Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Bir şeyin gerçek olması pek o kadar önemli değildir; fakat gerçek olarak algılanması çok önemlidir" sözü bir bakıma içinde yaşadığımız dünyayı da özetlemektedir. Hepimiz, demokrasi denilerek diktatörlüklerin tahkim edildiği, barış denilerek savaşların çıkarıldığı, özgürlük denilerek tutsakların ve bağımlılıkların var edildiği, sağlık denilerek hastalıkların üretildiği, eğitim denilerek cehaletin yaygınlaştırıldığı bir dünyayı gözlemliyoruz.
Algıları yönetilen kişi ya da gruplar bazen sorulması gereken en basit soruları bile soramamakta, bazen sadece kendisinin bazen de bütün bir toplumun ağır bedeller ödemesine neden olacak bir yalana inanabilmektedirler. Herhalde bir insan için en acıklı şeylerden biri de kendi rızasıyla/kararıyla/arzusuyla kendisine zarar vermesidir. Algı yönetimi ve manipülasyon süreci tam da bunu hedeflemekte ve maalesef geniş kitleler üzerinde başarılı olmaktadır.
Reklam
Eğer aldığımız kararlar üzerinde duygularımız etkiliyse, adaletsiz bir dünyanın devam etmesinde bizim de önemli bir payımız var demektir. Bu gerçeğin farkında olan algı yönetmenleri bizim aklımıza değil duygularımıza hitap etmenin daha akıllıca olacağına karar vermişlerdir. Özellikle korku, öfke ve şehvet duyguları algıların yönetilmesi için sık sık tahrik edilmektedir. Bu duyguların etkisi altındayken yeteri kadar düşünemeyen kitleler, algı yönetmenlerinin kontrolüne daha kolay girmektedir.
' İnsanlar bugün kendisine hiç dokunamadıkları pop yıldızlarının hayat hikayelerini detaylarıyla öğrenirken, komşularının adını bilmiyor. '
~ Yalan büyük, amaç çok önemliyse yalanın açık gerçeklerin içine dikkatlice yedirilmesi gerekir. Yalan tek başına durmamalıdır, gerçeklerin arasında yer almalıdır. ~
Bed- asla necabet mi verir hiç üniforma Zer- düz palan ursan eşek yine eşektir.
Reklam
"Eğer silah üretiyorsanız, savaşa ihtiyacınız vardır; ilaç üretiyorsanız hastalığa. Eğer bilgi üretiyorsanız da cehalete."
' Algı yöneticisi ve manüpilatör, çoğu zaman amacı gizlemek için sahte bir amaç üretir. Kandırılan kişinin istenen yönde harekete geçmesi, sahte amacın kandırılan kişinin ozelliklerine uygun şekilde üretilmesine bağlıdır. Bunun için kandırılan kişi ya da toplumun iyi analiz edilmesi gerekir. '
Sayfa 22 - Toplum Analizi / Toplum MühendisliğiKitabı okudu
Eğer silah üretiyorsanız, savaşa ihtiyacınız vardır ; ilaç üretiyorsanız hastalığa. Eğer bilgi üretiyorsanız da cehalete.
Hepimiz,demokrasi denilerek diktatörlerin tahkim edildiği, barış denilerek savaşların çıkarıldığı,özgürlük denilerek tutsaklıkların ve bağımlılıkların var edildiği,sağlık denilerek hastalıkların üretildiği,eğitim denilerek cehaletin yaygınlaştırıldığı bir dünyayı gözlemliyoruz.
Reklam
İnsan nefsini temize çıkarmaya eğilimlidir. Halbuki insan, nefsini temize çıkarmak değil, nefsini tezkiye etmekle sorumludur. Eğer insan yanlışını savunmaya başlarsa, bunun bedeli çok daha ağırlaşır ve yanlış üreten bir zihne sahip olur. Doğruları görememeye başlar. Günah işlemek başka bir şey, günah üreten bir perspektife sahip olmak başka bir şeydir. Günah affedilebilir ama günahı savunmak/ rasyonalize etmek kişinin şeytanlaşmasına yol açabilir.
"Düşünmek çaba ve zahmet gerektiren insani bir özelliktir."
Sayfa 278Kitabı okudu
"İnsanlar çoğu zaman bir davranışın amaca hizmet edip etmediğine bakmıyor; gururunu, hırsını, öfkesini, şehvetini tatmin eden davranışları düşünmeden yapıyor."
Sayfa 276Kitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.