Başkalarını dinlemek yerine kendiniz öğrenmelisiniz
2023 13. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2023 00:00
Kavgam, muhtemelen birçok insanın yaptıklarından dolayı kurşuna dizilmekten memnuniyet duyacağı bir adamın yazdığı bir kitap. Belki siz de buna katılabilirsiniz, ancak bu hislerin ardında ne yattığını bilmek de önemlidir. İncelemelerin önemli bir kısmı, yazarın kitabından çok tarihsel "hamlelerini" yargılamak veya kitabı sadece yazar hakkındaki tek doğru, ya da daha doğru ifadeyle kafalarındaki sert değerlendirmeyi doğrulamak için okuyan, gülünç bir tavra sahip kişilerin yazılarıyla dolu. Her türlü durumda da, bu saçmalık! Adolf Hitler'in kim olacağına dair şüphe yokken, acımasız eylemlerinden çok önce ne ilan ettiğini ve ne düşündüğünü kaynağından kendiniz kontrol etmemek asıl ahmaklıktır. Bu kitabı her zaman okumak istemiştim. Sanırım bunun başlıca sebebi tarih öğretmeni olmam ve birçok ülkede yasaklanmış olmasıydı. Siyasi bir manifesto olduğu için zar zor bitirdim. Neyse ki askerde nöbet vardiyalarım sırasında okudum da kitabı daha az sıkılır hale getirdi. Ama kitabın otobiyografik bölümleri bir nebze olsun kurtarıyor. Sonunda bitirdiğimde ise, özel bir kitap olmadığını fark ettim. Sadece bir otobiyografi daha. Hitler önce gençliğini anlatıyor, sonra da memleketinde işlerin neden bu kadar kötü olduğuna dair düşünmeye yer bırakıyor. İkinci bölüm ise çok daha zor okunuyor; kampanya sloganları, parti programları ve parti içi çekişmelerle vs dolu. Kitabın kendisi vasat halde ancak Hitler'in Almanya'ya ve I. Dünya Savaşı sonrası siyasi ve ekonomik duruma yönelik tutumunu iyi bir şekilde tasvir ediyor. İlginç bir şekilde, görüşlerini doğrudan Yahudi karşıtlığına değil, başlangıçta Marksizme yönelttiği sert eleştiriler üzerine kuruyor ancak daha sonra bunu Siyonizm ve dünyanın tüm kötülüklerini haklı çıkaran "uluslararası Yahudi"nin güçlü rolüyle ilişkilendiriyor. Fakat
Siyaset
2020 2. kitabı
Zor gecirilmis cocukluk donemi ile sosyopatligin zirvesine yol acan acimasiz yillari... cahilligin guc gosterisi, yasaminda yasadigi tum eksikliklerin sizofrenik faturalari... insan iki sey yuzunden kaybeder; ya kendini tanri gorur ya da cok ezik... bu iki sey hayatinizin baslangic noktalaridir... ektiklerinizi bicmeye gelince, kader diyemezsiniz.... tanri olmak isteyenler, olmadan once bir daha gozlemlemek adina okumalidirlar....
