Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Al-Badawi

Al-Badawi
@MastQalandar
BookKeeping
Madrasah Graduated
Cairo
Baghdad
26 okur puanı
Nisan 2020 tarihinde katıldı
4/10 puan verdi
Almayın, Aldırmayın!
Şu kitabı burdaki incelemelerde gördüm, o yüzden satın aldım, almaz olaydım. Hiç bir felsefi yönü olmamakla birlikte neredeyse hiç bir sebep sunmadan sadece kurallar sıraladığı ve bazı şeyleri de isteğine göre göz ardı ettiği bir kitap. Adam kendi Ütopyasını yapmış, böyle olsaydı iyi olurdu demiş. İyi tamam da bunun bize ne yararı var? Adı üstünde gerçekleştirilmeyecek bir Ütopya. Platonun Devlet kitabında ise bu kitabın aksine ütopik bir devlet anlatılırken bir yandan da hep tartışılan derin felsefi mevzularda da derin düşünceler dile getirilmiş.
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Timaş Yayınları · 202320,4bin okunma
Reklam
200 syf.
9/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Keşke herkes bir Rakım Efendi olsa!
Tanzimat Döneminin ustasından tek kelimeyle harika bir kitap. Ahmet Mithat Efendi bize bir kez daha usta kalem olduğunu kanıtladı. Evvelâ kitabın üslübüna hayran kaldım. Dili biraz ağır olsa da akıcılığından hiç bir ödün vermedi. Kitabı bir oturuşta hiç kalkmadan 4 5 saatte bitirmemek imkansız. Öyle akıcı ki tek yapmanız gereken kemerlerinizi bağlayıp, arkanıza yaslanıp hikayeye başlamak. Zaten bir anda bitiveriyor. Bu kadar methettikten sonra muhtevâsına gelelim. Tanzimatta yaşanan ve aynı anda estirilen "Alafranga" ve "Alaturka" rüzgarları adetâ bağrınıza çarpıyor. Zira kitap, namuslu bir Alaturka olan Rakım Bey ve çapkın bir Alafranga olan Eflâtun Beyin hikayelerinden bahsediyor. Hangi tarafı tercih edeceğimizi de biz okuyuculara "erbâb-ı mütalaaya" bırakıyor. Kısacı herkesin; o zamanki halkın durumunu, özellikle de iki medeniyete aşırı derecede mâruz kalan Beyoğlu ve ehlinin durumunu görmesi için tek solukta okuyarak Batı-Doğu çatışmasının rüzgarlarını yüreğinde estirmesi gereken bir kitap.
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Dergah Yayınları · 201422,7bin okunma
339 syf.
9/10 puan verdi
Karanlıkta bir aydın
"Okumak, iki ruh arasında âşıkane bir mülâkattır." Cemil Meriç, bir yoksul, bir sefil. Kitaplarıyla gören, kitaplarıyla duyan, kitaplarıyla ölen bir "entelijansiya". Kitapları kendi hayatını aydınlattığı gibi bizi de aydınlatan Türkiyedeki gerçek aydınlar olan Cemil Meriç aynı zamanda bir İslamcı. Bizim olmayan Batı Uygarlığından medet ummayı reddetmiş, uyanları da hicvetmiştir. Bizim olan İslâm Umrânına inanmış ve doğruluğunu dönemine rağmen haykırmıştır. Allah ondan razı olsun. Üstad gerçekten tam bir aydın, öyle çakma aydınım diye geçinenlerden değil. Zihin dünyası hem çok karışık hem çok berrak. Muhayyilesinin sınırları çok geniş. Manzumede de nesirde olduğu kadar usta, tam bir mütefekkir. Bu Ülke kitabını her Türk Gencinin okuyup yalayıp yutması gerekiyor. Kesinlikle bir baş yapıt. Muhtevâsı genellikle yakın tarihimiz. Kısacası bu kitap eğer bir "Homo Saphiens Saphiens"in eseri ise ben "Homo Saphiens"im
Bu Ülke
Bu ÜlkeCemil Meriç · İletişim Yayınları · 201821,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
168 syf.
7/10 puan verdi
Ah Lotte Ah!
Öncelikle kitap ortalamaydı, çok aman aman şâhane bir kitap değildi. Ama okumaya değer bir kitaptı. Vakit/Performans açısından beğendiğimi söyleyebilirim. Kitabı alma nedenim bir kitapta okuduğuma göre bu kitabı okuyan Norveç'teki, İsveç'teki bebeler intihâr ediyorlarmış. Bundan sonra hemen kitabı aldım ve okudum. Kabul ediyorum eyvallah hüzünlü kitap, aşk gördük, yandık kül olduk, bize hayatı sorgulattı mamafih gözümüzden bir damla yaş akıtmadı. Kitabı bitirdikten sonra kapattım ve içimden "Yer mi lan Anadolu Çocuğu" dedim ve "We are not in the danger, We are the danger" repliğini tekrarladım. Kısacası kitapta imkansız aşk oynanmış ve mutlu (!) son ile bitmiştir.
Genç Werther’in Acıları
Genç Werther’in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Can Yayınları · 2020121,1bin okunma
384 syf.
7/10 puan verdi
Ah Goriot Baba, Yaktın Bizi
Kitap öncelikle ilk 100 sayfası hiç mi hiç akıcı değil ve karakterleri kaçırmamak için teker teker "Bu kimdi ya" serzenişiyle geriye döndüğümü itirar etmeliyim. Buna rağmen kitap güzeldi. 150. sayfalardan sonra açılan kitapta 19. Yüzyılın başlarındaki Fransız Burjuvazisinin rüzgarları esti. Şatafatlı balolar, binbir çeşit yemekler... Diğer yandan da "Kızını dövmeyen dizini döver" atasözünü adetâ haklı çıkartacak Goriot Babanın hâlini müşâhede ettik.
Goriot Baba
Goriot BabaHonore de Balzac · Doğan Kitap · 201814,8bin okunma
Reklam
170 syf.
9/10 puan verdi
Harikulâde
Öncelikle kitap klasik İslam Felsefesinin temel eserlerinden bir tanesi, küçükken az çizgi filmini izlemedik. Felsefeye ilgisi olmayanların çok okumasını tavsiye etmem, kafa yorarak okumak, okumak için okunamak lazım. İbn Sina'nın Hay hikâyesi daha imgesel olmakla birlikte bize Farabi'den ilhâm alarak devam ettirdiği Meşşâilik geleneğinin (Yeni Eflatunculuk) kırıklarını gösteriyor. İbn Tufeyl'in Hay hikâyesi ise tam anlamıyla hârika. Hikâyeyle birlikte İşrâkiliği bize tanıtmış, temel ilke ve prensiplerini ortaya koymuş.(Spoiler vermek istemeden) Maddeyle Mutlak Varlığı bulamayacağımızı kanıtlayan ip akıl yürütmesi yıllarca Eşâri-Mâturidi kelâmcıların kullanacağı hârika bir delil ortaya koymuştur.
Hay bin Yakzan
Hay bin Yakzanİbn-i Sina · Yapı Kredi Yayınları · 20214,696 okunma
53 syf.
3/10 puan verdi
Boştu sanki biraz
Çok bir inceleme yazılacak tarafı yok, okurken keşke 2. Selim kitabı okusaymış da savaşa gitseymiş diye düşündüm, yani 600 yıl önce yaşasam baya etkilenirdim, şuan okumanın neredeyse hiç bir yararı yok.
Savaş Sanatı
Savaş SanatıSun Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202038,9bin okunma