1848-1870 arası için
Bu dönemin bütün savaşları arasında en büyüğü olan Amerikan İç Savaşı'nı, son tahlilde, ekonomik güç ve maddi kaynaklar bakımından ağır basan taraf kazandı; oysa, yenilen güneyin ordusu da, generalleri de daha iyiydi.
Sayfa 16 - Dost, 7.baskıKitabı okudu
“Kahramanlık” ve “korkaklık” hakkındaki ikilem sürekli olarak sorunludur. Sorunlardan biri, bu tür bir terminoloji kullanımının, “terörist" ya da "özgürlük savaşçısı” ifadelerinde olduğu gibi aynı yolla değer yargılarını ima etmesidir. Bununla birlikte böyle değerler zaman içinde statik olarak kalmaz. Amerikan İç Savaşı'ndaki Birlik askerlerinin, Konfedere gayrinizami unsurları tarafından uygulanan “korkakça” vurkaç taktiklerine yönelik yakınmaları olağan bir durumdu ve on altıncı yüzyıl Flanders'ında pusuya düşürme, cephe savaşında kaçınma ve yağma gibi hareketler onursuzluk olarak kabul edilirken, sivillerin evlerini basmak ve onları acımasızca hedef almak bu şekilde görülmüyordu.
Sayfa 46 - KronikKitabı okudu
Reklam
İkinci Abdülhamid'den sonra Filistin ve Ortadoğu!
Ikinci Abdülhamid'in 1876-1909 yılları arasında uyguladığı dış politikanın dünya barışı için önemi, yıllar geçtikçe, olaylar ortaya çıktıkça daha iyi anlaşılıyor. Ortadoğu'yu, otuz yıldan fazla bir süre, emperyalizme karşı koruyan İkinci Abdülhamid'di. O, Ortadoğu halklarının, inançlarının çizdiği birlik içinde kalmalarını sağlayan bütün
Sayfa 32 - 33,34,35Kitabı okudu
Napolyon bir keresinde şöyle demişti: "Bütün erkekler madalyalara bayılır ... onlar için yanıp tutuşurlar." Böylece hükümet, Napolyon sistemini - madalya konusunu- geliştirerek, orduya çok daha az parayla asker alabileceğini öğrendi, çünkü oğlanlar madalyaları seviyorlardı. Amerikan ordusunda İç Savaş'a kadar madalya yoktu. Ardından
Daha önce enterne edildikleri alanlardan Amerika' nın iç bölgelerindeki kamplara nakledildiler.En çok cefayı da Pearl Harbor Baskını' nı takiben Japonya vatandaşları ile Japon kökenli Amerikan vatandaşları çektiler.
Sayfa 497
Zaferin sebebi salgın hastalıklar
Araplar, Haçlı ordularını sıtmayla yendi, Ruslarsa Napolyon'un ordularını tifoyla geri püskürttü. Amerikan iç Savaşı'nı Kuzeylilerin kazanmasının nedeni, iki tarafın ordusunu da kırıp geçiren ishalin ardından Güneylilere oranla daha çok askerlerinin kalmasıydı. Yayılmacı Avrupalılara karşı savaşan göçerler, avcılar ve Yeni Dünya'nın yerlileri, savaşları genellikle mikroplarla karşılaşmamış olmaları, yani yeni mikroplara karşı dirençli olmamaları nedeniyle kaybetmişlerdir.
Sayfa 30 - İletişimKitabı okudu
Reklam
272 öğeden 201 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.