2021 30. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 14:35
Almanya da 1934'ten 1945'e kadar devlet başkanlığı yapan, İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına ve Holokost sırasında 17 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan, diktatör Adolf Hitler 20 Nisan 1889 tarihinde Avusturya'da doğdu. Bilinenin aksine kendisi Alman değil, bir Avusturya vatandaşıydı. Hitler in ailesi ve aile içinde ki ilişkileri çocukluğunda ve tüm yaşamında, üzerinde nasıl bir psikolojik etki yarattığına ilişkin, ayrıca büyük babasının biyolojik belirsizliği gibi durumlar nedeniyle, tarihçilerin ve soybilimcilerin her zaman ilgi odağında oldu. Başarısız bir eğitim hayatı geçiren Hitler in babası , gümrük memuruydu. Kendi gibi oğlunun da ısrarla memur olmasını istedi. Hitler’ se asla memur olup masa başında bir hayat yaşamayı istemedi. Okulda ise klasik derslere hiçbir zaman ilgi duymadı. Hitler resim yapmayı çok sevdi. Ressam olmak ise en büyük arzusu oldu. Babası ve annesi onun ressam olmasına, şiddetle karşı çıktı. 1903 yılında babasını kaybetti . Babasından annesine kalan emekli maaşı ile tutumlu bir hayat yaşadılar. Bu arada, Viyana da Güzel Sanatlar Akademisine kayıt olmak için girdiği sınavı kazanamadı. 1914’te Birinci Dünya Savaşı çıkınca, gönüllü olarak Bavyera ordusuna katılıp, Onbaşı oldu. 1907 yılında kanser olan annesini de kaybetti. Annesinin ölümü onu çok sarstı. Annesinin emekli maaşı ona kaldı. Yeterli olmayan bu gelir karşısında bir müddet daha resim yaparak geçimine destek sağladı. 1.Dünya Savaşını kaybeden ittifak devletleri için, itilaf devletleri Versay Antlaşmasını düzenledi. Almanya için ağır şartları içeren bu antlaşma ile. İtilaf devletleri savaşın bedelini Almanya ya ödettirmek istedi. Versay antlaşmas 2. Dünya savaşının da başlamasının nedenlerinden biri oldu. Antlaşma, faşist , ırkçı lideri Adolf Hitler'in ortaya
Hitler
2025 3. kitabı
Okunma: 12 Mart 2025 07:01
Kitap 20. Yy Almanya'sının siyasi ve toplum yapısının aynası olmakla birlikte alman toplumunun nasıl bir yapıda olduğu konusunda bilgi vermekte. Hitlerin tarihe, insanlığa ve topluma dair tespitleri muazzam bir niteliktedir, okuduğum süreçte paylaştığım alıntılardan da anlaşılıyordur. Yer yer sıkıldığınızı hissediyorsunuz ama öyle bir yerden sizi içine çekince bırakamıyorsunuz. O dönemde ki Yahudileri çok ince ayrıntısına kadar anlatan bu kitap okunmaya değer niteliktedir.
Duygu ve Düşünce
Kitap inceleme
2024 5. kitabı
Kitabı okumaya başladığımda açıkcası benim görüşümü ve idolojimi etkileyeceğinden korkmuştum, ama böyle bir idoloji kayması gibi bir durum olmadı ve beni etkilemedi, o konuda mutluyum. kitapta kısacası Birinci dünya savaşı N@zi partisi'nin stratejisi, hızlı kaliteli hedefler, savaş sonrası versay antlaşması, ve Hıtlerin çocukluk yıllarını anlatmakta, beni okurken çok geren bir kitaptı ama okuyan herkesin bunu aşacağına inanıyorum saygılarla efendim.
2020 32. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2020 22:48
Hayırlı akşamlar dilerim efenim. Farklı bir bakış açısına sahip olmak iyidir mantığında olduğum için bu kitabı tavsiye ederim. Tabi ön yargılarınızı bir kenara bırakabilirseniz. Adolf Hitler bir yazar olmaması sebebiyle kitabında çok fazla noktalama hatası mevcut. Bu sebeple gözleriniz acıyabilir. Fakat kullandığı üslup kitabı ilginç bir şekilde akıcı da yapmış. Adolf Hitler, Kavgam kitabını öncülük ettiği darbe girişiminin başarısız olması sebebiyle mahkeme kararıyla mahkum edildiği Landsberg Hapishanesi'ndeki günlerinde yazmış. Kitapta hem kendi hayatına hem de ideolojisini değinmiş. Marksizme, Sosyalizme ve Antisemitizme bakışını cesurca ifade etmiş. Zaman zaman yaptığı yıkımı düşününce okumak güçleşmiş olsa da en azından Adolf Hitler'in yaşadıklarını kendi gözüyle okuduktan sonra onu eleştirmek çok daha sağlıklı olabilir. Yahudilere karşı bu keskin ve sarsılmaz düşmanlığını anlamakta hala güçlük çekiyorum. Fakat onun zamanında ve onun şartlarında yaşamamış olmam sebebiyle bir nebze de olsa üstünü örtebiliyorum.