Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Doğudan gelen insan seli...
Prof. Fuat Köprülü de Doğudan gelen bitmez tükenmez insan seli gibi" demektedir. Gerçekten de, bütün tarihçilerin ve yerli kaynakların söz birliği etmişcesine saydıkları gibi, değişik adlar altında Oğuz Boyları Kınıklar, Kayılar, Bayındırlar, Baraklar, Yıvalar, Salurlar, Avşarlar, Beydililer, Büğdüzler, Bayatlar, Yazırlar, Kara Bölükler, Alka Bölükler, Yüreğirler, Dodurgalar, Alyundlar, Döğerler, İğidirler, Peçenekler, Çavuldurlar, Çepniler, Çarıklılar, Kargınlar, Kızıklar, Yaparlılar, Eymirler, Kıpçaklar, Karluklar, Harizimler, ve daha niceleri.... XI. yüzyılın ortalarından itibaren Anadolu'ya akın akın doluşmaya başlamışlardır.
Sayfa 24 - E YayınlarıKitabı okudu
XII. yüzyılda, Türkmenler umumiyetle ya uçlarda ya da bu gibi yerlerde görülmektedir. 1135 yıllarında Fars ülkesinde Salgurlar, Huzistan’da da Avşarlar yaşamakta idiler.
Reklam
Afganistan MS. I yüzyılda yaşamış olan en eski türk boyu Yueh-Çi`lerden 1747`de ölen Nadir Afşar`a kadar hep Türklerin yönetimi altında olmuştur. Birer türk boyu olan Akhunlar, Gazneliler, Göktürkler, Selçuklular, Timurlular, Şeybani Özbekleri, Harezmşahlılar ve Avşarlar Afganistan`da derin izler bırakmıştır.
Sayfa 43
Soyunun falanca Avşar aşiretine dayandığını kitaptan öğrenen adam, etnik olarak Avşar değildir. Avşarlar arasında kalıp Avşarlaşan bir Kürdün soyundan gelenler ise, bugün bal gibi, tastamam Avşardır.
Sayfa 32
Oğuzlar özellikle Müslüman dünyasına girip Türkmen adını ala­rak bu yolda ilerlerken, diğer taraftan şu gelişmeler yaşandı. Aynı şekilde bu bölgelerde mesela Kuzey Kazakistan'da da başka boy hareketlenmeleri oldu. Peçenekler bu bölgelerde bulunuyorlardı. Yüksek ihtimalle yirmi dört Oğuz boyundan ayrılan büyük bir grup olarak ortaya çıktılar. Sonraki devirlerde nasıl ki Avşarlar büyük bir Oğuz Türk boyu olarak karşımıza çıkıyorsa yani Tür­kiye'de, İran'da, Afganistan'da, Türkmenistan'da, Azerbaycan'da etkili bir boy haline dönüşüyorsa Peçenekler de muhtemelen bu şekilde görünmeye başladılar. Oğuzlardan kopan ana bir grup olarak tarih sahnesinde kendilerine yer edindiler. Yine ortaya çı­kan başka bir gruba örnek Sabarların çok daha önce 460'lardan sonra kurduğu yüz yıllık bir devleti vardır. O halde buradan da­ha geriye gidelim ve Ogurların yani Bulgar Türklerinin de bu bölgeden çıktığını söyleyelim.
