Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali İhsan Yıldırım

Ali İhsan Yıldırım
@aliihsan32k
تاريخ Kitaplardan alınan notlar.
Lisans
34/32/17
Şişli, 4 Haziran
111 okur puanı
Şubat 2019 tarihinde katıldı
Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997
Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997Fahir Armaoğlu
8.4/10 · 85 okunma
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
·
130 günde okudu
İnsan ve Devlet
İnsan ve DevletOsman Pamukoğlu
8.3/10 · 241 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
79 syf.
3/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Çanakkale’de bir Dinar’lı: Bombacı Mehmet Çavuş adlı kitap, böylesine yaşamış ve savaşta bulunmuş bir kahramanın anılarını anlatması bakımından her ne kadar önemli olsa da, kitaptan akademik olarak bir beklenti içine girmemek gerektiğini düşünüyorum. Kitapta fazlasıyla yazım hatası olması, kitabı okurken rahatsız ediyor. Kitabın bazı bölümlerini okurken bir bakıma gereksiz hamaset yapıldığını hissettim. Ama yine de, yazım hataları ve romanvari tarzda anlatıma rağmen okunmasının hiçbir şey kaybettirmeyeceğini düşünüyorum.
Çanakkale'de bir Dinarlı: Bombacı Mehmet Çavuş
Çanakkale'de bir Dinarlı: Bombacı Mehmet ÇavuşAdnan Kalkan · Dinar Belediyesi · 19871 okunma
Mayıs 1915'te Cemal Paşa, Kressenstein'e yazdığı bir telgrafta II. Kanal Harekatı'ndan amacın "kısmen ve kısa bir zaman için de olsa; Mısır'ı tutmak" diye belirtiyor, bunu "Başkumandanlık Vekaleti'nin istediğini" ve "biz bunu yerine getireceğiz" sözleriyle de kendi düşüncesini ekliyordu.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Cemal Paşa İstanbul'a gelerek ihtiyaçların temini hususunda görüşmeler yapmıştı. Bu görüşme yapılmış fakat hiçbir fayda elde edilememişti. İstanbul'dayken Cemal Paşa IV. Ordu bölgesindeki askeri ve mülki amirlere "IV. Ordu'nun iaşe durumunun ıslahı maksadıyla altın para, Anadolu'dan zahire ve diğer kaynaklar elde etmek için geldiğim İstanbul'da şu kanaata vardım: Anavatan bu hususta IV. Ordu'dan daha fena bir durumdadır. Bu bakımdan ne altın para ne de takviye birlikleri Anadolu'dan gelemeyecek, beslenen ümitler derhal ve tamamıyla terk olunacaktır," demişti.
Sayfa 112Kitabı okudu
Medine ve çevresinde tehdit arttıkça Cemal Paşa, Fahreddin Paşa'nın her türlü iyi niyet ve gayretine rağmen boşaltılması gerekliliğini bildirdi. Fahreddin Paşa'nın hassasiyetini de dikkate alarak yerine Albay İsmet'in (İnönü) atanmasını istemişse de Başkumandanlık İsmet Paşa'nın yaşının genç olmasından dolayı bunu uygun görmemiştir.
Sayfa 108Kitabı okudu
VIII. Kolordu Komutanı Kressenstein, anılarında, "Son senenin bütün çalışma, azap, endişe ve mücadelelerinden sonra böyle sınırlı bir hedefle yetinmek mecburiyeti çok acıydı. Teselli verecek bir gerçek varsa o da yaptığımız teknik hazırlıkların bir taarruz tehdidinin Mısır'da daimi bir surette büyük kuvvetlerle önemli miktarda harp malzemesi bağlamış olmasıydı," şeklinde ifade ettiği sonucu kabul etmek mümkün müdür? Harekat sonrası İngiliz ilerleyişinin durmadığı göz önüne alındığında bu sorunun cevabı olumsuzdur.
Cemal Paşa, Levazımat-ı Umumiye şubesinin Adana vilayetinden arpa, buğday ve saman almaktan vazgeçmesini; Halep, Suriye ve Filistin'in mahsulünün yeterli olmadığını, sefer esnasında Anadolu'dan arpa celp edilmesi mecburiyetinin oldukça elim bir vaziyet yaratacağını bildiriyordu. Ancak kendisine verilen cevapta Anadolu mahsulünün henüz kaldırılmamasından ötürü bu bölgeden alınacak mahsulün diğer orduların ihtiyacı için zaruri olduğu bildiriliyordu. Yani kısıtlı imkanlar, Adana vilayeti mahsulünün Mısır'a ikinci bir sefer düzenleyecek orduya terkini imkansız kılıyordu.
Cemal Paşa, bu durumda kişisel şerefi için sefer kuvvetini mahvetmeyeceğini, bu nedenle çekilme kararını bildirmişti. Anılarında Kanal'a yapılan bu seferleri İngilizlere Kanal'da rahat bırakmayacakları izlenimi vermek için yaptığını, zira zırhlı trenler dahil olmak üzere her türlü teknik ve insan sayısı açısından ileride olan bu kuvvete karşı ellerindeki ilkel imkanlarla Kanal'ı ele geçirmek ihtimali olmadığını bildiğini yazmaktaydı.
Reklam
El-yüz yıkamak yasaktı ve develere üç günde bir su verilebilmekteydi. Aynı şekilde yiyecek taksimatında da tahsis edilmesi planlanan miktara uyulamadı. 1. Kanal Harekatı için ihtiyaç duyulan deve sayısı 30.000 olarak planlanmış ancak sonrasında bunu temin etmenin imkansız olduğu görüldüğünden sayı 9.000-11.000'e kadar düşürülmüştü. Develerin stratejik öneminin kanal harekatı hazırlığı için önemi yazışmalardan anlaşılır. Ancak harekat sırasında en çok da develer zayiata uğradı. Develere verilmesi planlanan arpa yetmediğinden peksimet kırıntıları ve günlük yarım kilo arpa verilebildi. Harekata katılan askerlerin durumuyla ilgili en kötü sonuç gerçekleşmemiş, hiçbir asker açlıktan hayatını kaybetmemiştir. 1. Kanal Harekatı boyunca yetersiz iaşe sorununun baş göstermediğini söyleyebiliriz; bunun nedeni sıkı disiplin ve şiddetli tedbirlerdir. Ancak aynı durum develer için geçerli değildir.
Kanal yönünde gerçekleştirilen ve Osmanlı askeri tarih literatürüne 1. Kanal Harekatı olarak geçen bu operasyonda görev alan 25. Tümen'in tamamının Araplardan oluştuğu ve Türklerle Kanal harekatı sırasında ortak kaderi paylaştığı bilinmektedir.
Stanford Shaw'a göre bu atama (Cemal Paşa'nın IV. Ordu'ya atanması), İttihat ve Terakki'nin en önemli isimlerinden Alman yanlısı olmayanının Enver ve Talat paşa tarafından uzaklaştırılması olarak yorumlanır.
Kanal seferine dair hazırlık ve planların durumunda önemli bir gelişme yaşandı. Zira savaşın da kaderini tayin eden komutanlardan biri tam bu sırada Kanal Seferi'nin icracısı olarak görevlendirildi: Cemal Paşa. Büyük Cemal Paşa, Sakallı Cemal Paşa, Grand Cemal, kimi Arapların ifadesiyle Cemal el-Gaddar gibi sıfatlarla anılan bu komutan,
1.040 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.