(Tabi bu dönemde bile dünya yöneticilerinin çoğunun Yahudi olduğunun da altını çizmekte fayda var.) Tabi bu asla yaptığını doğru bulduğum anlamına gelmez. Hitler son derece zeki ve iyi bir gözlemci olması sebebiyle; bulunduğu dönemin şartlarını kendi görüşlerine uygun hale getirebilmiş. Adolf Hitler'in değindiği birçok konu aslında doğanın acı ve gerçek yüzü. Fakat birçoğumuz Hitler kadar acı gerçekleri dışarıya vuramıyoruz. Kitabı okurken tarihi anlayıp, objektif yaklaşmaya çalışsanız bile Hitler'in psikolojik sorunlar yaşadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca okurken şu gerçeği kaçırmanızı öneririm. Adolf Hitler'i ne yazık ki bizim düzenimiz yarattı. Günümüzde Fransız İhtilalinden kalan sadece yenilikçi, özgürlükçü ve çağdaş düzen değil; aynı zaman da bir çok
Kitabı okurken verdiğim KAVGAM
Daha fazla okuyamadığım hitler'in bir kendi görüşlerini birde yaşamını anlatığı Siyasal propaganda kitabı.Biyografi niteliği taşısa da aslında Nasyonel sosyalist düşüncelerin misyonerliği yapıyor.Hitler yazarken Bir Habsburg hanedanlığına giriyor Babasında çıkıyor sonra Prusya'ya giriyor Sonra Avusturya'daki Durumunu anlatıyor.Çorba gibi bir kitap her şeyi karışık.Okurken anlamını bilmediğiniz terimler olabilir veya anlam karmaşasından dolayı okumakta zorlanabilirsiniz. İyi ve kötüyü ayırt etmek için okunması lazım. İyi okumalar dilerim...
KavgamAdolf Hitler · Panama Yayıncılık · 201612,8bin okunma
Bu inceleme kitaptan bazı alıntılar ve ara ara (parantez içindeki) benim yorumlarımdan oluşan uzun bir incelemedir iyi okumalar :) 'Kavgam'dan notlar "Aynı kan aynı imparatorluğa ait olmalıdır." (ırkçılık, milliyetçilik) "Konuşma yeteneğim babam tarafından takdir edilmiyordu. Ailem benim davranışlarımdan dolayı endişeleniyordu."(hitabet yeteneği -halkı etkileme kabiliyeti-, aileden kabul ve takdir görme arzusu, dolayısıyla aşırı şeyler yapma dürtüsü) "Günün birinde karanlık bir odada masa başında oturacağımı, daha doğrusu hapis olacağımı ve vaktimi istediğim gibi harcayamayacağımı, günlerimi birtakım kağıtlar arasında geçireceğimi düşündükçe memuriyete karşı olan tiksintim giderek artıyordu" (masada değil sahada olmak istiyor) "Her zaman, her yerde ve her kavgada görüldüğü gibi eski Avusturya'nın diller rekabetinde de üç çeşit insan göze çarpıyordu: 'Mücadele edenler, suya sabuna dokunmayanlar, hainler.'" "Yani gençler, büyüklerin doğru birer örneği olacaklardır. Hatta bu küçük örneklerin ilhamlarının, büyüklerden çoğu zaman daha üstün olduğu görülecektir." Etkilendiği tarih öğretmeni : Doktor Leopold Poetsch (Marksizm ve Yahudiliği Alman milletinin devamı için büyük tehlike olarak görüyor.) "Bu sefalet dolu günlerde beni korkutan şey, acaba insanların ekonomik yoksullukları ahlakça gerilemeleri ve kaba alışkanlıklar edinmeleri mi; yoksa düşünce kabiliyetlerinin zayıflığı ile kültürsüz oluşları mıydı?" " Her şey inkar ediliyordu. Millet kapitalist sınıfların bir uydurmasıydı. Vatan, işçi sömürmek için burjuvazinin vasıtası idi. Kanunlar işçiyi ezmek için var ediliyordu. Din, milletleri istismar etmek için uydurulmuştu. Ahlak ahmakça bir sabır prensibi idi. Her temiz şey çamura batırılıp çıkarılıyordu." "Gaye hak temin etmek değildir (...). Esas gaye en kuvvetli
Puan vermedi·592 syf.·
2022 19. kitabı
Hitler'in bulunduğu dönem ve koşullar, yetişme tarzı ile düşünce yapısının nasıl oluşup ''zekice'' geliştiğini görüyoruz. Tarihteki hiç bir katil aptal değildir, fikrini kanıtlayan bir kitap. Aynı fikirde olup olmamamız önemli olmamakla beraber bu düşünce motivasyonunu, nasıl geliştirdiğini yakından görebiliyoruz. Bu bağlamda önemli bir kaynak. Dili fazla nefret dolu, manüplasyonu yüksek, akıcılığı fena değil. Yarım bıraktıklarımı tamamladığım dönemde bunu bitirmek için daha hafif içerikli kitapları da araya almak zorunda kaldım.
