Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Merkeziyetçilik ve Devletçilik üzerine Hitler
Bizim hususi devletleri, merkeziyete karşı mücadeleye sevk etmemiz, milli Almanya'nın menfaatleri için olmalıdır. Bavyera Halk Partisi, adi bir menfaatperestlikle Bavyera'nın hususi haklarını müdafaa ettiği müddetçe, biz Nasyonal Sosyalistler bu durumdan istifade ederek, kasım inkılabının ortaya çıkardığı rejimi yıkmak için çalışacağız. Bu hareketimiz de milletimizin yüksek menfaatleri için yapılacaktır. Reich lehine devletleştirme denilen bu faaliyetin, büyük kısmı itibariyle hakikatte bir birlik olmadığı kanaatindeyiz. İşte bu kanaat, şimdiki merkeziyetçilik faaliyetine karşı olmamızın üçüncü sebebini teşkil etmektedir. Yapılacak olan iş, kapıları ve kasaları, inkılap taraftarı partilerin tatmin olmak bilmeyen hırslarına açık tutacak olan müesseseleri, hususi devletlerin elinden almaktan ibaret olacaktır. Almanya'nın tarihinde iltimas ve rüşvet hiçbir zaman bugünkü demokratik cumhuriyette olduğu kadar yüzsüzce ve adi bir şekilde memlekete yayılmamıştır. …Devlete kendisine ait olmayan ve teşebbüs etmesine hakkı bulunmayan işler verilmemelidir. …Her merkezileşme teşebbüsü bizim muhalefetimizle karşılaşacaktır. …Nasyonal Sosyalist fikirlerin zaferi ne kadar büyük olursa, bahşedeceği bireysel özgürlükte o kadar büyük olacaktır.
Sayfa 435Kitabı okudu
Weimar merkeziyetçiliği üzerine Hitler
Nasyonal Sosyalistler, bugünkü devletin merkeziyeti bir tavır almasına karşı duracaktır. Çünkü alınan merkeziyetçi tedbirlerin, sonu felaketle bitecek olan bir dış politikayı gizlemek ve imkân dahiline sokmaktan başka bir maksadı yoktur. Bugünkü Reich, tren, posta ve maliyeyi, milli politikanın yüksek menfaatini ileri sürerek devletleştirme teşebbüsündedir. Bu devletleştirme politikasını durdurmak, eğer durdurmak mümkün olmazsa zorluk çıkarmak, biz Nasyonal Sosyalistlerin vazifesi olmalıdır. Bu gayeyle ilk önce milletimiz için hayati önem arz eden merkeziyetçilik faaliyetleri aleyhinde bulunulmalıdır. Keza bugünkü rejimin merkeziyetçiliğe taraftar olmasının sebebi, hükümetin harp sıralarından hep yabancı devletlerin lehine olarak takip ettikleri politikanın icap ettirdiği paranın kolaylıkla temin edilebilmesidir. Nasyonal Sosyalistler olarak bizleri bu merkeziyet aleyhine vaziyet almaya sevke eden ikinci mühim bir sebep daha vardır. Merkeziyet, memleket dahilinde bütün icraatı ile Alman milleti için bir musibet teşkil etmiş olan bugünkü rejimin kuvvetini artırabilir. Bu rejim, demokratik ve Yahudi- leşmiş Reich, hakikaten Alman milleti için korkunç bir beladır.
Sayfa 434Kitabı okudu
Reklam
İnsanın hayatında en çirkin şey ;esaret zinciridir .
Toplantımız bittikten sonra koşarak ve heyecan içinde bir komiser geldi. Sanki deliymiş gibi şöyle bağırdı: "Toplantı dağılmıştır." Dövüş bitip sessizlik sağlandıktan sonra yetişen adamcağızın bu garip hâlini görünce gülmekten kendimi alamadım. İşte polisin durumu buydu. Ne kadar küçük olurlarsa o kadar büyük, ne kadar aciz olurlarsa o kadar güçlü görünmek istiyorlardı.
Sayfa 391Kitabı okudu
En yakınında bulunanların anlattıklarına göre Adolf Hitler yaşamının son gecelerinde çığlıklar atarak uyanıyor; titreyerek anlaşılmaz sözcükler söylüyor; soluk soluğa yatağından dışarı fırlıyor ve odanın ortasına dikilip görmeyen gözlerle bakarak “İşte o buraya da gelmiş, işte o!” diye inliyor, sonra yine anlamsız garip sözcükler mırıldanmaya başlıyordu. Zorla teskin edilip yatağına yatırılıyor ama yine yatağından fırlayarak “İşte yine orada, köşede!” diye haykırarak tepiniyor ve çığlıklar atıyordu. Bu anlatılanlar, Nazi liderlerinden Hermann Rausching’in “Hitler Bana Dedi ki” adlı kitabında yer almaktadır
Reklam
“Onun kendisini canlı hissetmesini, yalnızca ölüm ve yıkım sağlıyordu.”
Sayfa 113 - ÇitlembikKitabı okuyor
Duygularım ve ben
Öyle bir mücadeleye girişiyordum ki...
Sayfa 453 - SonsuzKitabı okuyor
Deha sosyal durumda ,hatta servetle ilgili değildir .En büyük ve en ünlü sanatkârların,fakir ailelerden yetişmiş olmaları ender bir şey değildir .Küçük köylü çocuklarının çoğu ,ünlü birer dâhi olmuştur .
Reklam
Edebiyatın gücü de buradan geliyor" diye düşündüm. "Tolstoy da kitap yazdı, Adolf Hitler de. Sorun yazıda değil, kimin ne amaçla yazdığında. Tanrı bile kendini yazıyla anlatıyor. İyi ama yazının icadından önce Tanrı yok muydu?"
1.500 öğeden 61 ile 75 arasındakiler gösteriliyor.