Murat Karahan

Murat Karahan
@Muratkarahan
Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme - Yüksek Lisans
İstanbul
24 Temmuz
125 okur puanı
Mart 2018 tarihinde katıldı
256 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Kitabı okumadan önce kitabın 1970 yılında yazıldığını bilmek gerekiyor. Yazılanlar ile günümüz arasında ilişki kurmak ve yorumlamak açısında önemli bir veri. Çünkü toplumun ve tüketimin değişimi Jean Beudrillar'ın yazdıklarına ya paralel bir yerde durmakta ya da tekrar yorumlamaya ihtiyaç duymaktadır. Tüketim salt bir ihtiyaç mıdır?
Tüketim Toplumu
Tüketim ToplumuJean Baudrillard · Ayrıntı Yayınları · 2021970 okunma
Reklam
199 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kent ve mekan üzerine çalışmaları ile bilinen Henri Lefebvre, bu kitabında insanın gündelik hayat ile ilişkisini farklı boyutlarla ele almaktadır. Bu boyutlar 5 başlık olarak ortaya konmaktadır: -Bir Araştırmanın ve Bazı Bulguların Takdimi -Bürokratik Yönlendirilmiş Tüketim Toplumu -Dilin Görüngüleri -Terörizm ve Gündelik Hayat -Sürekli Kültür Devrimine Doğru İlk bölüm olan Bir Araştırmanın ve Bazı Bulguların Takdimi’nde özellikle Ulysses ile ilgili tespitlerinden yola çıkarak yaptığı saptamalar yazarın bağlam gücünü ortaya koymaktadır. Tüketim ile ilgili yazdıklarında ise insan gündelik hayat dönüşümünün içerisinde tüketimin artan ve diğer her şeyi içine alan yapısını vurgulamaktadır. Dil ile ilgili bölümde ise toplumsal gerçeklik olarak dil ve bilimin prototipi olarak dilbilim gibi ayrımların üzerine gidilmektedir. Terörizmi kavramsal olarak sorgulamakta kültür ile ilgili birikimin gündelik olana etkisini de vurgulamaktadır. Modern yaşam/kent yaşamı ile ilgili değişimler açısından bu kitap ve yazarın diğer çalışmalarını ilgi duyan kişilere tavsiye ederim. Araştırma yapan kişiye iyi referanslar sağlamasının yanı sıra bu konularda düşünen kişilere de iyi pasajlar sunmaktadır.
Modern Dünyada Gündelik Hayat
Modern Dünyada Gündelik HayatHenri Lefebvre · Metis Yayıncılık · 201183 okunma
591 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Jostein Gaarder’in okuyucunun felsefeyi bir hikaye/kurgu içerisinde özümseyerek okumasını istediği bir kitap. Anlatılan filozof ve düşünceleri bir pür olarak vermekte okuyucuları ana kahraman olan Sofi’nin bedeninde buluşturmaktadır. Kurgu olmasına rağmen ilgilendiğiniz bir filozof veya düşünce var ise kitabın o bölümü açarak okuyabilirsiniz. Bu açıdan kitap hem bütünsel bir düşünce tarihi sunmakta hem de ilgi, çalışma alanına göre bölümler barındırmaktadır. Kitapta felsefenin derinliklerine inmezseniz ancak nereye dalmanız gerektiğinizi nereden yüzmenin sizin için keyifli olabileceğini öğrenebilirsiniz. Felsefe ile ilgilenenler için çok bilinen ana hatlar bulunmaktadır. Bir tekrar veya görmediği detaylar açısından yararlı olabilir. Özellikle hiç ilgi duymamış okuyucular için ise okumak daha içerikli kaynakları okumak açısından öncü olabilir. Yazarın bütün felsefeyi ve filozofları anlatacağım gibi bir iddiası olmadığı için birçok önemli düşünür kitapta yer almamaktadır. Ayrıca Sophia’nın bilgi anlamına gelmesi yazarın bu ismi seçmesinde etkili olmuş olabilir.
