinde güzel noktalara değindikleri de olmuştu ancak açıkça bahsedilmeden geçildi. En azından onları not aldım ve araştıracağım. Seride umarım böyle bir kitap daha çıkmaz
İnancın En Güzel Tarihi
İnancın En Güzel TarihiJean Bottéro · İş Bankası Kültür Yayınları · 2014195 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
Ergenlik çağında, babasını kaybetmiş, ablası evlenip uzağa gitmiş, annesiyle yaşayan bir genç kız… Kısacık bir hikaye ama satırlarında yüzlerce duygu patlaması, gel gitler bulunuyor. Toplumun istediği gibi mi olmalı, içinden geldiği gibi mi? İsimsiz karakterimiz öğrenci kız, toplumun gözünde iyi ve övünülen biri olmak istiyor ama bir yandan da duygu ve düşüncelerine hakim olamıyor. Okurken ben de kendimden bir şeyler buldum bu satırlarda. Özellikle Osamu Dazai, bunu yazarken satırlarına kendi ruh halinden izler bırakmış ya buna bayıldım. Kimi zaman karakterden uzaklaşıp yazarın aklının içinde yolculuk yapıyoruz. Bu kadar kısa olmasına rağmen, bu kadar beğeneceğim bir eser olmasını beklemiyordum. Psikolojik yönü benden tam not aldı.
Öğrenci Kız
Öğrenci KızOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 20228,1bin okunma
344 syf.
6/10 puan verdi
Okuduğum en iyi biyografi kitaplarından biriydi. Özellikle bir çok kez Windsor ailesi hakkında araştırma kitapları, belgeseller, kitaplar okumuş izlemiş olsam da bu kitapta ilk kez duyduğum şeyler olması beni çok mutlu etti. Bir kitabın bana bir şeyler katmasına bayılıyorum. Yazar, gayet güzel bir şekilde hem tarihi, hem de magazinsel öğeleri okuyucuya tarafsız bir şekilde aktarmayı başarmış. Hem biyografi hem de dönemin önemli siyasi ve tarihi konularını ele almış.
Elizabeth and Margaret
Elizabeth and MargaretAndrew Morton · Olimpos Yayınları · 202224 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
Andy Weir’ı Marslı ile tanıdım. Artemis’i ablam hediye etti ama okuma fırsatım olmamıştı. Ta ki Kurtuluş Projesi’ni okuyup hayranlığım kat be kat artana kadar. Hemen kitaplığımı açtım ve bana ordan göz kırpan Artemis’i başucuma koyarak okuma listeme ekledim. Kurtuluş Projesi ve Marslı kadar etkilemedi beni maalesef. Ama benim için çok farklı bir okuma deneyimi oldu çünkü Ay’da geçen bir bilimkurgu okumamıştım. Ana karakteri çok benimseyemesen de hikayenin kurgusu gayet iyiydi. Beklenenden farklı olarak bu sefer doğal bir uzay tehlikesi değil de insanların başının altından çıkan bir aksiyon macera okuduk. Üç kitap arasından son sırada olsa da yine de sevdiğim bir kitap.
Artemis
ArtemisAndy Weir · İthaki Yayınları · 20182,289 okunma
432 syf.
9/10 puan verdi
Dracula için nasıl bir yorum yazılabilir inanın bilemiyorum. Kitabı çok seven de var çok yeren de ama benim fikrim tam bir başyapıt olduğu. Yazım tarzı, karakterlerin betimlemesi, olayların akışı yönlerinden yazıldığı tarih göz önüne alınırsa eşi benzeri yok. Hoş, sonradan çıkan benzerleri de her zaman bu eseri örnek almış bana göre. Artıları
Dracula
DraculaBram Stoker · İthaki Yayınları · 20183,973 okunma
Reklam
104 syf.
