Doğal Tarıma ve Doğal Hayata Geçiş

Kaos Yayınları
Orijinal Adı:
The One-Straw Revolution

2021 4. kitabı
Bay Fukuoka gençken yaşadığı felsefi bunalımlar sonucunda tüm insani çabanın ve anlayışın bir öneminin olmadığını düşünür. Bu düşünceden kurtulmak ister ancak içinde bu düşünceye bir zıtlık oluşturamaz. Daha sonra dağdaki bir kulübeye taşınır ve ilkel bir yaşam sürmeye başlar. Eğer fark ettiklerini, bir narenciye ve tahıl çiftçisi olarak hayata geçirip örnekleyebilirse bütün dünyanın düşüncelerinin doğruluğunu kabul edeceğini düşünür. Bu doğal tarım yolu, Japon çiftçisinde, ilk önce bilimin gelişmesine bir tepki olarak yorumlanır ancak Fukuoka’nın yapmakta olduğu şey insanlığın hiçbir şey bilmediğini gösterme çabasıdır. Sayısız başarısız denemeleri olur ancak daha sonra şu sonuca varır; sürmeye gerek yoktu, gübrelemeye gerek yoktu, kompost yapmaya gerek yoktu, böcek ilacı kullanmaya gerek yoktu. Bütün araştırmaları, şunu ya da bunu yapmama yönünde olur. Otuz yılın ona öğrettiği, çiftçinin durumunun neredeyse hiçbir şey yapmazsa daha iyi olacağıdır. Ve Bay Fukuoka, kendi yönteminden “hiçbir şey-yapma” tarımı diye söz eder. Hiçbir şey yapmadan tüm teknolojik aletleri ve kimyasal maddeleri kullanan çiftçilerle hasatta aynı ürün miktarını elde eder. Tarımı hayatın merkezine koyarak sağlık, ticaret, politika, eğitim ve diğer alanlarda bir rehabilitasyon süreci planlar. Toprağın iyileştirilmesini ve insan ruhunun arınmasını aynı süreç olarak görür ve sürecin gerçekleşebileceği bir yaşam ve tarım şekli önerir. Herhangi bir yerden gelerek, dağda kulübelerde yaşayan ve tarıma yardım eden öğrencilerden, akademisyenlerden, sanatçılardan kendisi de güncel bilgiler öğrenir. Kendisini insanların belli bir süre kaldıktan sonra yollarına devam ettikleri bu yolgeçen hanının bir hizmetkarı olarak görür. Doğal gıdanın aslında tarla sürmeden, ilaç, gübre, traktör vs
2017 48. kitabı
Ekin Sapı Devrimi ziraat ile alakalı bir eserdir. Aslen mikrobiyoloji dahil bitkiler üzerinde uzmanlıkları bulunan yazar, bizlere günümüz endüstriyel tarım uygulamalarının yanlış olabileceğini gösteriyor. Şöyle ki; Bir tarlaya hiç bir kimyasal, gübre, zirai ilaç kullanmadan hatta tarla sürülmeden tohum ektiğinizde ortaya çıkan ürünün verimi ve kalitesi endüstriyel tarım ürünlerinden fazla oluyor. Ürüne dair ilaç ve gübre gibi maliyetler de olmadığından elde edilen meyve sebzeler çok daha ucuz oluyor. Yazarın tanımına göre bu tam bir devrim. Yazarın günümüz bilim anlayışına dair göndermeleri ise kendi başına bir felsefe oluşturabilecek derecede zengin. Günümüzün probleminin uzmanlaşmak olduğu vurgulanıyor. Bir olaya bakarken uzmanlık anlayışı gereği durumun bir bölümünü görüyoruz, her uzman kendi bakış açısından konuya dahil oluyor, bu da resmin tamamını görmemize engel oluyor. Bu sebeple Masanobu Fukuoka: "dünyayı olduğu gibi gören yalnız çocuklardır" diyor. Ziraatle ilgilenen okurların kaçırmaması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar.
sap var mal var.