Sofie'nin Dünyası
Sofie'nin DünyasıJostein Gaarder · Pan Yayıncılık · 202036,5bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
197 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
Adorno ile birlikte Frakfurt Okulu’nun önemli temsilcilerinden biri olan Max Horkheimer’in yazdığı pragmatizm ve pozitivizm eleştirisi üzerine kurduğu bir kitaptır. İnsan aklının, bireyin dönüşümünü ve doğa karşısındaki konumu ve düşüncesi oldukça zihin açıcıdır. Doğanın içerisinde ve doğadan ayrı – pramidin üstünde- bir bakışıın eleştirisi yapılmaktadır. Aslında modern bireyin düşünce biçimine yönelik önemli tespitler bulunmaktadır. Bu açıdan özellikle Sanayi sonrası akıl ile pragmatizm arasındaki bütünleşmenin yansıması. Rasyonalite edilmiş kapitalist bir akıl yaşamın tüm kılcal damarlarına işlemektedir. Bir sonraki adımın faydası bütünselliği, derinliği yok etmekte gündelik yaşamı ele geçirmekte, insanı disipilinize etmekte ve mekanik hale getirmektedir. Faşizmin kanalları da açılmaktadır. Kitap bir bütün olarak akıl, birey, doğa-insan üzerine düşündürtmektedir. Özellikle 3. Ve 4 .bölüm olan “Doğanın Başkaldırması” ve “Bireyin Yükselişi ve Düşüşü” bölümlerinde yanınızda kalem de bulunmasını tavsiye ederim. Not alınacak birçok cümle bulunmaktadır.
Akıl Tutulması
Akıl TutulmasıMax Horkheimer · Metis Yayınları · 1986435 okunma
875 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
Kitap 3 ciltten oluşmaktadır. 1. cilt sermayenin üretim ilişkileri süreci, 2. cilt sermayenin dolaşım sürecinden, 3. cilt ise bir bütün olarak kapitalist üretim sürecini incelemektedir. 1.ciltte Para-Meta-Meta’-Para’ üzerinden sermayenin üretim süreci ele alınmaktadır. Meta ve Para arasında ilişkinin üretim sürecinden geçerek nasıl oluştuğu
Kapital 1. Cilt
Kapital 1. CiltKarl Marx · Yordam Kitap · 20151,839 okunma
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Oxford sözlüğü tarafından 2016'da yılın kelimesi olarak seçilen post-truth kavramı ilk kez yazar Steve Tesich tarafından 1992 yılında kullanıldı. Ralp Keyes’in 2004’te yayımlanan “The Post-Truth Era: Dishonesty and Deception in Contemporary Life” isimli kitabında ise bu kavram analiz edildi. Post-truth kavramı, gerçeğin, hakikatin manipüle
Yalanın Siyaseti
Yalanın SiyasetiYalın Alpay · Destek Yayınları · 2017918 okunma
712 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Kitap kurgu olarak gerçekten özgün bir niteliğe sahip. Mitlerin ve tanrıların dönüşümü aslında bir insan yansıması. İnsan nasıl dönüşüyor ki şekil alan tanrıları da farklılaşıyor. Günümüz ile geçmişin mitleri arasındaki karşıtlık bu dönüşümü göstermek açısında çok iyi bir kurgu, düşünce. Bunun olay örgüsü bağlamında karşılıkları kitapta biraz sönük gibi. Bu fikir daha da bu dönüşüme vurgu yapılarak okuyucunun yüzüne vurulabilirdi. Diziyi izleyip sonra kitabı okumak da görsellik açısından direkt bir yöneltme halini alıyor. Dizinin bölüm başlarında verilen kesitler ayrı ayrı izlenmesi gereken alanlar ayrıca. Tanrılar için bkz: youtube.com/watch?v=Q01x10M...
Amerikan Tanrıları
Amerikan TanrılarıNeil Gaiman · İthaki Yayınları · 20181,114 okunma
300 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
"Kapitalizm ve sınıf mücadelesi" ortodoks marksizm bakış açısıyla yazılmış ve teorik incelemelerde bulunmuş. Kimlik ve ezilenler üzerinden gerçekleştirilen politikaları sınıf ve üretim güçlerinden bağımsız düşünülmesine karşı çıkılmaktadır. Üretim ilişkilerinin kapitalizm içerisinde aynı şekilde kurulduğu ve mücadelenin bu alanda yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Foucaultcu iktidar yaklaşımları eleştirilmekte ve iktidar ilişkilerine sınıf ve üretim üzerinden perspektifler çizilmesi ve biyo-iktidar kavramının bu bağlamda yanıltıcı olabileceği ifade edilmektedir.
Kapitalizm ve Sınıf Mücadelesi
Kapitalizm ve Sınıf MücadelesiYusuf Akdağ · Evrensel Basım Yayın · 20144 okunma