Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağlayan Taybaș

Çağlayan Taybaș
@Caglayantaybas
Hayatım seyahat, kitap, kahve, spor ve dans etmekten ibaret.
Klinik araştırma uzmanı
Moleküler biyoloji ve genetik
İstanbul
25 okur puanı
Kasım 2019 tarihinde katıldı
Insanların evrim sürecinde çok miktarda et tüketmeye başladıklarından "et tüketimine adapte" genler geliştirdiğini öne sürüyorlar. Bu genler yüksek oranda kolesterol ve yağ tüketmelerine rağmen insanların daha uzun yaşamasını sağladı. Aday genlerden biri Apolipoprotein E (APOE) genidir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Bir popülasyonda ne kadar çok insan varsa, popülasyon içindeki insanlar arasında DNA farkları da o ölçüde artacaktır.
En son genom kanıtları, insanlar ve şempanzelerin ayrılığın başlangıç aşamasında çiftleşmeye devam ettiğini ve üreme açısından yavaş yavaş yalıtıldığını ortaya koyuyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
251 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı pek beğendiğimi söyleyemem. Öncelikle kitabı anlamak için evrimsel biyoloji altyapınız olması gerekiyor. Ben genetikçi olduğum halde zaman zaman zorlandım. Insan evrimine kapsamlı bir bakışla bakmıyor, daha çok belirli bakış açılarından homo sapiens ile şempanzeler ve goriller arasındaki yakınlıklara odaklanıyor. Ancak bu da büyük resmi kaçırmanıza neden oluyor.
Soyağacımızdaki Maymun
Soyağacımızdaki MaymunEugene E. Harris · Koç Üniversitesi Yayınları · 201720 okunma
251 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Soyağacımızdaki Maymun
Soyağacımızdaki MaymunEugene E. Harris
8.2/10 · 20 okunma
Reklam
Türkiye'de demokrasinin insanlara verdiği şeyler sınırlı. Insanların asıl kazanımlarını cumhuriyet sağlamış.
Sayfa 200Kitabı okudu
Hukuk ve Devlet
Çağdaş hukuk bireyi ele alır ve onu devlete karşı korumaya çalışır. Çünkü güçlü olan devlet, güçsüz olan bireydir. Hukuk, bireyi değil de devleti korumaya başladığı anda bambaşka bir şeye dönüşür.
Sayfa 178Kitabı okudu
Otomobilini dağ başında kullanır gibi kullanabildiğin ülkede piyasa düzgün olabilir mi? Ya da tapusuz veya iskânsız bir evde oturduğun halde pazarda mafya ilişkileri olmamasını beklemek lüksün bulunabilir mi?
Sayfa 113Kitabı okudu
Batıda seçim kaybeden liderin, partisinin başında kalması pek mümkün olmadığı gibi dinle siyasetin birbirini kullanmasına da pek rastlanmıyor. Batının bu ikili sıkıntıyı çözmesinin iki anahtarı var. İlki eğitim farkı. Ikincisi laiklik.
Siyaset, bir beraberliği, hatta bir yenilgiyi galibiyet gibi sunmak sanatı olma özelliğini Ortadoğu'da 3000 yıldan uzun bir süredir koruyor. Halkı zafere inandırmabilmek iktidarın gücü ve devamı için şart. Önemli olan buna inanacak bir halk bulabilmek. Böyle halkları Ortadoğu coğrafyasında bulmak kolay.
Reklam
Zaman ilerledikçe uygarlık geriye gider mi? Gidebiliyor, bunun en tipik örneği ortaçağ Avrupa'sıdır.
256 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Güzel Bir Derleme
Mahfi Eğilmez'in deneme tarzında 2012 yılında yayınladığı bir kitap. Yazar ilgi alanlarına göre tamamen serbest bir şekilde konudan konuya atlayarak neye ilgi duyduysa onlardan bahsediyor. Bazen insan hakları, demokrasi, bazen evrim ve bilim, bazense Hititler :) Okumanızı tavsiye ederim.
Kendime Yazılar
Kendime YazılarMahfi Eğilmez · Remzi Kitabevi · 201288 okunma
256 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kendime Yazılar
Kendime YazılarMahfi Eğilmez
7.3/10 · 88 okunma
Bir dizi bilimsel kanıta göre bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız yaptığınız şeyi yapan insanlarla bir araya gelmelisiniz.
Sayfa 162Kitabı okudu
Yeterli sayıda insan yeterli ölçüde zamanı sinirlenerek geçirdiğinde kültür değişmeye başlıyor.
Sayfa 134Kitabı okudu
168 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.