Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gülçin Kuyucu

176 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Sığınmacı & Mülteci & Göçmen
Bu eser ile tamamen birbirine karışmış olan Sığınmacı & Mülteci & Göçmen kavramlarını bir kez daha anlama fırsatı buldum. Türkiye’de 13 milyonu aşan çeşitli etnik köken ve ulusa ait insan toplulukları hangi gruba dahil edilmeli? Ülkemizde yer alan 5,3 milyon Suriyeli esasen sığınmacı ve ülke nüfusuna oranı %6,37. Sayfa 96-97’den detaylı bir şekilde inceleyeceğimiz üzere 28 Avrupa Birliği ülkesinde bu oran ortalama %0,5’in altında tutulmuştur ve toplamda 1 milyon Suriyeli sığınmacı kabul edilmiştir. 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Belgesinde geçtiği üzere sığınmacılar için kalıcılık esas alınmamış ve geri döneceklerine işaret edilmiştir. Peki neden Türkiye'deki sığınmacılar demografik değişimin yanı sıra politik, ekonomik, kültürel ve stratejik sonuçları olmasına rağmen ikamet etmeye devam ediyorlar? Bu soruyu Ümit Özdağ kitap içinde çeşitli bakış açıları ile ele almış, benim en çok dikkat çekmek istediğim mevcut iktidarın milli-üniter-laik devlet yapısından federal-ümmet-hilafet yapılanmasına geçmek istemesidir. Özellikle Türk vatandaşlığı verilen kişiler (400 bin dolar mülk satışı karşılığında) için Sayfa 90’da yer alan şu vurguyu her birimiz tekrar düşünmeliyiz; bu kişiler gururla evlerine Türk bayrağı asacaklar mıdır? Kendilerini Türk tarihinin bir parçası hissedecekler midir? Çocukları askerde şehit olursa ‘’Vatan sağ olsun!’’ diyecekler midir? Özetle entegrasyon bir hayaldir. Ve sonucu Türkiye için bir etnik cehennem olacaktır.
Demografik İşgal
Demografik İşgalÜmit Özdağ · Destek Yayınları · 2023135 okunma
Reklam
112 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Papalagi; Göğü Delen
Son zamanlarda okuduğum en akıcı ve anlamlı kitap. Bir kabile reisi olan Tuiavii’nin modern zaman ve insanları anlatım biçimi günümüz dünyasına da bir ışık tutuyor. Kitabın her bir bölümünde hayatımızın merkezi haline getirdiğimiz “şey” lerin ne kadar anlamsız olduğunu bir kez daha kavrıyoruz. Bu “şey”ler aslında para mefhumu, yaşadığımız alanlar, zaman kavramına yaklaşımımız, mülk ile olan ilişkimiz … Sayfa 50 de şöyle bir cümle var - Ülkemizi iyi tanıyan bir adamın “ Size çeşitli ihtiyaçlar yaratmalıyız “ dediğini duymuştum - Bu cümleyi dönüp dönüp okudum sanki hepimiz kendimiz için çeşitli ihtiyaçlar yaratıp peşine takılıp gidiyoruz gibi hissettirdi …
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202013,9bin okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bizatihi bir sürpriz
Yazar Tuğba Doğan’ın okuduğum ilk romanı, neredeyse tüm satırlarını çizdiğim sayfalar oldu. Nefaset Lokantası isimli bir mekanın müdavimi, gazeteci Salih’in neden ülkeden gitmek istediğini ve aynı zamanda neden gidemediğini geçmişe dönük anlatımlarla destekleyen yazar akıcı bir dil kullanmış. Başlıkta da yer verdiğim gibi bizatihi (kendiliğinden) oluşan birçok sürpriz yer alıyor. Bu arada ben “TDK” dan bir çok kelimenin anlamına baktım, bir örnek de buraya bırakmak isterim. Nosyon = Kavram
Nefaset Lokantası
Nefaset LokantasıTuğba Doğan · Yapı Kredi Yayınları · 20191,544 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
148 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Yurdumuzu tehdit eden kızıl tehlike
Başlık kısmıda kitabın içinde ki “ Asıl Büyük Tehlike Bugünkü Ehliyetsiz İktidarın Devamıdır “ yazısından alınan bu kitap bana 1930 - 1948 seneleri arasından 2023 yılına gönderme yapıyor gibi geldi. Özellikle en sonda yer alan yukarıda ismi verilmiş yazı Zincirli Hürriyet gazetesinde yer almış. Zamanın iktidarı ile 2023 iktidarının bu kadar paralel olması çok hüzünlü bir durum. Özellikle şu cümle çok etkiledi beni; ..Bu hususta, sözde muhalefet de iktidarlarla birlikte aynı oyunu oynamaktan çekinmedi…
Çakıcı'nın İlk Kurşunu
Çakıcı'nın İlk KurşunuSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 20198bin okunma
158 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Teneke
Teneke zamanın Çukurova’sında ağalık, toprak sahipliği, köylü ve devlet yönetimi hakkında çarpıcı bir roman. Özellikle günümüz Türkiye hükümetini hatırlattı bana, aynı düzen maalesef devam ediyor. Kitap da yer alan toprak ağalarından Murtaza’nın 148. Sayfada bir köylüye seslenişi özellikle canımı sıktı. Diyor ki; Behey alçak! Behey köpek! Behey kapımın iti… Aynı yaklaşım aynı sesleniş…
Teneke
TenekeYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20179,7bin okunma