Tarih
2020 18. kitabı
Okunma: 09 Mart 2020 02:07
Hitler'in Landsberg Cezaevi'nde 9 ay hapis yattığı sürede kaleme almış olduğu bu eserinde, kendisi ve fikirleri hakkında bize biraz da olsa ışık tutuyor. Hayatının başlangıcından, partisinin kapatılasıya kadar ki süreyi alan bu kitapta yer yer doğru fikirler sunsa da benimsediği saf ırk yaratma politikası gerçekten oldukça acımasız. Kapitalizm, sosyalizmi farklı açıdan inceleyebileceğiniz, bir eser olmakla birlikte dönemin Almanya'sı açısından da oldukça güzel fikirler sunuyor. Fakat bu kitap beklediğim soru için bana cevap veremedi. Hala Hitler'in Yahudi düşmanlığını çözemedim. Hitler 'in ayağına taş değse yahudilerden bilecek. Fakat ön yargıda bulunmadan okumanızı öneririm benim için ne kadar uzun soluklu okuma olsa da farklı bir görüşü incelememi sağladı.

Adolf HitlerYazar · 12 kitap
Adolf Hitler, 20 Nisan 1889 yılında Yukarı Avusturya'nın Braunau kasabasında doğdu. Bir gümrük memuru olan Alois Hitler (1837-1903) ve Klara Pölzl (1860-1907) 'ün altı çocuğundan dördüncüsüdür. İlk tahsilini doğduğu kasabada, orta tahsilini Linz şehrinde yaptı. On üç yaşında tüberkülozdan babasını (Hitler'in memur olmasını isteyen babası Alois Hitler ile arası açılmıştı çünkü kendisi sanatçı olmak istiyordu), on sekiz yaşında (1907) annesini kaybetti. Orta öğrenimini başarısız bitirince ressam olma ümidiyle Viyana Güzel Sanatlar Akademisi sınavına girdi ancak başarısız oldu. Alman Tarihi derslerinde Akademideki profesörlerin Yahudi olduğu, ve Yahudilere karşı ilk kinin burada oluştuğu anlatılır. Bir başka teze göre ise Hitler'in annesinin ölüm anında gelen doktor bir Yahudiydi. Adolf Hitler annesinin ölümünü kabullenemeyip, bu Yahudi doktoru sorumlu tuttu. Ve bir çok bilim adamlara göre Hitler'in babaannesi Yahudi'dir. Bu yüzden bütün doğduğu yerleri yakmıştır. 1912'de Viyana'dan Münih'e geldi. 1914'de I. Dünya Savaşı çıkınca Hitler, Bavyera ordusuna gönüllü olarak girdi. Alman mağlubiyetinden sonra Hitler, arkadaşı mühendis Feder ve altı kişi tarafından kurulmuş olan Alman İşçi Partisi isimli gizli bir fırkaya katıldı ve kısa sürede bu fırkanın reisi oldu. Fırkanın adını NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter Partei/ Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) olarak değiştirdi ve nüfuzunu arttırdı. Taraftarlarına kısaca "Nazi" ismi verildi. Kendisine de, taraftarları, rehber anlamına gelen "Führer" lakabını verdiler. Parti 25 maddelik bir program hazırladı. Bu programın ilk maddesi Almanya'yı Versay'ın zilletinden kurtarmak idi. Alman vatandaşlığının yalnız Alman kanını taşıyanlara hasredilmesi lazım geleceği programın temel maddelerindendi. Aynı zamanda büyük sermayeyi devleştirmek de yine programın esaslarından birini teşkil eder. Völkischer Beobachter adlı gazeteyi yandaşları çıkarıyordu. Josef Goebbels bu gazetenin tamamen parti bülteni halini almasını sağladı. Gazetede partisinin fikirlerini açıklayan makaleler yayınladı. 