Üniversite okurken içinde bulunduğum en rahatsız edici durum idi. Aslında yabancı dil öğrenmek bir yetenektir. Herhangi bir dili A1-A2 seviyesinde 2 haftada öğrenirsin ama pre-intermediate seviyesinden sonra kelime-gramer-anlama-yanitlama örüntüsünü kurman gerek. Bizim insanımızda böyle bir kabiliyet yok çünkü eğitim hayatı boyunca anadilimiz Türkçe de genç nesile öğretilemiyor. Cümleyi ögelerine ayıramayan, sıfat fiil,bağ fiil ,isim fiil bilmeyen, okuduğunu anlamayan bir sürü genç var çünkü artık Prusya modeli öğretim ,50 sene önceki ders anlatma metodları artık işlemiyor. Sistem hata veriyor.
Sistemle beraber bireyler de yetersiz. Kaliteli kitaplar okumadıkları için , daha kompleks içerikli videolar, yayınlar izlemeyi tercih etmedikleri için tense farklarını anlayamıyorlar; "going to","will","am +Ving",will be +Ving" farklarını idrak edemiyorlar. Başka bir dil öğrenmenin en büyük şartı anadilini çok iyi bilmektir. Kısacası sistem de sorun bireyler de sorun. Lakin daha iyi bir gelecek ancak bireylerin talepleri ile mümkün olur.
Ülkede ilkokul 4. sınıftan itibaren İngilizce eğitim veriliyor ama üniversite hazırlıkta A2'den B1'e hakkıyla geçen kaç öğrenci var acaba... Dil bariyerini tekçilik zihniyeti yaratıyor. Lübnan'da bile insanlar en az 2 lisanı rahatça konuşuyor.
@Rmzi81 off.. tarihsel bütünsellik, perspektif, çerçeve desen yok.. 🤦♂️
e buyur o zaman;
1. 'sana içkiyi ve kumarı soruyorlar: de ki; 'onlarda büyük günah ve hem insanlar için bazı faydalar vardır. fakat günahları, faydalarından daha büyüktür..' (bakara suresi 219. ayet.)
kuranvemeali.com/bakara-suresikuranvemeali.com/bakara-suresi/2...
2. 'ey iman edenler! sarhoş olduğunuz zaman ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp olduğunuz zaman da eğer yolcu değilseniz, gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın.' (nisa suresi 43. ayet)
islamansiklopedisi.org.tr/nisa-suresi#:~:...'de%20m%C3%BCsl%C3%BCman,5.%20(626%2D27)
kuranvemeali.com/nisa-suresi/43-...
3. 'ey iman edenler! içki, kumar, putlar ve kısmet çekilen fal okları hep şeytanın işinden birer pisliktir, ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. şüphesiz şeytan, içki ve kumarla, aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi allahı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. artık bunlardan vazgeçtiniz, değil mi?' (maide suresi 90.-91. ayetler)
islamansiklopedisi.org.tr/maide-suresikuranvemeali.com/maide-suresi/90...kuranvemeali.com/maide-suresi/91...
--------
bak bu sureler -islam inancını kabul edenlerce- sırasıyla -ortalama, tahmini- m.s. 622, 626, 628. yıllarda nüzul etmiş.
bu sürece de senin bakış açınla bakalım mı? -şu yılda bu olmuş, bu olmuş..-
neden alemlerin -yerlerin, göklerin, bilinen ve bilinmeyenin- yaratıcısı olan tanrı islam inancı mensuplarına içkiyi tek seferde yasaklamamış/yasaklayamamış?
bir ilahiyatçı olan sen bunu da bana/bize belgeli olarak açıklar mısın?
(bunu sorma nedenim islama, islamın tanrısına saldırmak değil -bu haddim değil- iletide adı geçen uygulama
Grekov Kafkayevski
@Grekov_Kafkayevski
·
@Rmzi81
sana #271960347 demiştim, bu iletide sana yazdığımı görüp görmediğini bilmiyorum.. belki gördün ve yazdıklarını silmedin belki de henüz sana yazdığım bu iletiyi görmediğin için iletini silmedin.. neyse sonuca bakalım, iletilerini silmediğin için teşekkürler..
bu iletiyi sana alıntıladığım ileti içerisinde senin yazdığın iletilere cevap vermek için yazıyorum..
söylemek istediklerimi dile getirmeden önce şunu da diyeyim; gerek buraya yazdığın iletiler olsun gerek buradaki incelemen olsun hemen hepsinde türk dilini çok kötü kullanıyorsun.. yazım yanlışları, sözcüğe gelen ekin yanlış yazılması.. bunun yanında yazdığın cümlelerin yapıları çok basit, içerikleri çok cılız.. karşı tarafa cevap verme özelinde yazdıkların ise on beş yaşındaki bir çocuğun elinden/ağzından çıkmış gibi.. örnek olarak bkz.; i.hizliresim.com/9lxco1l.png
oysa ilahiyat okuyan birinin dile (arapçanın yanında türkçe) vakıf olması, kelime dağarcığının zengin olması, anlatımı canlı, merak uyandırıcı, ilgi çekici, sürükleyici olması gerekmez mi?
ülkede hemen her yere üniversite açılmamasının, açılan üniversitelerin ne denli sığ eğitim öğretim verdiğinin maalesef bence tek başına örneği olabilirsin..
peki iletime bu şekilde bir girişi niçin yaptım? seni yazdıklarından bağımsız görece alt etmek, seninle yazdıkların üzerinden dalga geçmek vb.. için mi? hayır, kesinlikle hayır..
bu şekilde bir giriş yapmamın nedeni; senin seviyeni bu iletiyi okuyan senin -ve olursa başka kullanıcıların- görmesi için..
zira bu yukarıda anlattığım seviyede olan birisinin -muhtemelen- zor da olsa anlamasını sağlayacak şekilde bir ileti yazmalı, bu kişiye ve bu kişinin yazdıklarına bu kendi kapasitesinin anlayabileceği bir dille cevap vermeliyim.. umarım bunu başarırım..
bundan