Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Psyche

Geçen gün, küçük köy tapınağını temizlerken, hayretle duvar da bazı levhaların asılı olduğunu fark ettim. Üzerlerindeki tozu fır çalayıp, silik ve solgun harflere bakınca, düzinelerce haiku* şiiri gördüm. Bunun gibi küçük bir köyde bile, 20-30 kişi haiku yazmış ve bunları burada sunmuşlardı. Bu, eski zamanlarda insanların yaşamlarında ne kadar serbest alana sahip olduklarını gösteriyor. Bu dizelerden bazıları birkaç asırlık olmalı. Çok eski bir zaman olduğuna göre, muhtemelen fakir çiftçilerdi ama yine de haiku yazacak boş zamanları vardı.
Sayfa 121 - Kaos
Psyche okurunun profil resmi
Şiir yazacak kadar boş zaman :))))
Reklam
İlkbaharın yedi otunu* toplayıp yediğiniz zaman, ruhunuz yu muşar. Ve eğrelti sürgünü, osmunda ve çobançantası yediğiniz zaman sakinleşirsiniz. Rahatsız, sabırsız duyguları sakinleştirmek için bunlardan en iyisi çobançantasıdır. Derler ki, eğer çocuklar çobançantası, söğüt tomurcuğu ya da ağaçlarda yaşayan böcek leri yerlerse, çığlık çığlığa ağlama nöbetleri geçermiş ve eski za manlarda bunlar çocuklara sıkça yedirilirmiş. Daikon’un (Japon turbu) atası nazuna (çobançantası) adındaki bitkidir ve bu nazuna sözcüğü nagomu sözcüğüyle ilintilidir ve bu da yumuşamak anla mına gelir. Daikon “insanın mizacını yumuşatan ottur”. Yabanî gıdalar arasında böcekler genellikle göz ardı edilirler. Savaş sırasında, araştırma merkezinde çalışırken, bana Güney doğu Asya’da hangi böceklerin yenebileceğini bulma görevi veril mişti. Bu konuyu araştırdığımda, hayretler içinde neredeyse tüm böceklerin yenebileceğini ortaya çıkardım. Örneğin, hiç kimse bit ve pirenin bir yararının olabileceğini düşünmez ama bit, toz haline getirilip kış tahılıyla birlikte yenildi ğinde bir sara ilacıdır. Pire de donma sonucu oluşan kangrenin ilacıdır. Bütün böcek larvaları yenebilir, ama canlı olmalıdırlar. Eski metinleri karıştırınca, ıslak mekân kurtçuklarının “lezizlikleri” ile ilgili hikâyeler buldum ve bildiğimiz ipek böceğinin de benzer siz şekilde nefis olduğu yazılıydı. Güveler bile, eğer kanatlarındaki tozu önceden silkelerseniz, çok lezzetlidirler. Yani, ister lezzet açısından, ister sağlık açısından bakılsın, in sanların itici saydıkları birçok şey gerçekte oldukça lezzetli ve insan bedeni için yararlı olabilir.
Sayfa 112 - Kaos
Psyche okurunun profil resmi
Suteresi, çobançantası, yabanî şalgam, cottonweed, sıçankulağı, yabanî turp ve an ısırganı.
Psyche yorumladı.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Psyche okurunun profil resmi
Pdf ise bana da gönderir misin Kayaberk?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bir yöntem geliştirmenin normal yolu “bunu denesek nasıl olur?” ya da “şunu denesek nasıl olur?” diye sormak ve peş peşe çeşitli teknikler denemektir. Bu modern tarımdır ve yalnızca çiftçiyi daha meşgul bir insan haline getirmeye yarar. Benim yöntemim bunun tersiydi. Ben, işleri daha zor değil daha kolay hale getirecek hoş ve doğal bir tarım* yöntemi bulmayı amaçlıyordum. “Bunu yapmasak nasıl olur? Şunu yapmasak nasıl olur?” -benim düşünme şeklim buydu. En sonunda şu sonuca vardım, sürmeye gerek yoktu, gübrelemeye gerek yoktu, kompost yapmaya gerek yoktu, böcek ilacı kullanmaya gerek yoktu. Bu noktaya kadar indiğinizde, gerçekten gerekli olan çok az tarım uygulaması vardır. İnsanın gelişmiş tekniklerinin gerekli görünmesinin nedeni, do ğal dengenin aynı yöntemler kullanılarak ciddi şekilde bozulması sonucunda toprağın bunlara bağımlı hale gelmiş olmasıdır.
Sayfa 42
Psyche okurunun profil resmi
* Doğayı insanların yaranna yeniden şekillendirmek için giderek karmaşıklaşan teknikler uygulama yolunu izleyen modem yaklaşımın yerine doğal bir çevrede ve onunla işbirliği içinde olabildiğince sade şekilde uygulanan tarım.
Psyche bir yorumu yanıtladı.
90 syf.
3/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Yanık Saraylar
Yanık SaraylarSevim Burak
7.5/10 · 762 okunma
Levent okurunun profil resmi
Şimdi "Sahibinin Sesi" ni okudum. Aynı konuyu tiyatro oyunu olarak yazmış. Kaçırdığım ne var acaba??
Psyche okurunun profil resmi
Bildirim gelmedi şimdi gördüm yorumu. Evet tüm eserlerinde ortak konuları işliyor Sevim Burak ama farklı şekillerde. Daha çok tekniğine bakmalısınız. Şöyle düşünelim, içine fırlatıldığı ailenin inanışlarını reddediyor ilk gençliğinde Sevim Burak. Dönem Türkiye'sini düşünürseniz devrin ötekilerinden biri ailesi. Ama ülkenin de bir parçası. Mesleği terzilik/ modacılık vd. Kumaşlarla yaptığını kelimelerle yapıyor ve bunu hayatına hatta inanç/ inançsızlık durumlarında dahi uyguluyor. Tevratı yeniden yazmak gibi bir fikri var bence bu bile çok enteresan. Ailesi ve kendisini anlattığı hikâyelerinde bir kimlik arayışı da var anne babasının kimliklerinden dolayı. Ay ya Rab Yehova ya da Sahibinin Sesi'ni aynı tonda aynı vurguyla okuyamayız. Anlatılanlar benzer şeylerdir ama anlatan da anlatılan da farklıdır. Biçer diker biçer diker ve sonra paramparça edip tekrar diker. Okuyalı çok uzun zaman geçti üzerinden ama bence daha iyi puanlar hak eder. 😊
Reklam
Psyche bir yorumu yanıtladı.
Her bakımdan akepeli Kreon
KREON Tek değildir yeryüzünde sürülecek tarla,
Levent okurunun profil resmi
O zaman da varmış bunlardan.!! Yoksa bu erkek (m)illeti hep aynı mı?😊
Psyche okurunun profil resmi
Hep aynısnıız :)) ama kadınlar da aynı değişen bir şey yok Sartre hesabı :))) Şaka bir yana Kreon düşünce tarihinin sayılı kötülerinden, Brecht Sophokles kadar güzel yansıtmış.
Psyche bir yorumu yanıtladı.
ANTİGONE İyi bak kendine, yaşıyorsun. Benim ruhum öldü: O yüzden ölülere hizmet edebilirim yalnızca.
Sayfa 47 - YKY
Psyche okurunun profil resmi
Her şeyi her şeyle bağlayabilirim Eliot!
4.580 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.