Burada Tanrı'nın Dünya'yı yaratmadan önce ne yaptığını soran ilk Hıristiyanların durumunda bulunuyoruz. Yaygın yanıt şöyleydi: "Kendi kendilerine bu soruyu soranlar için cehennemi hazırlıyordu!.." Aziz Augustinus bu fikirde değildi. Böyle bir sorgulamanın güçlüğünü görmüştü: Bu soru zamanın yaratılıştan "önce" de var olduğunu varsayıyordu. Augustinus yanıt olarak, yaratılışın sadece maddenin değil zamanın da yaratılışı olduğunu söylüyordu! Bu görüş çağdaş bilimin görüşüne oldukça yakındır. Uzay, madde ve zaman birbirinden ayrılamaz; bizim bütün kozmolojik kurgularımızda da hep bir arada gözükürler. Eğer Evren'in bir kökeni varsa bu, zamanın da kökeni demektir. Dolayısıyla, bunun "öncesi" yoktur.
Bir uzay-zaman bağıntısı dizgesi içinde doğayı ölçme. Bu araştırmanın şimdiki durumu Einstein'ın görelilik kuramıyla belirlenmiştir. İşte ondan kimi önermeler: Uzay kendi başına hiçbir şey değildir; mutlak uzay yoktur. O yalnızca içinde yer alan cisimler ve enerjilerle var olur. (Aristoteles'in eski bir önermesi:) Zaman da hiçbir şey değildir. Yalnızca içinde geçen olaylar sonucu vardır. Mutlak zaman yoktur, mutlak eşzamanlılık da yoktur.
Sayfa 63 - Martin Heidegger
Reklam
Augustinus yaratılışın sadece maddenin değil zamanın da yaratılışı olduğunu söylüyordu. Uzay, madde ve zaman birbirinden ayrılamaz, bizim bütün kozmolojik kurgularımızda da hep bir arada gözükürler. Eğer evrenin bir kökeni varsa bu, zamanın da kökeni demektir. Dolayısıyla bunun öncesi yoktur.
Sayfa 4 - *EvrenKitabı okudu
208 syf.
8/10 puan verdi
·
55 günde okudu
saat kaç?
Zaman kavramına ilişkin antik çağlardan yakın geçmişimize kadar olan felsefi ve bilimsel görüşlerin özetlendiği, popülist ve abartılı söylemleri dışlayan bir kitap okumuş oldum ve ben de kendimce özetlemek istedim sizler için. Önce temel sorulardan başlamalı… Geçmiş zihinsel bir anıdan, gelecekse sadece bir hayalden ibaretse tek gerçek şimdi
Zaman Felsefesinin Kısa Tarihi
Zaman Felsefesinin Kısa TarihiAdrian Bardon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018126 okunma
Var oluşun Hakikati
Uzay-Zaman topolojisini değiştirdiğimizi varsayalım. Artık hiç bir şey olması gereken yerde kalamaz. Geçmişe yolculuk edip babanızla karşılaştığınızı düşünün. Sizi yaratmadan önce. Sırf bu karşılaşmayla olacakları değiştirmiş olabilir misiniz? Bir şeyleri değiştirmek mümkün müdür? Yoksa zaman, asla yenilmeyen bir canavar mıdır? Bir kader, diğerine bağlıdır. Amellerimiz, sebeplerimiz ve sonuçlarımız. Sonsuz bir danstan başka bir şey değildir.
Uzay-Zamana dair köleliğimiz
Zaman döngülerinin nedensellik ilkesinde büyük etkisi vardır. Sebep ve sonuç arasında ki ilişkide de. Yalnızca geçmiş, geleceği etkilemez. Gelecek de geçmişi etkiler. Hangisinin önce geldiğini artık söyleyemiyoruz. Her şey birbiriyle ilişkilidir.
Reklam