Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
349 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Cesur Yeni Dünya
Aldous Huxley
Aldous Huxley
Aldous Leonard Huxley 1894-1963 yılları arasında yaşamış, 69 yaşında gırtlak kanseri nedeniyle vefat etmiştir. Rus bestekar Igor Stravinsky yazar anısına "Varyasyonlar" isimli besteyi yapmış, eser ilk kez 17 Nisan 1965'te Chicago'da, Chicago Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilmiştir. (Spotify'da dinleyebilirsiniz) Yazar ilk romanını 17 yaşındayken tamamladı ancak yayımlanmadı, yirmili yaşlarının başında ciddi bir şekilde yazmaya başladı ve kendisini başarılı bir yazar olarak kanıtladı. İlk yayımlanan romanları toplumsal eleştirilerdi; Krom Sarısı (1921), Antik Hay (1923), O Çorak Yapraklar (1925) ve Point Counter Point (1928). Cesur Yeni Dünya (1932), onun beşinci romanı ve ilk distopik eseriydi. 1999 yılında Modern Kütüphane, Cesur Yeni Dünya'yı 20. yüzyılın en iyi 100 İngilizce romanı listesinde 5. sıraya koydu. Cesur Yeni Dünya başlığı, Miranda'nın Shakespeare'in Fırtına, Perde V, Sahne I'deki konuşmasından alınmadır. Ah merak ediyorum! Burada kaç tane iyi yaratık var! İnsanoğlu ne kadar güzel! Ey cesur yeni dünya, Böyle insanlar var içinde. Shakespeare'in alıntısıyla ve bu ifadeyi kullanmasıyla yazar ironi yapıyor konuşmacı adanın ziyaretçilerinin masumiyetinden dolayı kötü doğasını fark edememiştir. Bir sonraki konuşmacı, onun masum gözlemine "Bu senin için yeni" ifadesiyle yanıt veriyor. ve tabi ki kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 201260,1bin okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Mutluluk nedir? Bir toplum, idealler olmaksızın tamamen yüzeysellik ve anlık tatminler üzerine inşa edilebilir mi ve bu istikrarı arttırır mı? Olabilirdi. O zaman insan gerçekten mutlu mudur? Görünüşte, Huxley'in distopyası günümüz dünyasından çok uzak. Ancak tüketimcilik, sosyal medyanın yüzeyselliği ve ticari, gazetecilik (sahte haberler)
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,1bin okunma
Reklam
266 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Aldous Leonard Huxley. İngiliz yazardır. İngiltere'nin Surrey bölgesindeki Godalming'de 1894 yılında doğdu. 16 yaşında bir rahatsızlık yüzünden bir yıl kadar kör kaldı. Bu dönem onun iç dünyasını keşfetmeye yardımcı oldu. 20’li yaşlarında şiir ve öykü yazmaya başladı. Sosyal hicivleri ile tanınmıştır. Cesur Yeni Dünya öncesinde toplumun
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,1bin okunma
266 syf.
8/10 puan verdi
Aldous Leonard Huxley (1894 - 1963) İlk olarak 1932'de yayımladığı Cesur Yeni Dünya (Brave New World), Zamyatin'in Biz'i (1920-21), Koestler'in Gün Ortasında Karanlık' ı (1940) ve Orwell'in Bindokuzyüzseksendört'ü (1949) ile birlikte yirminci yüzyılın başlıca kara ütopya (dystopia) veya karşı-ütopya (anti-utopia) romanlarından sayılmaktadır. Olayların yaşandığı yer; Henry Ford'un T Modelini taşıma bandı üzerinde seri üretimine başladığı 1908 yılını milat kabul eden İngiltere. Yaklaşık 2540 yılında medeni insanlar Kuluçka ve Şartlandırma Merkezinde üretilip yetiştirilmektedir. Our Lord (Tanrımız) yerine, Our Ford (Yüce Fordumuz) denilen, uyuşturucu haplar ve şartlandırmalarla mutlu ve düzenli bir hayatı yaşayan medeni insanların dışında olabildiğince geri kalmış vahşilerin de yaşadığı bir dünya. John medeni ve vahşi hayatı tam olarak bilen, dolayısıyla mukayese edebilecek tek kişi. Okunması gereken bir eser; İstenilen her şeye hemen ulaşmaya inanıldığı, görünüşe aşırı değer verildiği, markalara tapınma derecesinde hayranlık duyulduğu, yaşlılık dönemlerinin genç görünerek inkar edildiği, ölümün ölenlerle beraber unutulduğu, depresyon haplarıyla ayakta durulduğu, ekonomik kazancın tek üstün değer kabul edildiği, adaletsizliklerin normal karşılandığı günümüzde, bu kurgusal romana pek şaşıracak halimiz kalmamış olsa da…
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,1bin okunma
594 syf.
8/10 puan verdi
Aldous Leonard Huxley (1894 - 1963) elliye yakın eseri içerisinde beş tane de romanı var. En uzun romanı olanSes Sese Karşı'yı (Point Counter Point)1928 yılında yayımlamıştır. Kitabın adında kullanılan ve bir müzik terimi olan Counter Point (kontrupan) ile vurgulanan karşıt ses ve görüşlerin birlikte bir bütün oluşturduğu görüşüdür. Roman içerisinde bir roman yazma hikayesini de barındıran 'fikir romanı' özelliğine sahiptir. Philip Quarles adlı bir yazarın görüşleri ışığında beden-ruh ikilemi, sanayileşme, modernizm, İngiltere'deki toplumsal ve politik sorunlar vb öğeleriyle oldukça renkli. Dönem Birinci Dünya Savaşının biraz öncesidir. Eser muğlak bir yapıya sahip, çünkü bir olay yaşanıyorken alakalı, alakasız bir çok başka olayda yaşanıyor, gerçek hayatta olduğu üzere. Yani kitap ismiyle müsemma.
Ses Sese Karşı
Ses Sese KarşıAldous Huxley · İletişim Yayınevi · 2018171 okunma