7/10 puan verdi
Uzun zamandır merak ettiğim bir eserdi. Zaten kısacık bir öykü ama içinde öyle duygular barındırıyor ki ne hissedeceğimi bilemedim. Ama adeta ruhumu kararttı. Acıma, korku, yalnızlık, sevgisizlik, sevgini gücü… Yazarın kesinlikle çok değişik bir psikolojisi olduğundan artık eminim. Kitabı okurken bunu kim yazmış olabilir deselerdi nokta atışı yapabilirdim. Şeker Portakalı’nın esas anlamını 35 yaşımda tekrar okuduğumda kavradım ve şok oldum. Sonrasında bu kitabı okurken de çözmek zor olmadı. Aynı teknik kullanılıyor, okuyucu nasıl anlamak isterse. Ama benim tarafımdan görecekseniz sizi üzecektir. Çocuklara okutmak için biraz ağır kaçacağını düşünüyorum. Özellikle de ölümle tanışmamış olanlar için…
Japon Sarayı
Japon SarayıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Çocuk Yayınları · 2022320 okunma
88 syf.
5/10 puan verdi
Aslında Salt Okur yayınlarından okudum ancak sistemde olmadığı için çok da farketmez diyerek bu yayın altına yazıyorum. Ben kültürel masal kitaplarına bayılıyorum. Seri halinde almaya çalışıyorum okuması çok keyifli oluyor. Basit masallar fakat eğlenceli. Aslında çoğunda mantık aramak hata :) Norveç masalları da kısacık bir masal kitabı ve her hikaye biçim değiştirse de anlatım tarzı ve aynı tekrarlara sahip. Mesela ‘Tıka basa yemek yiyen kedi’ ve ‘Krep’in yolculuğu’ çok benzer. Ayrıca her Trol hikayesinde ‘burası insan eti kokuyor’ denmesi, Trol’ün elinden kurtarılması gereken prensesler, vs. hep tekrar niteliğinde. Sevdim mi? Öyle mükemmeldi diyemeyeceğim ama ben masal okurken güzel vakit geçiriyorum o sebeple sevdim…
Norveç Masalları
Norveç MasallarıAnonim · Karbon Kitaplar Yayınları · 202065 okunma
176 syf.
6/10 puan verdi
Japon klasikleri serisinin 2. Kitabını da bitirdim. Çok güzel başlasa da monotonlaştı. Biraz yavaş okumak zorunda kaldım. Ancak sonrasında yine çok heyecanlı bir hikayeyle bitti. Ben bu Rapunzel hikayesine bayıldım, keşke filmi çekilse dedim hatta. Eskiden biz de oynardık hikaye yazma oyununu. Kitabın en sevdiğim kısımları bu oldu.
Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler
Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik ÖykülerOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 20212,735 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
Albert Camus beni kendine hayran bıraktı. Yarattığı karakter başlı başına özel. Hayattan devk almayan, duyguları olmayan bir adamın hayatı ancak bu kadar sarpa sarabilirdi. Bazı okurlar basit bir dille yazdığını söylemiş ama karakter ağzından anlatılan bir hikaye nasıl çetrefilli bir dille ifade edilebilir ki? Biz olay akışlarını baş karakterin gözüyle görüyoruz olması gereken de bu şekilde bir anlatım tarzıydı. Sıradan başlayan, nasıl yani diye devam eden ve sonunda size yok artık! Dedirten bir eser okumak istiyorsanız doğru kitap budur.
Yabancı
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2019111,3bin okunma
367 syf.
·
Puan vermedi
Çocukken okuduğum ve çok zevk aldığım bir kitaptı. Bir de büyük gözüyle okumak istedim. Bir çocugun günlüğünden (yazarın kendi çocuğu) yola çıkarak yazılmış bir kitap. Okulu, öğretmenleri, aile ilişkileri, arkadaşları ve hayatları gibi bir çok konu var içinde. Ancak bendeki çok eski bir baskı. Yeniden almadım açıkçası. Bir sürü imla hatası vardı, devrik cümleler vardı. Acaba yeni baskılar da böyle mi yoksa çocuk ağzından anlatıldığı için bilerek mi yapılmış diye düşünmedim değil. Çocuk gözüyle okurken güzeldi ama büyük gözüyle pek gitmedi. Biraz sıkıldım açıkçası yalan yok. Ancak kızıma muhakkak okuturum yaşı geldiğinde. Her çocuk okumalı.
Çocuk Kalbi
Çocuk KalbiEdmondo De Amicis · Ya-Pa Yayınları · 198917,4bin okunma
125 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.