2021 14. kitabı
Ciftciyim. Gecen gun asfalt yoldan çiftliğe giden stabilize yola donup ciftligin giris kapisina dogru surerken 3-4 gundur yol kenarinda agzina kadar cople dolu oldugunu dusundugum cop posetini durup yoldan almaya karar verdim. 3-4 gun sonra bu karari yani cop posetini alip ciftlik kapisinin girisinde, cop tenekelerinden en fazla 100 metre uzakliktaki bu copun bana ait olabilecegine ve coban kopeklerinin cop tenekesinden cikarip yiyecek bulma umuduyla buraya kadar tasimis olabilecegi ihtimali iyi niyetli ihtimalim olmak ile birlikte, copun bulundugu tarlanin sahibinin sulama ekibinin copu olma ihtimali arasinda git geller yasamis inatla 3-4 gun boyunca bu ihtimaller yuzunden alip cop tenekesine atmamistim. Arabayi durdurup cop posetine elimi attigimda poset yipranmis yerinden kendini saldi ve icinden bos bira kutulari , bir adet soslu misir ambalaji ve traktor vites kolu ve topuzu ile beraber ivir zivir copler cikti. Bu konuda tum turkiyede ciftcilik yapan ve yapmayan herkesin ama herkesin kulaklarini cinlatacak kadar saglam ve okkali guzel bir kufur savurduğumu inkar etmiyorum. Ama yine de bardagin dolu tarafindan baktim hadiseye. Adam bu copleri posete koyma gereksinimi duymadan alelade etrafa savurup calilarin arasina atip yoluna devam edebilirdi. Ve ben o copleri daha gec bir zamanda kir gezisine ciktigim vakitlerde gorur tek tek toplardim. Velakin yine de cop posetini, kendi topraginin yol kenarinda birakmayip ekmek yedigi, hasat ettigi topraga saygisini gostermek adina 100 metre yuruyup bu copu olmasi gerektigi yere biraksaydi tum turkiye'de ciftci olmus ya da olamamis dogayi kirleten tum dusuncesiz virus kilikli beyinsizlerin kulaklari cinlamayacakti. Bu topraklarda ciftcilik yapan insanlar icin kitap cok da derin veya teknik degil aslinda. eski
Felsefe
Ekin Sapı DevrimiMasanobu Fukuoka · Kaos Yayınları · 2006167 okunma
aptallık açığa çıktığında zeki görünür
·182 syf.·
2021 95. kitabı
Öncelikle belirtmek istediğim şey şu ki; bu kitap benim "hayatımın kitapları" listesinde ilk 3'e yerleşti. Kitap çok akıcı ve bilgilendiriciydi. Okurken sanki yazar karşınızda ve aklındaki her şeyi, tüm düşüncelerini bizzat size anlatıyormuş hissi veriyor. Uzun süredir kafamda dönüp duran birçok soruya Bay Fukuoka sayesinde yanıtlar buldum. Kitap içerik olarak oldukça doluydu ve her sayfasında beni doyurdu diyebilirim. Yarı-yabani yetiştiricilik, tek-darbe ve hiç-darbe okulları, Ai Çing felsefesi, doğal gıda, yemek kültürü, doğanın gıda mandalası gibi daha birçok konudan bahsederek olması gereken -kendine göre- doğal tarımı bize açıklıyor. Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabının önemi ne kadar çok ise, bu kitabın da önemi bir o kadar çok benim için. "Doğal tarım üzerine yazılmış olan bu kitap, gerektiği üzere, doğal gıdalara da değinmektedir. Bunun nedeni gıda ve tarımın aynı şeyin ön ve arka yüzleri olmalarıdır. Gün gibi açıktır ki, eğer doğal tarım uygulanmazsa, halka doğal gıda sunulamaz. Ama eğer doğal beslenme kabul görmezse, çiftçi ne yetiştireceğini şaşırır." (s. 152)
Anlatı
2017 47. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2017 00:00
doğal tarım, doğal hayat ve doğal beslenme alanında, deneyimlere dayalı kaleme alınan güzel bir eser. Bir de işin içince bile bir japon usta olunca daha farklı bir anlam kazanıyor. Ziraat alanında üretim yağan, eğitimalan, eğitim verenlerin öncelikle ve özellikle okumasında fayda var. Kitap sadece toprak, ürün ve tgarımdan bahsetmiyor. Yaşam felsefesi notları da var ayrıca.
