Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nazife Göğüş

Nazife Göğüş
@NazifeG
Dünyadan savaş haberleri geliyor; fotoğraflar, filmler, alevler, dumanlar kaçışan koşuşan insanlar, cesetler, askeri araçlar, kameralar, demeçler, çocuklar. Savaş o yanda. Bu yanda deniz-kum ve güneş.
Reklam
Gökyüzü gözükmez. İnsanların yüzleri, gözleri, tebessümleri gözükmez. Türküleri, şakaları duyulmaz. Hayat kavgasının şiddeti, ekmek parasının dehşeti, alın teri, işte o kadar.
Maviye Maviye çalar gözlerin, Yangın mavisine Rüzgarda asi, Körsem, Senden gayrısına yoksam, Bozuksam, Can benim, düş benim, ellere nesi? Hadi gel, Ay karanlık...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ve hep olmayacak şeyler kurarım, Gülünç, acemi, çocuksu...
Evet, ağlamaklı oluyorum, demdir bu. Hani, kurşun sıksan geçmez geceden, Anlatamam, nasıl işsiz, karanlık... Ve zehir-zıkkım cıgaram. Gene bir cehennem var yastığımda, Gel artık...
Reklam
Neden, neden alnındaki yıkkınlık, Bakışlarındaki öldüren buğu? Kaç yol ağlamaklı oluyorum geceleri... Nasıl da almış aklımı, Sürmüş, filiz vermiş içimde sevdan, Dost, düşman söz eder kendi kavlince, Kınanmak, yiğit başına. Bu, ne ayıp, ne de yasak, Öylece bir gerçek, kendi halinde, Belki, yaşamama sebep...
Asıl, bizim aramızda güzeldir hasret Ve asıl biz biliriz kederi.
Sayfa 31 - Metis Yay.Kitabı okuyor
Çağdaş insanın korkusu, vicdansızlığından kaynaklanıyor belki de. Kim duyumsatacak vicdanımızı bize? İnsan mı, toprak mı? Ölüm mü, yaşam mı? Çağdaş insanın en büyük olumsuzluğu vicdansızlığıdır. Vicdanımız işlevini yapmadan nasıl giderilir bu yoğun karanlık? Adaletsizliği, zulmü, ancak vicdanlı olabildiğimiz zaman durdurabileceğiz: tüm yeryüzünde.
"Durduğun yerde sağlam dur, gerileme". Bağışlamıyor toprak gerileyeni.
İnsan; derin, yalın bir 'ağırlık' her şeyden önce.
Reklam
İnsan, nesnelerin bir bakıma tutsağı olmanın da ötesinde, nesne olup çıkmıştır: insanın, göz gözü görmeyen bir PAZAR YERİNDE parçaları satılmaktadır: alanlar da satanlar da, özdeş birbirlerine: EKSİK İNSANLAR.
"Korku" derdi, "Bir arkadaş gibi yanında olmalı insanın" dersi, "umutla dengelemek için: içimizi".
İnsan, iyice nesneleşen yanlarını çok keskin bıçaklarla yontmazsa, kendi kendini kanatmazsa, bitebilir insan soyu.
"umut" diyordu, " umut hiç eksilmiyor bende: bu kırık telleri ses verdikçe, insan, bu sesin kendi sesi olması gerektiğini anlayacak sonunda".
İnsan, yazık ki, gittikçe mekanikleşiyor: dört duvar arasında -bu duvarlar da sana doğru yürürken- şimdi ne yapacaksın insanoğlu?
Çağımız insanı adeta bir kül çağı yaşıyor.
Reklam
Yığınlaştırılan insan, müthiş de bir yalnızlık içindedir.
Yargılıyız acı çekmeye. Acının her şeye egemen olduğu bir çağda yaşıyoruz: en çok insan öldürülen bir çağ çünkü bu.
Umut hiç kalmadı mı? (Bakardı yüzüme: "var" derdi, "var. İnsanın içindeki buzullar; sanatın, edebiyatın verdiği ısıyla, insan sevgisiyle kolayca eritebilir. Umut var insanda hâlâ").
Büyük bir yalnızlık içindedir çağdaş insan = (Çünkü unuttuk sevgiyi = uygulayımbilimin yoğun ağırlığı altında büküldü belimiz + ruhumuzun gereksinimlerini konuşmanın ayıp olduğu bir çağda insanlık idam edildi = yana kaymış gözlerimizle, birbirimizin asılı bedenlerini seyrediyoruz ipte).
‘’Maneviyattan konuşan tiplere ‘sapık, yobaz, tutucu, gerici’ gibi sıfatların yakıştırıldığı bu şehir bir süre sonra sallanacak, öyle bir sarsıntı olacak ki seçilmiş insanların dışında kimse kalmayacak. Önce dudak bükenler, sonra bu insanlarla başka yerlerde, farklı şekillerde karşılaşınca ellerini öpmek için hızlı hareketler yapacaklar.’’
Reklam
Anlamsız bir salınmaydı moda; günümüzü, değersizliği ve hiçliği yansıtıyordu.
Cadde güzeldir, insansız elbiseler geçer giderler, elbisesiz insanlar gider gelirler.
Yalnız ve yalnızsınızdır. Kalabalık ama bir tuhafsınız; güzelsiniz fakat ayaklarınız yere basmıyor.
Yaşamak... inançsız insanların yaşadığı o fasit dairedeki renksiz, duygusuz, monoton küpler.
Endüstri artıkları, hayatta kalma çabamız, isteğimiz bizi böyle doğa düşmanı, kendi geleceğini düşünen garip yaratıklara dönüştürdü.
Ölüm! Yılandan da soğuk, veremden de beter bir hastalık ölüm, ölümü beklemek...
Reklam