Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Merkezi bir dini otoritenin bulunmadığı ,herkesi kendi İslam yorumunun “en doğru” olduğunu iddia ettiği bir ortamda ,olan İslam’ın kendisine oluyor.Saf bir niyetle “gerçeğin” peşine düşenler kısa sürede pes ediyorlar:Ya işi uzatmadan bir cemaate angaje oluyorlar ya da kendi başlarının çaresine bakmayı yeğliyorlar.
Sayfa 310Kitabı okudu
İslam’ın kutsal yönünü yeniden ön plana çıkartmak uğraşındaki entellektüellerin başını çektiği aydınlanma hareketi,yalnızca İslami kesimi değil tüm Türkiye’yi etkiliyor.Bu hareket içinde genç kızlar önemli bir rol üstleniyorlar.
Sayfa 319Kitabı okudu
Reklam
İslam’ın ilk anayasası olarak kabül edilen ,her inanç grubunun kendi özel hukukuna göre yaşamasını garanti altına alan Medine Evrakı’nın günümüzde de pekala uygulanabileceğini savunuyorlar.Herkesin müslüman olmasını dayatmayan bu “çoğulcu” toplum projesi kuşkusuz özgürlükçü.Hatta ilk bakışta laik bile denebilir.
Sayfa 281Kitabı okudu
Hadisleri tutarsız görmeye ve sorgulamaya başladılar.Asrı Saadet modelciliği ve/veya çeşitli sünnet yorumlarına duydukları tepkiyi ,çeşitli oryantalistlerin özellikle İngilizce’den okudukları sünnet yorumlarıyla beslediler.Onların yeni İslam arayışına klasik tefsirler de yanıt vermiyordu.Sonunda Kuran’la baş başa kaldılar .Kuran’ı Kuran’la bizzat tefsir etme yoluna gittiler.
Sayfa 216Kitabı okudu
Ancak her türlü hiyerarşiyi, örgütsel ilişkiyi reddeden , “kişi”ye değil “metin”e referans veren tutumları onları, politik değil kültürel ,cemaatçi değil bireyci, modern bir İslami ideoloji arayışına yöneltti.
Sayfa 217Kitabı okudu
“Tarikatlarda, örneğin Nakşibendilikte,bir manevi liderle ‘rabıta’ —manevi köprü— kurmak esastır.Bediüzzaman çok açık olarak bu ‘ köprü’nün salik(bağlanan kişi) ile Said Nursu’nin mesajı —eserleri— arasında kurulması gerektiğini vurgulamıştır.Bugün ,Said Nursi’nin eserlerini okumak için toplanan gruplar ,şahsi rabıtanın yerine yeni —belki de ‘ideolojik’ olarak tanımlanabilecek— bir örgütlenme ilkesinin örüntüsüyle gruplaştıkları oranda ‘tarikat’ olarak değil bir inanç hareketi olarak tanımlanabilirler.”
Reklam
Herkes kendisini İslami hareketin merkezine oturtuyor.Birliğin ancak kendi etraflarında mümkün olabileceğini söylüyor.Kimse eleştiriye tahammül etmiyor.Kendi dışındakilerin de bazı konularda doğruyu savunabileceklerini kabül etmeyip ,onların hep yanlışlarını arıyorlar.Sonuçta kendileri gibi davranmayanları inkar edip “batıl” damgası vuruyorlar.Bütün bu yanlışlıklar tahakküm hırsından kaynaklanmaktadır.
Sayfa 152Kitabı okudu
Kur’an’ın büyük mucizelerinin yanında, mucize bulma ihtirası ile yalan yanlış, saçma sapan iddiaları “mucize” diye lanse edersek Kur’an’ın o büyük mucizelerinin de değerini düşürmüş olmaz mıyız? Düşünen ve araştıran insanların kafasında Kur’an’ın tüm mucizelerinin böyle keyfi ve basit olduğu zehabını uyandırmaz mıyız?
Sayfa 130Kitabı okudu
Gerçekten yurdun dört bir tarafından MHP ve Ülkü Ocakları mensupları Menzil’e gidiyorlardı.Çünkü onların politik başbuğları dışında, “intisap edecek” bir şeyhe ihtiyaçları vardı.Öte yandan ülkücü hareketin taraftarlarıyla Reşit Erol’un müdavimleri ,özel hayatları bakımından birbirlerine çok benziyordu!
İsmail Ağa Cemaati,İran asıllı yazar D.Shayegan’ın “acısı çekilen tüm toplumsal eşitsizlikler ve ahlaki çöküntüleri mucizevi bir şekilde çözmesi beklenen köken mitolojisine doğru gerileme” diye tanımladığı direniş yönteminin en katı ve radikal uygulayıcılarından biri.
Reklam
İslam’ın demokrasiyle çelişmediğini, aksine onunla bir arada düşünülmesi gerektiğini,Said Nursi’den yaptıkları alıntılarla anlatarak,demokrasiyi şeriata aykırı,”beşeri ideolojilerin bir tezahürü”olarak değerlendirme eğilimindeki birçok İslamcı çevreyi karşılarına aldılar.
Sayfa 103Kitabı okudu
Müslüman olmasak içimiz rahat etmeyecek, vicdanımız bizi içerden dürtecek ,rahatsız edecek.Onun için birazcık da müslümanız.Ama aslında yirminci yüzyılın dünyaya tapan ,maddeye tapan insanlarıyız.
Özetle ne ayet kazandı ne de slogan. En azından bir süre için.
Sayfa 319 - Metis YayınlarıKitabı okudu
İmamsızlık, Halifesizlik
Merkezi bir dini otoritenin bulunmadığı, herkesin kendi İslam yorumunun "en doğru" olduğunu iddia ettiği bir ortamda, olan İslam'ın kendisine oluyor.
Sayfa 310 - Metis YayınlarıKitabı okudu
111 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.