2000 254. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
“Doğaya hizmet et ki herşey yolunda gitsin" bu dünyada izlememiz gereken yol. Fukuoka'yı ilk duyduğum zaman kil ve topraktan tohum topları yapıyorduk. Bütün bu şeyleri okumanın ve öğrenmenin tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bu aralar hayatımda olan şeylerden dolayı hayatımın anlamını her gün sorguluyorum ve bu kitap sadece doğal tarım ile ilgili değil, hayatı anlama ile ilgili. Adamın bilgeliği gerçekten hayranlık uyandırıcı. Tarım felsefesi okuyormuşum gibi hissettim. O bir senelik pirinç-buğday-arpa-çavdar ekimi döngüsünü hayretle izledim diyebilirim. Bu kadar sene pes etmemesinin sonuçlarını görmüş biri. Olumlu sonuçlarını,beklediği sonuçları görmüş gibi. Fırsatım olsa bu hayatta görmek istediğim insanlardan biriydi. Huzur içinde yatsın. Her şey boş başlığı altında "İnsanlık hiç ama hiçbir şey bilmiyor. Hiçbir şeyin içinde hakiki bir değer yok ve bütün yapılanlar nafile, anlamsız birer çaba" diye söylüyor bu da tam benim bu zamanlarda yaşadığım şeylere çağrışım yapıyor. Bir senedir kendimi o kadar kaptırmışım ki ne yaptığımı, niye yaptığımı, ne olduğumu, ne olacağımı unutmuştum. Bu aralar bir arkadaş,bir durum,bir kitap vasıtasıyla bazı aydınlanmalar yaşıyorum. Umarım bende Fukuoka sensei gibi mutlu olabileceğim sade ve doğayla birlikte bir yaşam kurarım. İki senedir bazı doğa sever arkadaşlar doğada yürüyüşler,keşifler yaptık. Hobi bahçesinde permakültür deneyerek sebzeler diktik. Malçlama yaptık. Ama yaptığımız şeyler düşündüğüm kadar doğal bir tarım değilmiş. Fukuoka sensei dönüşümlü ekerek hiç birşeyi boşuna harcamıyor ve zararlı böcekleri bu şekilde def ediyor. Biz bu sene iyi olduğunu düşündüğümüz için bahçemize solucan gübresini boca ettik resmen. Malç kartonlarının altına ve üstünü baya kapladık. Belki domateslerimizin kızarmadan çürümesi bu yüzdendi,
Kültür
2021 19. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 23:36
Doğal tarım ve sadelik nasıl yan yana gelir derseniz, bu kitabı okuyun ve görün. Kitabı zevkle okudum. Doğal gıdanın ucuz olması taraftarıyım ben de. Hiç bir şey yapmamak demek, yan gelip yatmak demek değil, doğaya zarar verecek hiç bir şey yapmamak demektir. Kesinlikle okunması gereken kitaplardan...
2021 29. kitabı
Permakültürün ve doğal ekolojik düzenle beraber hareket eden tarım sistemini baştan incelemek istiyorsanız mükemmel bir eser. Yabani otlarla mücadele etmeden, ağaçları budamadan,toprağı sürmeden ve gübre kullanmadan tamamen doğal yöntemlerle endüstriyel tarımdan daha fazla verim almaktan bahsediliyor. İlginç ve güzel bir kitap
2018 4. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2018 00:00
İnsanlar kılıçlarını bilemeyi bırakıp , oraklarını bilemeli diyor Bay Fukuoka San . Kitapta doğal tarım yapmanın metotlarını anlatırken , insanların varoluş amacına da değinen yazar , oldukça başarılı örneklendirmeler de yapıyor. Eğer ticari tarımdan vazgeçilirse ve kişi kendi ihtiyaçları doğrultusunda tarım yaparsa gerçek doğal tarım o zaman olacağını belirtiyor. Evet günümüzde tarımın geldiği noktada insanların kendi yaşam biçimlerini de düşünerek doğal tarıma dönmek için , ekin sapı devrimine ihtiyacımız vardır. İyi okumalar dilerim herkese.
2021 1. kitabı
Yapılan iş, ortaya konan cesaret kesinlikle hayranlık verici. Tarım alanında dünyaya, düzene kafa tutmak diyebiliriz. Yazar tarım konusunda akademik eğitim almış, profesyonel olarak çalışmış ve köyüne dönüp doğal tarımı deneme kararı alıyor. Birçok hata yapıp "sıfır çektiği" de oluyor ama yılmayıp doğru yöntemleri geliştiriyor. Kitap kısa tutulmuş, bence doğru karar. Genel anlamda ilgimi de çekti ancak bir noktadan sonra ne anlatılmak istediğini anlayıp okuma isteğimi yitirdim. Belki benimle, ruh halimle alakalıydı.

Masanobu FukuokaYazar · 2 kitap
Japonya’da yaşamış bir çiftçi ve filozoftur. Geliştirdiği doğal tarım yöntemiyle ve çölleşmiş toprakların yeniden yeşermesini sağlamasıyla anılır. Yerel kültürlerin toprağı sürmeden ve ilaç kullanmadan uyguladığı geleneksel tarımı savundu ve bunun üzerinden ‘Doğal Tarım’ ya da ‘Hiçbir Şey Yapma Tarımı’ olarak bilinen kendi yöntemini geliştirdi. Fukuoka birkaç kitabın, pek çok akademik makalenin ve diğer yayınların yazarı. 1970 sonrasında televizyonda hakkında belgeseller yayınlanmaya başladı ve kendisiyle röportajlar yapıldı. İnsanlar üzerindeki etkisi tarımın ötesine geçerek bir doğal beslenme ve yaşam hareketini oluşturdu. Doğanın ilkelerini gözeterek yaşamayı sözünü asla esirgemeden savundu.