Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Imamı Malik'e sorarlar: " Devleti yıkmaya kalkışan ihtilalcilere ölüm cezası vermek şer'an caiz midir? İnceler incesi tavizsiz cevabını yapıştırır: "Devletine göre değişir. Ömer Bin Abdülaziz gibi iman ve adalet timsali bir adama karşı olursa caizdir! " Tekrar sorarlar: "Hem devlet idaresinde hem de isyancılar da Hakk'a bağlı bir tavır bulunmazsa?" Cevap yine çok ince ve manidar: "O vakit bu iş, bir zalim eliyle diğer zalimden intikam almak demektir."
İmam-ı Malik
Ona sordular: -Bağilere(devleti yıkmaya kalkan isyancılar ve ihtilâlciler) ölüm cezası, şeriatta caiz midir, değil midir? Gayet zarif bir tebessümle cevap verdi: -Devletine göre değişir. Eğer Ömer bin-i Abdülaziz gibi iman ve adalet timsali bir adama karşı olursa caizdir!
Sayfa 157 - Büyük Doğu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Adalet Timsali Ömer bin Abdülaziz
Halife Ömer bin Abdülaziz, idari alandaki icraatlarına halka zulmeden ve yolsuzluklara adı karışan valileri ve diğer memurları görevlerinden almakla başladı. Onların yerine hangi kabileden olduklarına bakmaksızın dindar ve dürüst yeni memurlar tayin etti. Valilerin hediye almasını yasakladı. Halka mazlumun yanında olduğunu, memurlardan şikayetçi olanların doğrudan kendisine başvurabileceğini bildirdi. Cizyeyi kaldırdı. Türk yurtlarından haksız olarak toplanan vergilerin köy köy, kasaba kasaba dökümünü yaptırdı ve fazla olanları "Muhalled" adındaki bir vergi tahsildarı vasıtasıyla hak sahiplerine iade ettirdi. Arap valilerin yaptığı keyfi harpleri yasakladı.