Baki Coşkun

Tasavvufun İmkanları
Unutmayın son iki yüz yıl içerisinde Batıya karşı en başarılı mücadeleyi verenlerin hemen hemen hepsi tasavvuf kaynaklıdır. Said-i Nursi'den, Şeyh Şamil'e, Ahmet Es-Senusi'den, Hasan El-Benna'ya kadar hepsi şu veya bu şekilde tasavvufun tezgahından geçmiştir. Onların haricinde, bunların kalibresinde alim yetişmiş değil. Tasavvuf elbet ıslah edilmelidir, bir takım aksaklıkları vardır, özellikle tarikat tecrübesi. Ben, özellikle tarikatla tasavvufu biraz ayırıyorum. Çünkü tarikatlar son iki üç yüz yıl içinde içinde baya deforme olmuşlardır. Onun için tasavvuf bana göre Müslümanların entelektüel dünyalarının bir mahsulüdür. Yani akıl üzerinden, insan üzerinden Batı felsefesinin çok ötesinde söz söylemiştir tasavvuf.
Sayfa 136 - BeyanKitabı okudu
Reklam
Dindarlar iktidar gelmeselerdi ne olurdu?
Dindarlar iktidara gelmeseydi mevcut iktidar kendini değiştirmek zorunda kalacaktı. 1994'te dindarlar İstanbul başta olmak üzere belediyelere geldiklerinde sistem tıkanmıştı zaten. Kemalistler iktidarı elden çıkarmak tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları için görmek istemiyorlar. Eğer dindarlar gelmeseydi sistem tıkanmıştı. Bu sistem yürütülemezdi. Şu anda da dindarların bu sisteme en büyük faydaları kilitlenmiş bir sisteme açılım getirmeleridir.
Sayfa 58 - BeyanKitabı okudu
Bunun yanında modern uygarlık kavramsallaştırması kentsel temele işaret eder ve seküler bir süreç içinde doğup geliştiğini öne sürer. "Medeni" olma süreci bu bağlamda dindarlaşmaya değil, sekülerleşmeye işaret etmektedir.
Sayfa 44 - BeyanKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Unutmamak lazım ki bu gün postmodern kültür insanlara karamsarlık aşılamakta; bundan kurtuluşun ise tüketimle aşılacağını söylemektedir. Bunu farkında olmak bile Müslüman için büyük bir imkandır.
Sayfa 43 - BeyanKitabı okudu
Tarihin örneğini yazmadığı kurtlar boğuşmasına girip yenik düştük. Kurtlukta düşeni yemek kanundur.
Sayfa 236 - İthaki yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Reklam
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.