Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bazbazok

Bazbazok
@Bazkovi
"Di lêgerîna rastîyê de xwe digerim..."
17 Mart
17 okur puanı
Şubat 2020 tarihinde katıldı
Reklam
Bazbazok tekrar paylaştı.
Ne mutlu yaşamlarını kimseye emanet etmeyenlere.
Bazbazok tekrar paylaştı.
Mutluluk senin olsun dert bana yoldaş

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Böyledir, kalbin emrine girenin payına yalnızlık düşer. Him ronî û him jî tarî ye, mirov him ji te re nêzîk û him jî dûr e. Ehmedê Xanî
Narê ji nûra Ahmedî sirra sifatên sermedî D'ayîneya zatê xwe dî kesta kemalatê xwe da Ew bû qelem ew bû 'eqil lew pê hedîsê da neqil Deryayê ilm ew bû şuxil tefsîlê 'ilmê cumle da *** Nur-i Ahmediden çıkan nur, sermedi sifatların sırrıdır Zamanın aynasında görüp açığa vurdu kemalatının sırlarını O idi kalem, o idi akıl, böyle geldi bize rivayet hadislerle, Çalıştırıp ilim deryasını şerh edip sundu bize ilmi bir cümlede
Nûbihar yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Qesîde
Menaye işqê bêm çi ye lew min bi çeşmê dil dîye Eksa cemalek safi ye lami' di mir'ata me da Husn û mehebbet zatek in meşuq o 'aşiq latek in Lê sûret û mir'atek in her yek di me'nayê xwe da “Söyleyeyim mi nedir, kalp gözüyle gördüğüm aşkın manasını Saf güzelliğin ruh aynamızda yansıyan parıltısıdır aşk. Güzellikle sevgi aynı zat aşıkla maşuk aynı lat Kendi manasında her biri suretle aynadır bizzat”
Sayfa 28 - Nûbihar yayınlarıKitabı okuyor
Qesîde/Kasideler
Allah sehergaha ezel yelmûmê 'işqê şu'le da Nûra cemala lem yezel zatê tecellaya xwe da Zatê tecella bû li zat bêism û asar û sifat Sirra hurûfên 'aliyat xef bû di sitr û perde da “Ezel seherinde yaktı Allah aşk mumunu Kendi zatında gösterdi ebedi güzellik nurunu İsim, eser ve sıfatsız tecelli edince zatının nuru Gizlendi yüce alemlerin sırrı perdeler arkasında”
Ceziri'nin tasavvuf düşüncesi çerçevesinde değindiği konular aynı zamanda felsefenin de temel konulardır. "Elif" harfiyle biten uzun kasidesinde felsefenin temel konularından sayılan varlikbilim, insan, ahlak, ölüm ve sonrası gibi düşünce tarihinin vazgeçilmez konularını işler. En zor ve girift konuları düzgün, güzel ve etkilyici bir form içinde sunar. Ceziri'nin yaşadığı bölgeye hayat veren iki nehir vardır ki bunlar Dicle ile Firat'tır. Şairimizin bu nehirlerin kenarında nasıl dolaştığını, coşkun akan sularını hayranlıkla nasıl seyrettiğini ve bundan ilham alarak bir kısım gazellerini kağıda döktügünün ipuçlarını bize veren mesajlar yok degildir. Molla Cezeri'nin şiirlerin den, onun devamlı bir vecd hayatı yaşadığını kolaylıkla anlayabiliriz.
Nûbihar yayınlarıKitabı okuyor
Molla Ahmed-i Cezirî, mecazi aşklardan şikayet ederken aslında fanilikten şikayet eder. Fani ve geçici güzelliklere gönlünü bağlamak istemez. Çünkü aşık olduğu şeyler onu bırakıp gidiyor. Üstelik acılarını ve günahlarını da boynuna yükleyerek. O, acıdan, elemden, yalnızlıktan, çaresizlikten, ayrılıktan feryad u figan ederken, kötümser ve bedbin değildir. Sevgilinin ona yaptığı her türlü cevr u cefaya katlanır ve bundan büyük bir haz alır. Bu itibarla Ceziri'nin dünyası karanlıktan aydınlık doğuran, acı ve ızdıraptan kutsal bir sürur ve itminan çıkaran, çok dalgalı bir denizden sonra dingin ve sekinet dolu sahillere varan ruhani bir seyrisüluk dünyasıdır. Sufi şair, ebedi olana aşıktır, onu aramaktadır. İşte Ahmed-i Ceziri'nin da yanılmaz feryatları bu kabildendir. Evet bütün Hak aşıklarının aşk nameleri olan divanlarının ruhu sıkıldığında fanilikten kaçışın çığlıkları duyulur.
Sayfa 23 - Nûbihar yayınlarıKitabı okuyor
Cezerî'nin Divanı; Kürt edebiyatında tasavvufî şiirin en güzel örnekleriyle doludur. Şiirlerinde adeta kâinatı okuyan bir şairle karşı karşıyayız. Her şeyde ilahi güzelliği seyre dalan şairimiz; bütün varlıkların her taraftan seyre geldiği bir tek güzelin, bir tek sevgilinin aşkını terennüm ettiğini söyler; “Güzelliğinin seyrine koşup gelmiş herkes her taraftan Süslenmiş sevgililer gibi, senin cemalinle nazdarlık ediyorlar.”
Sayfa 21 - Nûbihar yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Ceziri'nin hemen her gazelinde kasidesinde ve rübaisinde mey'den, bade'den, şaraptan sözetmesi tuhaf karşılaşmamalıdır. Onun içip de mest olduğu şarap Ibn-i Fariz'in (0.1235) sözünü ettiği bezmi elest badesidir. Ünlü el-kasidetü'l-mimiye'sinin matlainda şöyle der İbn-i Fariz; Şeribna ala zikri'l-habibi müdameten Sekerna biha min kabli en yuhlike'l-küremü Yani; Sevgilinin adını duyunca içmeye başladık bila fasila Ve sarhoş olduk onunla, Üzüm kütüğü henüz yaratılmamıştı ama. Molla Ceziri'nin buna benzer bir beyti ise şöyledir; “Taze bir kadeh sundu bize aşktan o hakim ezelde Durmadan içmekteyiz ondan, doludur hala bardağımız lebaleb.”
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.