1924'de Münih'ten hükümeti devirmek için teşebbüslerde bulundu fakat başarılı olamadı. Bunun üzerine 10 ay hapse mahkum edildi ve bu zaman içinde "Mein Kampf" (Kavgam) isimli bir kitapta fikirlerini yazdı. Şimdilerde bu kitap Almanya'da antisemitizme yol açtığı gerekçesiyle yasaklanmaya çalış çok sıkışıyordu. Bu kitapla birlikte yeni teşebbüslerine de yol gösterdi. 1924 ve 1929 yılları arasında partisi başarısız oldu. Ancak Dünya Ekonomik Krizinden sonra daha fazla oy kazanabildi (1929). 1930 seçimlerinde yüzde 18 oy ile SPD'den sonra ikinci büyük parti oldu. Hitler'in oyları Katoliklerden daha fazla Protestanlardan, şehirlerden daha fazla kırsal bölge ve kasabalardan, işçilerden daha fazla orta ve üst kesimden geldi. Seçimle işbaşına gelen Adolf Hitler kısa zamanda anayasa değişikliği hakkını elde etti. Hemen ardından diğer partileri yasakladı. Almanya'da aşırı artık gösteren işsizliği savaş hazırlığı için kullanarak, iş sahası oluşturdu. Ülke genelinde büyük otobanlar inşa ettirdi. Batı Avrupa ülkelerini ve Rusya'yı karşısına aldı. Bu cephe genişliği II. Dünya Savaşı'nın sonucunu belirleyen en önemli etken oldu. Savaş sonucunda Almanya'nın yenilgisini gören Adolf Hitler ümitsizliğin iyice artması üzerine 30 Nisan 1945'te Berlin'de karısı Eva Braun'la birlikte aynı anda siyanür hapı içip, önce Eva Braun'u sonrada kendisini bir silah vasıtasıyla vurarak intihar etti. Kendi isteğiyle Führerbunker bahçesinde benzinle cesetleri yakılmıştır. Hitler'in bunu istemesinin sebebinin Sovyet ordusu tarafından yakalanıp teşhir edilmek istememesi olduğu iddia edilmektedir. Hitler ölmeden önce ikili vasiyetnamesini yazdırmıştır: Siyasi ve Özel Vasiyetname. Hitler'in siyasi vasiyetnamesi bir hınç çığlığıdır. Ona göre; Almanya bütün milletler için bir zehir gibi tehlikeli olan Yahudileri ve Bolşevizm'i kovalamaktan asla vazgeçmemelidir. Almanya'nın geleceğini tartışmasız bu olgu belirleyecektir. Hitler, savaşa girmekte haklı olduğunu savunuyor ve yenilgiden korkak yalancı generalleri sorumlu tutuyordu. Özel Vasiyetinde ise, tüm hayatı boyunca topladığı sanat eserleriyle doğduğu şehir olan Linz'de bir müze kurulmasını istedi. Tüm şahsi mallarını partiye eğer parti kalmamışsa devlete bıraktığını söylüyordu.