Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bana soracak olursan, düşünülür dünyanın sınırlarını iyi İdeası belirler, insan onu öyle kolay kolay göremez. Görmek istiyorsa, dünyada iyi ve güzel olan her şeyin aslında ondan gelmiş olduğunu anlamak zorundadır. Çünkü ışığ yaratıp görülür dünyaya pay eden odur. Düşünülür dünyada ise adalet ve anlayışın kaynağıdır. İnsanın ruh ve madde dünyasında bilgece hareket edebilmesi için onu görmüş olmas şarttır.
Sayfa 384
372 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Platon ve İdeal Devlet
Platon, her zamanki üslubuyla, Sokrates ve eşrafı arasındaki diyaloglarıyla, ideal devlet nasıl olmalı, nasıl kurulmalı, kim yönetmeli ve yönetenlerle yönetilenler nasıl niteliklere sahip olmalı, nasıl bir eğitim almalı bunu anlatıyor
Devlet
Devlet
kitabında.. İdeal devletin tüm ayrıntılarına tek tek bakıldığında, özellikle kadın ve çocuk konusunda
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
Reklam
Nedir bu devlet?
Platon adalet nedir sorusuna cevap aramak için ilkönce şu soruyu sormuştur. “Adil insan nasıl olur?” Bu sorudan da adalet nasıl olur ve adil toplum nasıl olur sorularını sorarak devlet nedir sorusuna gelir.
" Ne bilsinler ki, günün birinde adalet'in kılıcı keskindir denince, halk bunu padişahın kılıcı keskindir diye anlayacak; "
" Ne bilsinler ki, günün birinde adalet'in kılıcı keskindir denince, halk bunu padişahın kılıcı keskindir diye anlayacak; "
"Demek ki adalet, para işe yaramadığı zaman yararlı olmaya başlıyor."
Reklam
Bir devlette aşırılıklar ve yayılma çoğalırsa, orada adalet ve hastane koridorları hiç boşalmaz; hâl böyle olduğunda da pek çok özgür insan avukatlık, doktorluk gibi mesleklerin büyümesine kapılır. Bunlar arasındaki aralıklar en gözde meslekler haline gelir.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
·
Puan vermedi
Platon, ikili âlem nazariyesini en müfassal ve sistemli bir tarzda, "Devlet" isimli eserinde işlemiştir. Mezkûr müzakere-i mevzuun serlevhası her ne kadar "devlet" ise de, bir yandan 'adâlet' meselesini ve ideâl bir devletin keyfiyet-i vücudu gibi siyaset felsefesi meselelerini de müzakere etmekte ise de, Platon'un şahsi ontolojik, epistemolojik ve metafizikî görüşlerini en kemâl ve sistemli bir surette arz ettiği bir şaheserdir. Şüphesiz ki, bunun bir sebebi, Platon'un mütalaa ettiği mevzuları "siyaset felsefesi", "metafizik", "epistemoloji" gibi taayyün etmiş unvanlar altında tefrik etmeksizin bir bütün içinde ele almasıdır. Platon, ikili âlem nazariyesini hususiyle "güneş temsili", "hat-ı münkasım misali" ve "mağara temsili" yoluyla, kitabın altıncı ve yedinci fasıllarındaki müzakerelerde takdim etmiştir.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Algı Yayınları · 201226,7bin okunma
İdeal bir devletin dört erdemi: 1) Bilgelik 2) Cesaret 3) İhtiyat 4) Adalet
Sayfa 194
Reklam
Adalet güçlünün işine yarayan, adaletsizlikse kendi başına yararlı olan, işe yarayandır!
Adalet gerek özel yaşamda gerekse kamu yaşamında bağ bıçağının saklanmasında yararlı oluyor; onun kullanılması için bağcının becerisi gerekiyor.
Sayfa 33
Adalet, tüm sınıfların ortak erdemidir. Platon'dan
860 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.