…felsefede yeni ve özgün bir sorunu ortaya atmanın, en aşağı bir felsefi soruna yeni bir cevap vermek kadar değerli olduğundan söz edilebilir.Hatta birçok filozof için birincisi, ikincisinden daha değerlidir.
Bazı hikâyeler tam tahmin ettiğin gibi ilerler. Bazılarıysa son sayfada tüm bildiklerini sorgulatır. 🤯
Ters köşeleri seviyorsan, seni sonuna kadar merakta bırakacak 3 kitap önerisini keşfetmeye hazır ol!
O halde, felsefe ile ilgilenen birinin filozoflar tarafından ileri sürülen çeşitli ve farklı düşünceleri, sistemleri tanıması,şüphesiz belli ölçüde faydalı olmakla birlikte bu, felsefe yapmak için asıl değildir.Bundan daha önemli ve verimli olacak olan, felsefe yapmanın kendisini öğrenmektir.Bu anlamda olmak üzere Kant’ın şu ünlü sözünü her zaman akılda tutmak gerekir.”Öğrenilebilecek felsefe yoktur; ancak felsefe yapmak öğrenilebilir.”
Burjuvalar, hiçbir ahlaki kural tanımazlar. İşte gözlerinizin önünde.
Burjuvalar bir şey tanırlar, o da para… Onların vatanı, milleti paralarıdır. Para için vatanlarını da milletlerini de beş pula satarlar. Yani biz yalan mı söylüyoruz, sizler, her gün bu burjuvaların davranışlarını gözlerinizle görmüyor musunuz?
Burjuvalar, birer maymundurlar. Yani geri kalmış memleketlerde oturan burjuvalar… Sömürgeciler onlar için birer örnektir. Sömürgeci burjuvaların her şeylerini, dillerini, dinlerini, geleneklerini, kültürlerini, her şeylerini taklit ederler. Kendi milletlerinin kültürlerini, geleneklerini küçük görürler. Örneğin İstanbul burjuvaları Anadolu halkının dilini, geleneklerini, kültürünü, her şeyini küçük görür. Onunla alay eder. Onun dili bir barbar dili, gelenekleri barbar gelenekleri, kültürü ilkel bir kültürdür. Gözleri, hayran oldukları, taptıkları sömürgecilerin kültüründedir. Sömürgecilerin maymunluğunu kendi insanlarının insanlığına tercih ederler.