Sayfa 255 - Kronik KitapKitabı okudu
İran’da kronolojik Türk hakimiyeti:
İran’da Türk hakimiyeti ilk olarak Gazneliler’le başladı. 1040’taki Dandanakan Muharebesi’nden sonra Büyük Selçuklular kısa sürede İran’ın büyük bir bölümünü ele geçirdiler. Büyük Selçuklular’dan sonra İran’da Türk kökenli atabeylikler ve Harezmşahlar hüküm sürdüler. Daha sonra XIII. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Moğol hakimiyeti başladı ve İlhanlı Devleti XIV. yüzyılın ortalarında sona erdi. İlhanlılar’ın ardından 100 yıl kadar devam eden Celayirli Devleti’nin yerini Muş bölgesinde yaşarlarken İran’a hakim olan Karakoyunlular aldı. Büyük bir imparatorluk kuran Timur, XIV. yüzyılın sonlarında İran’ı da ele geçirdi. Timurlu hakimiyeti XV. yüzyılın ortalarında Karakoyunlular tarafından sona erdirildi. Karakoyunluların İran’daki hakimiyetlerine de 1467’de Diyarbakır bölgesinde yaşayan Akkoyunlu Türkmenleri son verdi. Akkoyunlu Devleti de yine Anadolu’dan giden Türkmen aşiretleri tarafından sona erdirildi. 1501’de İran’da Safevi Devleti kuruldu. Safevi Devleti, 1736’da sona erdi ve İran’da başka bir Türk boyunun, Avşarlar’ın hakimiyeti başladı. Nadir Şah’ın ölümünden sonra Avşarların yerini, Lur asıllı Zend Hanedanı aldı. XVIII. yüzyılın sonlarında İran’a yine bir Türk boyu olan Kaçarlar hakim oldu. 1921’de İran’da bir darbe ile yönetimi ele geçiren Rıza Şah Pehlevi’nin kendisini 1925’te şah ilân etmesiyle İran’da Türk hakimiyeti sona erdi.
Reklam
Avşarlar güler yüzlü, iyimser, ve hayatiyet dolu ve İran’daki soydaşları gibi sakin ve terbiyeli adamlardır. Sorulduğunda, gülümseyerek “Avşar’ın al-vur devrine” ait kovgunlardan ve vuruşmalardan bahsederler. Kadınlarının da çalışkanlığı karşısında derin bir takdir hissi duymamak mümkün değildir. Ünlü Avşar kilimlerini de bu dinlenme nedir bilmeyen Avşar kadınları dokurlar.
Ah ah, işte oradadır Saçları bir masal kirpikleri söylence Bir kadın, kiraz dallan gibi; elleri Ceviz kokan ve Alnına güneşler vuran ikindileri; Konup göçen Avşarlar içinde.
Hastaneden ayrılan her hastaya bir de İncil hediye edilmektedir. Bu kitaplar, sözde (nominal) Hıristiyan olanlar kadar, Türkler, Kürtler ve Avşarlar (Anshers) dahil, neredeyse herkes tarafından teşekkürle kabul edilmektedir. Ekilen bu tohumların meyvesinin ne olacağını kimse bilemez
Sayfa 254Kitabı okudu
AVŞARLAR KÜRTÇE TÜRKÜ SÖYLÜYOR
Yaşar Kemal'i 1996 senesinde Yeni Yüzyıl gazetesinde yayımlanan bir söyleşisinden yapacağımız alıntılar, Kğrtleşen Türkmenler konusunda önemli ipuçları vermektedir. "Bize Çukurova'da söylediklerine göre otuzbin çadır gönderilmişti buralara. Haydi onbin çadır olsun, en aşağı 20 köy yapar ötekiler nerede?" dedim. Bşr yaşlı adam "Onların hepsi Kürt oldu." dedi. "Siz niçin olmadınız?" diye sordum. "Bizler Aleviyiz" dedi yaşlı adam. "Ne var bunda?" dedim. "Şu var ki, biz Sünni Kürtlerden kız alıp vermeyiz. Öteki Kürt olan Avşarların hepsi Sünniydi. Kürtlerden kız alıp verdiler, şimdi sorarsan hiçbiri Avşar olduğunu söyleyemez, Türkçe de bilmezler. Bize söylediklerine göre Sünni Avşarların büyük çoğunlukmuş, belki bizim on katkımız kadar. "dedi. "Sekiz Avşar köyünü öğretmenle dolaştık. Birkaç Avşar ağıdı derledi oralardan. Tıpkı Totos Avşarlarının ağıtıydı. Kürtleşmiş Avşarlardan da Kürtçe Türküler derledim."
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.